Forum > Tematy dowolne > Krewetki - pytanie do gotujących

Strona 1 z 1 1
skocz

czaro2

  • czaro2
  • wiadomość Użytkownik

  • 585 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 00:32

Witam !
Jako, że znudziła mi się już monotonia w kuchni taka jak kurczak, indyk, mięso mielone etc etc Pomyślałem żeby spróbować zrobić krewetki. Klasycznym przepisem masło+czosnek. I teraz pytanie do tych bardziej zaawansowanych: jakie krewetki kupić ? Mam w pobliżu Tesco, Auchan, Biedronka więc najlepiej żeby można to było dostać w którymś z tych sklepów.

Panzer

  • Panzer
  • wiadomość Użytkownik

  • 5181 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 01:24 , Edytowane 2017-02-17 01:26

@czaro2
Królewskie albo tygrysie. Osobiście je wolę przede wszystkim z racji większych rozmiarów. Królewskie mają trochę bardziej wyrazisty smak. Ja sobie do nich dodaję trochę czosnku, podpiekam w piekarniku, wrzucam do sałatki i polewam oliwą.
Z takich rzeczy bardzo dobre są jeszcze homary i raki. Do tych pierwszych najlepiej się zaopatrzyć w coś w rodzaju dziadka do orzechów, bo pancerz jest bardzo twardy. Szczególnie szczypce, bo odwłok bez problemu załatwisz gołymi rękami. Z rakami nie wiem, bo kupowałem obrane.
Niewiele Ci natomiast powiem co sprzedają w polskich marketach, bo... nie mam pojęcia :-P

MacBook Air M1 16GB/1TB | iPhone 15 Plus 512GB | iPad Pro 11 512GB |  TV 4K 128GB | Xbox Series X | Kindle Oasis 32GB | HomePod Mini x8

zaku

  • zaku
  • wiadomość Użytkownik

  • 607 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 09:21 , Edytowane 2017-02-17 09:22

@czaro2

Tak jak Panzer napisał Królewskie lub tygrysie.
Najlepsze świeże :P ale w Polsce to ciężko dostać.
Jak robić to masło + czosnek lub masło + świeże chili.
Najprostsze przepisy.
Ja osobiście robiłem podduszane w winie i bardzo mi smakowały.
Robiłem to według poniższego przepisu
[LINK]

Phenom X2 555BE@ x4 3,5Ghz chłodzenie Noctua NH-U12P, Gigabyte ,12GB DDR 3 1600Mhz, MSI R260X 2GB, SSD OCZ 120GB + seagate 500GB, Tagan BZ 600W, obudowa Chieftec Aegis, W8.1 64bit, Samsung 19"

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6578 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 10:20

Jak nie ma świeżych to ja najczęściej kupuję w biedrze te:  LINK
Smażę/duszę je 10 min na maśle klarowanym z dodatkiem oliwy z oliwek, z papryką czerwoną, czosnkiem i pietruszką.

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 10:51 , Edytowane 2017-02-17 11:17

Rozmiar zależy od potrawy i upodobań. Koktajlowe świetnie sprawdzają się do sałatek lub makaronu. Większe do duszenia a największe można np. panierować.

Gotowane i zamrożone wymagają wcześniejszego przelania ciepłą wodą. Takie krewetki dusimy bardzo krótko, bardziej aby złapały temperaturę, bo one są już gotowe. Do sałatki np. w ogóle nie podgrzewamy. 

Krewetki świeże są szare i jeśli są naprawdę świeże, to nie mają właściwie zapachu. Psują się bardzo szybko, więc nie trzymamy w lodówce do następnego dnia. Świeże myjemy, zwykle usuwa się też tą niteczkę (przewód pokarmowy). 
Czasami się obiera, czasami nie. Kwestia tego co chcemy z nimi zrobić. 

Bardzo istotny jest czas przygotowania świeżych krewetek. Jak zrobi się różowa, to już. Dłuższa obr obróbka spowoduje, że zrobią się niesmaczne. 

Jeśli krewetki są duże i podajemy w formie która wymaga obierania pancerzyka na talerzu, to w dobrym guście jest podanie naczynka z wodą i cytryną do umycia rąk. 

czaro2

  • czaro2
  • wiadomość Użytkownik

  • 585 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 15:24

No właśnie zauważyłem że ciężko dostać świeże gdziekolwiek.
@Lasica
Te Biedronkowe to jakoś obierasz, czyscisz ? Czy od razu na patelnię ?

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6578 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 16:04

Przepłukujesz wodą i na patelnię.

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

thor2k

  • thor2k
  • wiadomość Użytkownik

  • 1343 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 16:22

@czaro2 
Nie gdziekolwiek tylko w Polsce. Cóż, u nas mamy śledzie nie krewetki. Sorry, taki mamy klimat :) 

Panzer

  • Panzer
  • wiadomość Użytkownik

  • 5181 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 16:29

@1084
To czy krewetki są szare zależy od gatunku, a nie od świeżości.

MacBook Air M1 16GB/1TB | iPhone 15 Plus 512GB | iPad Pro 11 512GB |  TV 4K 128GB | Xbox Series X | Kindle Oasis 32GB | HomePod Mini x8

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 17:30 , Edytowane 2017-02-17 17:49

Panzer Jak są nieświeże to robią się czarne albo zielonkawe. Różowe są poddane wstępnej obróbce termicznej. 

Oczywiście są gatunki o innych odcieniach, ale zwykle u nas w handlu są dostępne szare. 

lami

Wysłane 2017-02-17 21:31

Generalnie tego rodzaju produkty najlepiej kupować w czwartki lub piątki gdyż wówczas "świeże" dostawy docierają od dostawców z europejskich  giełd.

Lubię ten portal i niepowtarzalny klimat jaki tworzymy !!! Lata biegną a ten wpis jest ciągle aktualny.

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6578 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-17 21:57 , Edytowane 2017-02-18 06:06

Nigdy nie masz pewności, czy tego typu produkt jest świeży. To co kupujesz jako świeże może być zwyczajnie już rozmrożone. Prosty przykład mam z rybami z naszego morza. Przyjaciółka mojej żony ma za męża rybaka. Nie wiem czy wiecie ale sporo świeżych ryb idzie na Śląsk. Tam są sprzedawane jako świeże, a reszta która się nie sprzeda jest mrożona i wraca na wybrzeże. Kupując rybę nad Bałtykiem nie ma się ŻADNEJ pewności czy to świeża ryba, czy to taka która wróciła z południowej polski. Za granicą jest podobnie, nie jesteśmy tutaj pionierami to normalna praktyka.

Chcesz mieć świeżą rybę? Pogadaj z miejscowymi, dowiedz się gdzie rybacy rano spływają i kup prosto z kutra. Jest pewnie, dużo taniej, i dużo dużo smaczniej.

Nie wierzę w świeże krewetki w Polsce. Poza pewnymi wyjątkami 99% to będą mrożonki, bo po prostu by się popsuły w transporcie.

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-18 00:51 , Edytowane 2017-02-18 00:55

Lasica To prawda, o świeże krewetki u nas ciężko. Albo cena zabija, albo to rozmrażane produkty. 

Natomiast mamy już hodowle raków. A to też doskonały specjał. 

A z tego co słyszałem były podejmowane jakieś próby hodowli krewetek przy biogazowniach.  Nie wiem na ile się to powiodło. 

Cappo_PL

Wysłane 2017-02-18 09:43

Polecam Makro o ile ktoś ma kartę.

mysiauek

Wysłane 2017-02-20 10:07

+1 Cappo_PL
Tak sasmo z mięsami. Szczególnie takimi, których nie ma w każdym sklepie ot tak.

Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 438 gości