Forum > Software > Powolny start (responsywność) Windows 10 po ostatniej aktualizacji

Strona 1 z 1 1
skocz

adir

  • adir
  • wiadomość Użytkownik

  • 892 wypowiedzi

Wysłane 2019-04-11 13:35 , Edytowane 2019-04-11 15:10

Witam
Wygląda na to, że za problem głównie odpowiada Avira Free Antivirus, ale nie jestem przekonany czy do końca (jest znacznie lepiej jak go się odinstaluje).

Wczoraj system uruchamiał się szybko (dysk SSD) i od razu był responsywny.
Wieczorem były aktualizacje:
- Zbiorcza dla 1809 April 9, 2019—KB4493509 (OS Build 17763.437)
- Aktualizacja zabezpieczeń dla programu Adobe Flash Player: 9 kwietnia 2019

Dzisiaj odpalam sprzęt startuje do pulpitu podobnie (może delikatnie wolniej), ale po kliknięciu ikony Thunderbirda czy Chrome mieli 3 minuty zanim się uruchomi cokolwiek. Po czym system działa już normalnie (pojawia się na pasku ikona Aviry etc.)

Odinstalowałem Avirę i jest lepiej.
BTW jakiego antywira free możecie polecić? Ewentualnie poczekam kilka dni może Avirę zaktualizują.

BTW2 od dawna zdarza mi się, że Chrome potrafi się (raz na kilkanaście uruchomień) zbuntować - dopiero zabicie procesów Chrome pozwala ma jego odpalenie (pojawia się ikonka do zalogowania)... też się z takim czymś spotkaliście? 

EDIT:
Próbowałem kilka razy zainstalować Bitdefendera Free. Instalacja dochodzi do 73% i stoi ;/

i3-6100 iGPU, Asrock H110M-HDS, DDR4 2x8 GB 2133@CL13, SSD Crucial MX300 525 GB, Corsair Carbide Series 100R Silent, be quiet! 400W Pure Power 9, WIN 10 Home

kotin

Wysłane 2019-04-18 09:19

@adir
Nikt nie odpowiada, więc to nie problem masowy i widać nikogo ostatnio taka przypadłość nie trafiła. Co to oznacza? Że być może trafiłeś na dwie konfliktowe aktualizacje - systemu i antywirusa, ale bardziej obstawiam, że złapałeś jakiegoś szkodnika. Z innego komputera wejdź w Google, wpisz wyrażenie płyta  płyta ratunkowa z antywirusem, utwórz płytkę, wystartuj z niej Twój sprzęt, użyj antywirusa...

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

SlawoyAMD

Wysłane 2019-04-18 20:23

Ja miałem podobnie ze trzy, może cztery aktualizacje wstecz... Nawet gdzieś tutaj temat chyba zakładałem. Niestety system też mi siuę uruchamiał 10 minut, a później chodził zupełnie normalnie... Akurat w moim przypadku takich zachowań było całkiem sporo na świecie i chyba nawet wycofano tą łatkę z dystrybucji Microsyfu, ale u mnie powroty do zapisanych wcześniej ustawień nie odniosły skutku i po prostu postawiłem "windę" od nowa...

Pomagający pchać ten wózek ... Mój sprzęcik: AMD RYZEN R9 3900X, Cooler Kraken X62, MSI Gaming M7 X470AC, 16GB pamięci DDR4 3200 MHz, Radeon VII, dysk systemowy - SSD Corsair MP500, Magazyny: WD Blue 1TB i Seagate 500GB, zasilacz Corsair HX850. LCD 27" Asus MG279Q. Asus Xonar DX, 2 x nagrywarka DVD, Win 10 64-bit

adir

  • adir
  • wiadomość Użytkownik

  • 892 wypowiedzi

Wysłane 2019-04-20 12:22 , Edytowane 2019-04-20 12:23

Dopiero zauważyłem wasze odpowiedzi ;)
W tej chwili system działa ok (ładuje się prawie tak samo szybko jak kiedyś), chodzi na włączonym Windows Defender.
Ponowna instalacja Aviry powodowała wydłużenie startu (a raczej odzyskania responsywności) do 3 minut, 
a Bitdefendera się nie udało zainstalować.

Sprawdzałem system za pomocą Aviry i KVRT nic nie wykryło.
Choć to nie wyklucza, że jakiś szkodnik się zagnieździł.
System nie reinstalowany od 2,5 roku.

i3-6100 iGPU, Asrock H110M-HDS, DDR4 2x8 GB 2133@CL13, SSD Crucial MX300 525 GB, Corsair Carbide Series 100R Silent, be quiet! 400W Pure Power 9, WIN 10 Home

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 35805 wypowiedzi

Wysłane 2019-04-20 16:37

Z BDAV na Win10 są problemy od pewnego (długiego już) czasu, tym bardziej niewspieranej już wersji Free.

MS Defender jest OK jeśli nie potrzebujesz ładnego interfejsu.

Gigabyte AB350 Gaming 3, Ryzen 1700, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Gigabyte RX 580 8GB, Samsung 970 Pro 500GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; Canon Pixma MG7550.

SlawoyAMD

Wysłane 2019-04-20 20:52 , Edytowane 2019-04-20 20:52

Ja też korzystam tylko z Defendera (w zasadzie od początku 7-ki, przez 8/8.1 i całe 10) i jak dotąd spox... Oczywiście nie chodzę po byle jakich torentach (te sprawdzone) i czy pierwszych, lepszych pornosach :-D

Pomagający pchać ten wózek ... Mój sprzęcik: AMD RYZEN R9 3900X, Cooler Kraken X62, MSI Gaming M7 X470AC, 16GB pamięci DDR4 3200 MHz, Radeon VII, dysk systemowy - SSD Corsair MP500, Magazyny: WD Blue 1TB i Seagate 500GB, zasilacz Corsair HX850. LCD 27" Asus MG279Q. Asus Xonar DX, 2 x nagrywarka DVD, Win 10 64-bit
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 167 gości