Forum > Hardware > Problem z dźwiękiem (dekoder + głośniki)

Strona 1 z 1 1
skocz

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 09:04

Do tej pory korzystałem z dekodera, który miał wyjście audio RCA. Dekoder podłączałem kablem 2xRCA <-> 2xRCA bezpośrednio do głośników Edifier 2.0 R1600TIII. 
Szukając nowego dekodera zależało mi, aby w dalszym ciągu móc korzystać z tych głośników. Kupiłem dekoder z gniazdem AV do tego kabel miniJack -> 3xRCA (tak polecono mi w sklepie, w którym kupiłem dekoder). Wszystko działa tak jak trzeba, ale głośniki muszę mieć na minimum głośności ponieważ inaczej słychać 'buczenie'. W przypadku poprzedniego rozwiązania nie miałem takiego problemu w związku z tym mam pytanie jaka jest tego przyczyna.

Kiepskiej jakości kabel? Dekoder? Czy jeszcze coś innego?

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 36457 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 09:20

Dociśnięte dobrze do gniazd?
Wygląda na jakieś przebicie, prawdopodobnie na kablu.

PS. co to za minijack co obsługuje 3RCA? Ew. co to za dekoder?

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 3700X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 09:55 , Edytowane 2019-09-11 09:57

Kable dobrze dociśnięte. Na dwóch różnych podobny efekt. Sprawdzę dzisiaj minijack -> 2xRCA (tylko wtedy całkiem prawdopodobne, że tylko jeden głośnik będzie mi działał) oraz wyłączę wszystko co jest w pobliżu i zostawię tylko dekoder i głośniki (bo buczenie pojawia się od razu jak tylko wepnę jeden z cinchy). 

Kabel audio video. Coś takiego ->  https://allegro.pl/oferta/b08-kabel-mini-jack-aux-3-x-rca-cinch-1-5m-t...
A dekoder to Octagon SF8008.

Jak nic nie zdziałam to zainwestuję w lepszej jakości kabel.

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

SzaryKocur

Wysłane 2019-09-11 12:00

Przewód dodany był do dekodera? W przewodach Jack Video w sumie zależy od producenta urządzenia jak rozłożone są kanały na pinach.  Przykładowy schemat. 
Ja od siebie polecał bym coś takiego jak nie znajdziesz przyczyn
FiiO D03

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 15:25

Kabel kupiony osobno. Jack 4 pinowy, więc wszystko powinno działać. Dzisiaj jak będzie chwila posprawdzam dokładniej. 

Nie jest to jakieś uciążliwe, ale wolałbym mieć większy zakres 'mocy'.

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 19:21

Do telewizora i głośników mam podłączony jeszcze komputer i to on powoduje buczenie. Jak go wyłączę to jak ręką odjął. Buczenie zaczyna się po kilku sekundach od jego włączenia.

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

murdoc

  • murdoc
  • wiadomość Użytkownik

  • 215 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 20:15 , Edytowane 2019-09-11 20:31

Ewidentnie Twój komp sieje zakłóceniami (problem z EMC)... To stacjonarka? Jaki zasilacz? Uziemienie podłączone? Kabel zbiera te zakłócenia (obstawiam, że promieniowane). Co to za dekoder?

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 20:27

Komp to htpc. Do płyty asrock h110m-hdv podłączony jest pico psu 120 W, a zasilacz jeśli dobrze pamiętam 90 W, 12 V, 10 A.

Wszystkie urządzenie podłączone są do tego samego przedłużacza (jakaś tanioszka z Castoramy na 4 gniazda z "bolcem"). Samo gniazdko ma uziemienie (mieszkanie w bloku z 2015 roku). Sam komputer nie jest uziemiony (nigdy tego nie robiłem).

Obstawiam, że to chińskie pico powoduje problemy.

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

murdoc

  • murdoc
  • wiadomość Użytkownik

  • 215 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 20:32

Na bank to chińskie PICO robi problemy. Poza tym obstawiam, że dekoder i głośniki mają płaskie wtyczki (bez uziemienia), więc to co ewentualnie wygeneruje się z zakłóceń nie ma gdzie "spłynąć".

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 20:41

Z przewodu zasilającego pico jest taki kabelek z metalowym oczkiem. Do czegoś to podłączyć. Bo jak rozumiem jest to uziemienie?

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

murdoc

  • murdoc
  • wiadomość Użytkownik

  • 215 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-11 20:46 , Edytowane 2019-09-11 21:13

Jeśli ten przewód ma żółto-zieloną izolację to jest to uziemienie i powinno być podłączone do obudowy. Może być podłączone w ten sposób: LINK

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-12 07:59

Podłączenie uziemienia chyba trochę pomogło. Na razie nie będę więcej kombinował. 

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-16 08:18

A jednak pokombinuje. Co prawda trochę na około, ale niskim kosztem. Zupełnie przypadkowo trafiłem na takie urządzenie


Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 36457 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-16 13:47

Ano DAC. Już SzaryKocur polecał wyżej podobne rozwiązanie.

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 3700X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-16 15:47 , Edytowane 2019-09-16 15:50

Kompletnie nie orientuje się w audio. Nawet nie ogarnąłem, że to tego samego typu urządzenie zamówiłem. 
(nie wiem czemu myślałem, że ten FiiO to jakiś 'wzmacniacz', a to moje to 'konwerter', chwilę poczytałem i trochę się rozjaśniło)

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 36457 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-16 17:13

Digital to Analog Converter. Czyli wchodzi sygnał cyfrowy, a wychodzi - analogowy. Tylko i aż tyle.

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 3700X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4853 wypowiedzi

Wysłane 2019-09-20 08:23

DAC za 20 zł rozwiązał mój 'problem'.

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 1 użytkowników, 83 gości

Maveriq ,