Forum > Tematy dowolne > Odgrubianie.

Strona 3 z 4 <<<1234>>>
skocz

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-06-28 20:04 , Edytowane 2017-06-28 20:12

Lasica Zapoznałem się bliżej z tymi badaniami.  Jak ktoś je kiełbasy, szynki itp. przetworzone produkty to owszem, jest narażony na raka. Ale tak samo jest jak je np. nawożone azotanami pietruszki. 

Również zbytnie zasmażenie jest szkodliwe. 

Ale to są sprawy oczywiste, ja nikomu nie polecam jedzenia wędlin, ani  przetworzonych produktów, zbyt częstego smażenia itd.  Już rozmawialiśmy kiedyś o mieszkańcach Okinawy. Jedzą ze świni wszytko, kilka razy w tygodniu i są długowieczni i zdrowi. Więc jedzenie mięsa samo w sobie nie jest szkodliwe, szkodliwe jest jedzenie przetworzonych produktów. 

Aha bekon przedłuża życie link :-P



maq2 Polecam raczej na śniadanie. Jednak owoce to sporo kalorii.  Ale tak czy inaczej to sposób na zmniejszenie kaloryczności owoców, a jednocześnie zapełnienie żołądka czymś smacznym i długo-strawnym.  
Najlepsze jest to, że orzechy mimo teoretycznej kaloryczności i tak w większości się nie trawią, więc przyswajasz jakieś 20% z tego co zjesz. 

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6576 wypowiedzi

Wysłane 2017-06-28 23:02

Uparty jesteś. Mowa jest o mięsie i wędlinach, nie tylko o wędlinach. 

LINK

The stark warning comes from scientists who have also discovered that a more “Mediterranean” diet – of fruit, vegetables, grains, low-fat dairy products, legumes and fish – is associated with a significantly reduced risk.


[quote]They also found that diets with even lower meat content – like those found in India, Japan, and Nigeria – reduced the risk of Alzheimer’s even further.


Dr William Grant said: “Reducing meat consumption could significantly reduce the risk of Alzheimer’s disease as well as several cancers, Type 2 diabetes, stroke and chronic kidney disease.”

[/quote]

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

straszny

Wysłane 2017-06-28 23:37 , Edytowane 2017-06-29 00:17

@Lasica
tutaj problem jest taki że nawet w takim temacie 1084 bedzie "przemycał" swoją teorię z mięsem. Szkoda, bo sam temat fajny i sie zaraz zepsuje przez ideologię. 

tak jak z tą Okinawą nieszczęsną, raz sobie umanił że  zażerają sie mięsem, które naprawdę ludzie tam spożywają tylko w małych ilościach... wiec w każdym temacie żywieniowym czytam wariacje Michała o tej Okinawie i mięsie na niej.

dieta z Okinawy
----------
@1084

orzechy

tylko ze mało jest pokarmów na świecie tak uczulających jak orzechy, więc to niezbyt trafiona rada. We wszystkich poradnikach, dietach, orzechy wymieniane są jako jeden z najbardziej alergizujących pokarmów na świecie. 

w prawdziwej diecie z Okinawy, na którą się niezbyt prawomocnie regularnie powołujesz, mięso jest zalecane w kategoriach rzadko i średnio, a orzechy są zdecydowanie nie zalecane w żaden postaci i zaznaczone jako do rzadkiego smakowania.

o tak to wygląda naprawdę, na górze rzeczy zalecane do jedzenia wyjątkowo, na dole do jedzenia regularnie:



tak naprawdę robisz swoimi radami 1084 trochę odwrotnie jak zaleca dieta ludzi najdłużej żyjących na świecie w zdrowiu.... 

Asus GL752VW (i7-6700HQ 2.6GHz, 32GB RAM, SSD: SanDisk Ultra 960GB, GPU: GTX960M). Apple iPad Pro 12.9 128GB Wifi+LTE. Apple iPhone X 256GB.

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-06-29 00:32 , Edytowane 2017-06-29 00:36

Lasica Nie podano tam konkretnie JAKIEGO MIĘSA. Kłamliwie twierdzi się, że w Japonii jest małe spożycie mięsa, co jest nieprawdą. Akurat o jedzeniu na świecie to możemy sobie sporo porozmawiać i w Japonii jada się masowo sukiyaki, shabu, yakitori, tonkatsu, zresztą wszystko co ma w nazwie "yaki" jest grillowane lub smażone. 
yakiniku  jest niebywale popularną potrawą która zawędrowała z Korei. 

Ktoś kto pisał artykuł niema zielonego pojęcia o potrawach i diecie Japończyków. Powszechnie uważa się, że oni tam jedzą same ryby i warzywa, co jest bzdurą. Po pierwsze tam przez wiele lat nie jedzono wołowiny, bo była dla nich jak dla nas psie mięso, więc jedzono wieprzowinę. Dopiero cesarz nakazał dekretem jej spożywanie. Po drugie oni używają bardzo dużych ilości marynat, sosów, przypraw, itp. np. sporo kurkumy. I moim zdaniem to jest jeden z sekretów dobrego zdrowia. To i nie obżeranie się, oraz sporo ruchu. Tam dzieciaki do szkoły na piechotkę, rowerkami. 

Poza tym przyjrzyj się jak mają się ludy jedzące niemal wyłącznie mięso. 
Eskimosi- Brak miażdżycy, brak problemów z sercem, brak problemów z cholesterolem,  link 

Powtarzam jeszcze raz. Uważam i mam ku temu powody, że PRZETWORZONE mięso, w postaci kiełbasy, wędliny itp. jest rakotwórcze, szkodliwe i według mnie należy go unikać.  Nikogo też nie namawiam , na dietę opartą o wyłącznie mięso. 
Uważam, że podstawą powinny być warzywa, orzechy, jaja. Mięso jako dodatek. 


straszny Nic nie przemycam. Interesują mnie wyłącznie fakty. Co więcej to co opisuje sprawdzam na sobie. 
Nikomu nie zalecam jedzenia wyłącznie mięsa, ale nie mam zamiaru kłamać, że jest szkodliwe. 
Gdybyśmy tak mieli wszystko brać dosłownie to :

Rośliny kapustne zawierają rafinozę, człowiek niema enzymu który to trawi, wobec czego dopiero w jelicie grubym ulega ona rozłożeniu. Skutkiem są gazy, wzdęcia itd. 

Rośliny strączkowe mają saponiny, które uszkadzają jelita, czerwone krwinki, do tego kwas fitowy który utrudnia przyswajanie żelaza, cynku i magnezu. Wzdęcia, gazy itp. to normalka. 

W zbożach masz np. lektyny. To dlatego po zjedzeniu chleba mamy stany zapalne w całym organizmie. To dlatego sportowcy mający problem ze stawami natychmiast odstawiają zboża. 

Można tak wymieniać. Ale ja uważam, że można jeść wszytko, jednak rozsądnie. Nikogo nie namawiam do rezygnacji z np. zielonej herbaty. Ale 1-2 filiżanki dziennie to wystarczająca ilość. Nikomu nie piszę, że ma nie jeść np. jagód. Ale namawiam do zjedzenia ich w niewielkiej ilości jako z orzechami i jogurtem. 

Nikogo nie namawiam też do jedzenia wyłącznie mięsa. A wręcz wyraźnie informuje, że produkty przetworzone są na bank niezdrowe, bo są na to niepodważalne dowody i doświadczyłem tego osobiście. 

Ba, ja rozumiem, że wiele osób nie jada w ogóle mięsa, z uwagi na poglądy. Tym niemniej osobiście nie uważam tego ani za rozsądne, ani za etyczne. Wręcz przeciwnie. Tym niemniej szanuję taką postawę i na siłę nikogo do niczego nie zmuszam. Po prostu opisuje swoje doświadczenia i jaki to ma wpływ na moje zdrowie i wagę. 

A spożywanie chleba, ryżu, kaszy, fasoli itp. miało fatalny wpływ na wagę, na zdrowie i kondycje. 

w prawdziwej diecie z Okinawy, na którą się niezbyt prawomocnie regularnie powołujesz, mięso jest zalecane w kategoriach rzadko i średnio,

To sobie poczytaj o diecie Okinawy  link
Tam jadają masę wieprzowiny. A raz w tygodniu nawet puszki. 7.2mln sztuk rocznie!!!! 

frazes

  • frazes
  • wiadomość Użytkownik

  • 233 wypowiedzi

Wysłane 2017-07-20 15:20

Ja to jakos nie jestem na specjalnej diecie, ale nie jem sniadania, zwieksza to insulinowrazliwosc, ponadto spadaja kilogramy, dawno temu wazyle 52 kg, wrocilem prawie, teraz waze 53 wiecej nie schodzi. Widocznie bylem wiekszym patyczakiem. To jedna z diet paleo, jestes na polowaniu i w miedzyczasie w czajeniu sie nieco glodujesz, ale do tego trzeba przywyknac, jesc na sniadanie batony bialkowe, mozna tez jesc raz sniadanie raz nie, ale na diecie z batonami to kosztowny interes, te batony kosztuja krocie gdyby tak kazdego dnia by je wcinac, a jak ktos jednak ma prace wymagajaca fizycznie no to jednak wypadaloby cos zjesc.

iwonka555

Wysłane 2017-07-31 15:33 , Edytowane 2017-07-31 16:40

Poprawię kolegę wyżej - Śniadanie jest ważne ale rano nie potrzebujemy węglowodanów więc np. jajecznica na boczku i oleju kokosowym jest zdrowa. Istnieje wiele diet i różnych zasad dt. zdrowego odżywiania aby być szczupłym. Wiele z nich niestety są do kitu bo albo dieta jest źle dobrana albo typu zjedz 1 jabłko dziennie - to katorga dla organizmu. Jeśli nie interesujesz się tematem zdrowego odżywiania a chcesz schudnąć to najlepiej sięgnąć rady eksperta lub gdy mamy jakieś problemy np. z układem trawiennym to chociaż przeczytać książkę typu Dieta Dr Budwig w której znajdziemy dietę opartą na  oleju lnianym - pomaga schudnąć i wyleczyć wiele chorób w organizmie. Jest tego tysiące. Odchudzanie to szeroka dziedzina, którą lepiej poznać z ekspertem :) 

[moderacja - bez linków pozycjonujących, moderacja postu z linka, blokada konta. S.]

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-07-31 15:49 , Edytowane 2017-07-31 16:38

Ja tam stale sobie chudnę.  (chociaż zwiększyłem teraz ilość białka, bo po siłowni organizm zaczął się gwałtownie domagać białka w dowolnej postaci) Śniadanie jem jak mam ochotę, a jak nie to nie jem. Jajecznica to na maśle a nie oleju kokosowym. O wiele smaczniejsza i zdrowsza. Olej kokosowy nadaje się do dań Azjatyckich i placków. Na dodatek wbrew powszechnej opinii wcale nie może być tak mocno podgrzewany, bo tylko i wyłącznie wyciskany na zimno jest jadalny. Ten który jest bezzapachowy i rafinowany, to nadaje się świetnie do smarowani nart. 


Dieta Dr Budwig w której znajdziemy dietę opartą na   oleju lnianym

Tak, ale zbyt dużo oleju lnianego to przesada. Po pierwsze jest różnie z jego jakością. W zasadzie dobry olej lniany produkują ze dwie firmy w Polsce i do tego musi być przechowywany w chłodzie. Tymczasem omega 3 są zawarte w awokado, bananach, orzechach, rybach itp. więc niema problemu aby dostarczyć ich do organizmu tyle ile potrzeba. 

Z jedzeniem jest jeden podstawowy problem. Ludzie jedzą za dużo śmieci i za dużo zapychaczy. A ryż, ziemniaki, makaron, to zwykłe zapychacze. 


Cursed

  • Cursed
  • wiadomość Użytkownik

  • 3012 wypowiedzi

Wysłane 2017-09-26 21:54

Możecie rzucić (jak macie) jakimiś linkami do portali z przepisami wegetariańskimi?
Czy jakimiś patentami jak się do przejścia na wegetarianizm zabrać itp?

i9-10850k + MSI rtx 2070 Armor + MPG z490 GAMING EDGE WIFI + 2x16GB IRDM PRO Goodram + 1TB PX500 gen2 Goodram + BeQuiet! Dark Power 850W + Meshify S2 + AOC AG325QZN/EU + Pioneer DVR-XD10T + SPC Gear Lix Plus + Imperator + Win10

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-09-28 16:22

Cursed Jak to nie jest weganizm, to niema większego problemu, po prostu jesz istoty które są roślinami i do tego mleko, ser itp. jak weganizm, to już potrzebna suplementacja B12. Inna sprawa, że B12 mają w sobie bakterie, jest też ona w odchodach owadów i zwierząt, stąd zwłaszcza w krajach gdzie higiena jest na niskim poziomie, czasami jej ilość jest wystarczająca do tego, aby nie wystąpiły problemy spowodowane jej brakiem. 

I wiem co pisze, bo mam kolegę weganina po kilku latach nabawił się stanów lękowych, problemów z czuciem itp. właśnie jest w trakcie terapii (zastrzyki z B12) i wyraźnie mu pomaga. Więc w razie takiej diety warto zwracać uwagę na poziom B12. 

Przepisy, to kwestia tego co masz ochotę zjeść.  Np. jeśli masz ochotę na bezy (robi się je z białek i cukru) to zastępujesz białko wodą z cieciorki. A jak kotlet to robisz sobie z soi (90% na rynku to GMO niestety), albo z grzybów, sera (zwłaszcza oscypek się nadaje), falafel (cieciorka z mąką pietruszką i przyprawami) itp. 

Ale wiesz, to od fantazji zależy, niema problemu aby zrobić kotlet ze szpinaku, kalafiora czy nawet flaki z boczniaków. Jak się dobrze przyprawi, to panie.  

Jest nieco problem z zupami, bo trudno wycisnąć smak, ale da się zrobić, sos sojowy, czosnek, lubczyk. Więcej warzyw i można ugotować zupy które smakowo będą niezłe. No rosołu z prawdziwego zdarzenia czy rybnej się niestety nie zrobi. No ale to nie znaczy, że nie da się smacznie zjeść. 

Napisz co chciałbyś zjeść, z czym masz kłopot to ci podam przepis i podpowiem czego dodać, aby zjadliwe było. 

straszny

Wysłane 2017-09-28 16:39 , Edytowane 2017-09-28 20:14

@Cursed
ja jestem od 5 lat jaroszem, prawie wegetarianinem, żona wegetarianinem kompletnym. Przeszliśmy przez 10 lat długą drogę ograniczając najpierw czerwone mięso, potem w ogóle mięso i ograniczając się do ryb i owoców morza, a potem powoli ograniczając i takie pokarmy. Ja jeszcze nie potrafię do końca zrezygnować, ale moja żonka już drugi rok jest 100%wym wege i jest jej z tym bardzo dobrze.

obydwoje zrobiilsmy to zarówno ze względów przekonań (opiekujemy się masą zwierząt - mam w tej chwili 4 psy ze schroniska) jak i z dbałości o zdrowie. Sami robimy bardzo dużo przemyslanego jedzenia. Bardzo dużo uprawiamy na własnej działce

czujemy się z tym świetnie, zarówno ze względu na stan zdrowia fizycznego jak i z poczuciem wewnętrznej zgody z przekonaniami. Dzieci też nie jedzą mięsa, syn jest jaroszem, córka wegetarianką. Inna sprawa że w Norwegii/Szwecji mnóstwo ludzi ma jarskie zwyczaje żywieniowe, więc w jego wypadku wyszło to naturalnie.

bardzo ważne jest żeby jeśc smacznie. To nie może być na siłę, trzeba umieć to przyprawiac, obrabiać, tak żeby było równie satysfakcjonujące w jedzeniu jak mieso i potrawy do których przyzwyczajaliśmy się całe życie. To nie może być kara, tylko inny (równie przyjemny) styl jedzenia. 

Asus GL752VW (i7-6700HQ 2.6GHz, 32GB RAM, SSD: SanDisk Ultra 960GB, GPU: GTX960M). Apple iPad Pro 12.9 128GB Wifi+LTE. Apple iPhone X 256GB.

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6576 wypowiedzi

Wysłane 2017-09-28 22:11

Jak tylko są jaja i nabiał w diecie to nie ma problemu z niczym. 

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-09-29 11:21

Jaja to najlepszy suplement na świecie. Preparat multiwitaminowy, zawierający komplet minerałów i na dodatek wszystko w doskonałych proporcjach i idealnej formie.  

Cursed

  • Cursed
  • wiadomość Użytkownik

  • 3012 wypowiedzi

Wysłane 2017-10-01 18:02

@1084

Napisz co chciałbyś zjeść, z czym masz kłopot to ci podam przepis i podpowiem czego dodać, aby zjadliwe było. 


Skoro już się oferujesz \"\lol\" to próbowałem sił vs bakłażan i poległem :-P

i9-10850k + MSI rtx 2070 Armor + MPG z490 GAMING EDGE WIFI + 2x16GB IRDM PRO Goodram + 1TB PX500 gen2 Goodram + BeQuiet! Dark Power 850W + Meshify S2 + AOC AG325QZN/EU + Pioneer DVR-XD10T + SPC Gear Lix Plus + Imperator + Win10

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-10-03 12:25 , Edytowane 2017-10-03 16:03

Ok. No to wczoraj jadąc do domu wskoczyłem do marketu i kupiłem Oberżynę. 

W markecie były dostępne dwa rodzaje, w handlu spotyka się wiele odmian, nie różnią się znacząco od siebie smakiem. 
Wybieramy średnie, nie twarde, powinny się uginać pod naciskiem. Co prawda te odmiany to efekt wieloletniej selekcji i goryczka jest niewielka, ale duże lub niedojrzałe mogą być mniej smaczne. 


No dobra. Potrawę postanowiłem wymyślić sobie z sufitu, więc na takiego bakłażana nigdzie indziej przepisu raczej nikt nie znajdzie. Ponieważ zjadłem wczoraj wieczorem, i dzisiaj rano na śniadanie trochę, a inne osoby, które były częstowane nie opluły mi mieszkania, to uznałem, że potrawa jest jadalna i można opisać jak to coś zrobić. 

Robocza nazwa to Bakłażanowo-soczewicowy wypełniacz żołądka.  ;-)

Potrzebne są z 1 lub 2 średnie bakłażany (ja miałem 3 najadło by się z 4-5 osób, no chyba żeby się Luk z Kotinem dosiedli).
Pół szklanki czerwonej soczewicy (u mnie była prawie szklanka, ale to za wiele)
Ok. 300-500 gramów pieczarek (raczej drobnych, ale teraz sezon na grzyby, więc jak są to się doskonale nadadzą).
Masło klarowane (mocno polecam, może być inny tłuszcz od biedy, ale o tym potem).
Jogurt naturalny, grecki (najlepiej patrzcie aby tam była śmietanka w składzie na 1 miejscu, od razu mówię, że najgorsze robi Piatnica i Zoot, niezłe są te bałkańskie). 
Natka pietruszki, lubczyk. 
Ser żółty do posypania ja użyłem Goudy, ale Morski czy Królewski też się nada. Mozzarella jest zbyt mdła (myślę, że nieźle by się sprawdził też jakiś pleśniowy, np. Lazur) 
Papryka wędzona w proszku, gałka muszkatołowa, curry, kumin, sól, pieprz. Ok. 1 szklanki mleka. 

Obcinamy końcówki. 

Kroimy w kawałki. (ja specjalnie nie wykrawam nasion, nie przeszkadzają a to zawsze błonnik)
 
Solimy i w tym czasie na patelni rozpuszczamy tłuszcz. 


I teraz tak, oberżyna pije tłuszcz jakby cały weekend waliła wódę i była na porannym kacu. Wyssie wszytko z patelni. 
Jak chcemy ją smażyć, to albo gorący tłuszcz w dużych ilościach i małymi porcjami, albo opiec w piekarniku po polaniu oliwą, albo grillować, albo tak jak ja to zrobiłem. 

Zastosować smaczny tłuszcz po którym wątroba nie wyjdzie bokiem, który się nie spali (klarowane masło ma 250C !!!) I który jest zdrowy. Moim zdaniem oliwa jest zbyt gorzka, olej paskudny, tłuszcz kokosowy nie pasuje smakowo, a rafinowany jest zbyt podejrzany. Ewentualnie myślę, że nada się z pestek winogron, ale masło jest najlepsze (tylko nie takie normalne, albo trzeba sklarować, albo kupić sklarowane). 


Ok. dusimy, mieszamy, przyprawiamy papryką wędzoną i lubczykiem. 

Papryka wędzona nada smak trochę taki jak z grilla, czy wędzarni (można użyć do potraw którym chcemy nadać takiego posmaku wędzonki, ale bez wkrajania boczku), lubczyk ma smak hmm rosołowy? Z lubczyku robi się maggi, podobnie smakuje sos sojowy. W kuchni bez mięsa nadaje smak taki jak mają odwary mięsne, jednak bez całej chemii jaka jest z maggi. Można dodawać do zup, sosów itp, aby wzmocnić esencjonalność.  Bakłażan jest mdły i ma w sobie mało smaku, więc można go dosyć swobodnie nadziać smakiem wedle upodobania. 

Pieczarki myjemy.

 i cyk na patelnie. 

W między czasie szklanka mleka i soczewica. 

Ja z lenistwa posłużyłem się taką machiną, ale garnek też może być. Tylko trzeba mały ogień i mieszać czasami. Potrzeba ok. 20 minut aby czerwona soczewica zamieniła się w miękką papkę. Najlepiej smakować. Jak już zniknie "grochowy" posmak surowizny jest ok. 
Dodajemy jogurt 

Do tego przyprawy. Odrobina kuminu, gałki (gałka świetnie się nadaje do śmietany, jogurtu, mleka, ale bez przesady bo się gorzkie zrobić, 1/2 płaskiej łyżeczki wystarczy, kuminu mniej), curry ja wiem, z 1.5 łyżeczki kwestia jakie curry, bo niema jednego.  


Do tego na koniec solidną garść natki, ja mam mrożoną, ale świeża lepsza.

Tak to ma mniej więcej wyglądać. 

Ma być już miękkie, ale nie paciaja, widać ziarna. 

Wykładamy na blachę i mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy jeszcze pokrojony drobno czosnek, ze 2-3 ząbki. 

Pakujemy wszytko do pieca na jakieś 20 minut (ja wiem tak od 180 do 200C) 

Potem dajemy na to ser, najlepiej zetrzeć, ale ja byłem już padnięty, więc tylko poukładałem. 

Wsadzamy do piekarnika aż się rozpuści. 

Tak to wygląda na talerzu. 



Sorki, że tak na łapu capu, ale mi to zajęło jakieś 30 minut, z jednoczesnym odrabianiem pracy z polskiego z dzieckiem, pisaniem na forum i robieniem zdjęć (upaćkałem cały telefon i obiektyw :-P). 


Następnego dnia, po odgrzaniu o dziwo jest nawet lepsze. Dobrze pasuje ketchup, więc myślę, że i pomidory jakby na tym płożyć, pocięte w kostkę, było by ok. Myślę, że ser pleśniowy i krewetki też się świetnie sprawdzą. 

Potrawa ma dosyć niewiele węglowodanów. Głównie tłuszcz i białko (dlatego naprawdę warto zainwestować w zdrowy dobry tłuszcz). Soczewica na długo zaspokaja głód, a w połączeniu z jogurtem mamy sporo pełnowartościowego białka. 

Ja dałem za dużo soczewicy, myślę, że mniejsza ilość będzie lepsza. Przepis na pewno wymaga nieco oszlifowania, ale jest niezłą bazą na sycącą potrawę, która w połączeniu z np. startą rzodkiewką (białą) z dodatkiem śmietany może stanowić danie obiadowe. 



zanafar

Wysłane 2017-10-03 15:13 , Edytowane 2017-10-03 15:13

@1084

Ok. No to wczoraj jadąc do domu wskoczyłem do marketu i kupiłem Oberżynę.

 
Zaczęło się spokojnie. A potem: 
.
.
.
Ale Tutorial! \"\lol\"
... idę do marketu. Muszę go przejść  \"\lol\"

DELL 15R ALU, i3 370M, ATI MR HD 5650, 8 GB RAM, l.seba17@gmail.com

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-10-03 16:15

Dodaj pomidorki na końcu. Ja właśnie sobie odgrzałem w pracy i dodałem pomidorka i kiszonego ogórka. 


Lepsze z pomidorkiem. W ogóle, można to trochę jak pizzę potraktować i poukładać na wierzch co się tam komu podoba.  

Cursed

  • Cursed
  • wiadomość Użytkownik

  • 3012 wypowiedzi

Wysłane 2017-10-03 21:39

Łał, kawał super roboty, wypróbuję jak zrobię zakupy \"\spoko\"
Chapeau bas \"\piwo\"

i9-10850k + MSI rtx 2070 Armor + MPG z490 GAMING EDGE WIFI + 2x16GB IRDM PRO Goodram + 1TB PX500 gen2 Goodram + BeQuiet! Dark Power 850W + Meshify S2 + AOC AG325QZN/EU + Pioneer DVR-XD10T + SPC Gear Lix Plus + Imperator + Win10

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-10-04 23:49

Na sobotę mam zamówioną zupę rybną. (Jak ja robię rybną, to mam pół okolicy pod domem, węszą nosem co tak ładnie pachnie, powaga :-P). Jak chcecie to mogę zrobić tutka z tego jak się robi, a o ile powyższa potrawa to taka sobie, o tyle moja rybna to arcydzieło smaku, nawet ci którzy pukali się w głowę, jak to można zupę rybną jeść, jak powąchali i spróbowali to stawali się fanami. 

kruser

Wysłane 2017-10-05 00:14

@1084 umiesz podkręcać. Co prawda moja żona robi rybną, ale co 2 przepisy to nie 1 \"\spoko\"

Byłoby cudownie gdyby dobór opinii polegał na racjonalnej analizie faktów i statystyk przy szerokim spojrzeniu i w oderwaniu od własnych uprzedzeń i błędów rozumowania. Z świadomością własnych ograniczeń, o których dobrze wiemy, że mogą wpływać na te opinie. Tylko, że przytłaczająca większość z nas postępuje dokładnie odwrotnie. SciFun

straszny

Wysłane 2017-10-22 19:33 , Edytowane 2017-10-22 19:34

dla mnie mega ciekawy artykuł o żywieniu, ale z drugiej strony - o tym że bezsensownie demonizujemy konserwanty, oleje rafinowane itd...

"Dietetycy nie znają się na żywności"
http://innpoland.pl/135641,konserwanty-rzadza-przekonuje-profesor-z-SG...

Asus GL752VW (i7-6700HQ 2.6GHz, 32GB RAM, SSD: SanDisk Ultra 960GB, GPU: GTX960M). Apple iPad Pro 12.9 128GB Wifi+LTE. Apple iPhone X 256GB.
Strona 3 z 4 <<<1234>>>
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 344 gości