Forum > Hardware > Pamięć RAM zarezerwowana

Strona 1 z 1 1
skocz

Volfar

Wysłane 2021-01-12 22:49

Witam.
Jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość. Szukałem tematu ale nic nie znalazłem a może ktoś spotkał się już z takim problemem i zna rozwiązanie. Do rzeczy....

Kompa stacjonarnego kupiłem 2 lata temu. miąłem 8 GB RAMU na DDR4. Niedawno potrzebowałem więcej Ramu więc dokupiłem 16. Niestety były jakieś problemy bo chciał iść po dualu i źle mi je wykrywało. Wczoraj dokupiłem kolejne 16 GB RAMu na DDR4 identyczne do 16GB które kupiłem żeby ładnie szły w dualu. System je widzi, BIOS widzi..... ale mam taki problem że w systemie pokazuje mi że mogę wykorzystać tylko 16. W informacjach systemu pisze "Zainstalowana Pamięć RAM 32GB (dostępne 16GB)"
Zaktualizowałem Windowsa 10, zaktualizowałem biosa i problem nie zniknął. W menadżerze urządzeń w zakładce pamięć zauważyłem że pisze Zarezerwowana Pamięć: 16 GB - ok spoko.
Pytanie: skoro miąłem na początku 8 GB RAMu i mu wystarczało. Komputer działał spoko to czemu teraz potrzebuje jej aż 16GB? 

Najważniejsze: Jak zmienić tą wartość żebym mógł .. nie wiem ... mieć do dyspozycji z 24GB bo tyle potrzebuje przynajmniej??? (Do obsługi Adobe premire pro do obróbki filmów)

Specyfikacja komputera:
Windows 10 Home 64bit
AMD Ryzen 5 1600 Six-Core Processor              3.20 GHz
A 320M PRO-VD/S
NVIDIA GeFORCE GTX 1060 6GB
x2 - DDR4-2666(1333MHz) 16 GB

Jak zmniejszyć tą wartość pamięci zarezerwowanej? :/ :(
Z góry dziękuję za pomoc i trafne odpowiedzi.

skatan

  • skatan
  • wiadomość Użytkownik

  • 1592 wypowiedzi

Wysłane 2021-01-12 23:51 , Edytowane 2021-01-13 00:24

Win jak wersja ??
winver odpal  albo w ustawieniach ...

płyta niby obsługuje 32GB ale  to jest max ....   skręć je na 2400 zobacz czy coś to da...

sprawdź to
[LINK]

a najlepiej zassaj ubuntu albo lubuntu , odpal z pena    i zobacz ile ramu będzie

jak tyle samo tzn tylko 16GB to problemem nie jest Windows a płyta .....

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 36801 wypowiedzi

Wysłane 2021-01-13 00:48 , Edytowane 2021-01-13 00:49

Spróbuj zamienić kości miejscami, obsadzić w innych slotach, dobrze je dociśnij... Zaktualizuj też BIOS.

Kiedyś tak miałem na 2x8GB - po czasie się zorientowałem że mam tylko 8 lol...a zmyliło mnie to że BIOS pokazywał 16...
Wygląda jakby Windows jedną kość odłączył czy coś - bo się wieszała przez timingi, był problem z kompatybilnością albo jeszcze nie wiem co...

Koniec pewnej epoki (2005-2021) IYKWIM. Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 3700X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

Boro

  • Boro
  • wiadomość Użytkownik

  • 12 wypowiedzi

Wysłane 2021-01-13 06:28

Przecież napisał, jaki Win i ze Bios zaktualizował :))

Co do problemu to faktycznie sprawdź kości (zamień slotami) i co najważniejsze sprawdź, czy nie mają jakiegoś syfu na pinach ,lub cos Ci nie wpadło w banki pamięci (włos itp.)

Volfar

Wysłane 2021-01-13 12:02 , Edytowane 2021-01-13 12:10

Nie wiem jak screna tutaj zamieścić bo bym to pokazał.....
Bios i windows jest zaktualizowany
Zamiana slotów nie przyniosła rezultatu. Jest niestety tak samo.
Windows i Bios widzą te wszystkie ramy z tym że coś rezerwuje mi całą kość 16GB.
Jak wejdę w menager zadań-> wydajność-> Pamięć pokazuje mi 32 GB ale już w wykresie "wydajność " pokazuje już 16GB a pod spodem pisze "Sprzętowa zarezerwowana" 16GB i tutaj chyba leży pies pogrzebany jak tą sprzętową zarezerwowaną zmienić. Zobaczcie ile u was tej sprzętowej zarezerwowanej jest :) u mojego kolegi to była śmieszna wartość.

Volfar

Wysłane 2021-01-13 12:12 , Edytowane 2021-01-13 12:12

[b] skatan :)[/b] jak przykręcić te Ramy na mniejszą wartość?

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 36801 wypowiedzi

Wysłane 2021-01-13 12:53 , Edytowane 2021-01-13 13:07

Ja wiem jak to wygląda bo jak napisałem miałem tak - wygląda to jakby system "odłączył" jedną kość z jakiegoś powodu.

Sprawdź kości pojedynczo jeszcze.

Co do screena tu musisz gdzieś go wrzucić do netu, na jakiś hosting zdjęć, i potem podlinkować tutaj (BBcode).

Teraz pokazuje mi 84.3MB zarezerwowanej.

Spróbuj jeszcze tego [LINK]
Wgraj (najnowsze) sterowniki do chipsetu [LINK]

Koniec pewnej epoki (2005-2021) IYKWIM. Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 3700X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

skatan

  • skatan
  • wiadomość Użytkownik

  • 1592 wypowiedzi

Wysłane 2021-01-13 12:56 , Edytowane 2021-01-13 12:59

@Przecież napisał, jaki Win i ze Bios zaktualizował :))

no bios do ost.  a winde do której ??? nie wiem po co się odzywasz
ma juz h2 czy coś wcześniejszego  ????

@Volfar

winde masz ost H2 czy coś wcześniejszego ???


w biosie   w dziale RAM powinieneś mieć wybór ustawienia MHz ...
coś ala [LINK]    musisz poszukać

ale spróbuj  z linuxem ( zassaj ubuntu lub lubuntu na pena i odpal i sprawdz ile masz ramu )


u mnie na 32GB mam 39.2MB zarezerwowanej  0.0012% na oko :p

kotin

Wysłane 2021-01-13 13:02 , Edytowane 2021-01-13 13:04

@Volfar
Znalazłem tylko podobny opis, ale jak pominiesz ustawianie profilu XMP, to samo ustawienie częstotliwości RAMu "ręczne" w biosie, też widać na tych filmikach:  https://www.youtube.com/watch?v=krvPMWtVrYE    
https://www.youtube.com/watch?v=NTWEzTV8B54 (przepraszam za autorów, jeden ciamajda, drugi gadatliwy \"\lol\" :silly: ).

OT
Przypadkowo oczywiście, bo podajesz Windows 10 - próg RAMu używanego przez system na poziomie 16 GB występuje w Windowsie 7 Home 64bit. 


EDIT
@skatan
Pisaliśmy prawie jednocześnie. ;-)

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING 6GB OC / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

skatan

  • skatan
  • wiadomość Użytkownik

  • 1592 wypowiedzi

Wysłane 2021-01-21 13:16

widzę zero odp ..... jak ja lubię tak pomagać :p

kotin

Wysłane 2021-01-21 13:21 , Edytowane 2021-01-21 13:22

@skatan
Trzeba przyjąć że kolega nie znalazł rozwiązania, bo gdyby znalazł, ale nikomu nie powiedział co pomogło, to słabo. 

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING 6GB OC / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

beton

  • beton
  • wiadomość Użytkownik

  • 6513 wypowiedzi

Wysłane 2021-01-21 17:20

Widzę że to było 13stego. Może po jakichś tam modyfikacjach komp w ogóle nie odpalił i nie wrócił z serwisu jeszcze?

skatan

  • skatan
  • wiadomość Użytkownik

  • 1592 wypowiedzi

Wysłane 2021-01-22 21:11 , Edytowane 2021-01-23 23:07

ja bym odpisał czy dało radę czy klapa ....



_edit

i masz babo ....
dziś reanimowałem lapka ( stare to ale działało )  więc małym kosztem dało rade zrobić jako użytkowego :P nawet do zdalnego da radę


cpu b815  2c/2t 1.6GHz
2GB ddr3 , w8.1  32bit   i hdd'ek

wrzuciłem   
i3 2350m  2c/4t  2.3GHz
dokupiłem kostkę 2GB  ( łącznie 4GB ) i ssdka 120ke 

zmieniłem procka i dorzuciłem ram i widzę  ......

ram 4GB dostępne 2.6  (1.4GB sprzętowo zarezerwowane )......

nie chciało mi się już bawić wrzuciłem testowo w10 pro  64bit  bez aktywacji
i działa   widzi 4GB ,  zarezerwowane 148MB  więc na szybko poniżej 3.5%  więc nie jest źle

Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 1 użytkowników, 176 gości

zanafar ,