Forum > Hardware > Instalacja systemu na dysku SSD PCI m2

Strona 1 z 1 1
skocz

grizli

  • grizli
  • wiadomość Użytkownik

  • 2486 wypowiedzi

Wysłane 2021-02-17 17:37

Cześć. 

Mam takie pytanie odnośnie sprzętu i instalacji systemu. Posiadam komputer Fujitsu Esprimo E920 E85+. 
Niedawno zakupiłem sobie do niego adapter M.2 NVMe NGFF Key M SSD do PCI-e x4 w którym zamontowałem dysk ssd Samsung 970EVO 250GB. Dysk jest normalnie wykrywany ale system jest zainstalowany na innym dysku SATA SSD KINGSTON SV300 120GB. Robiłem testy i wychodzi na to, że ten Kingston w porównaniu do Samsunga nawet na szynie PCI z adapterem uuuu bladziutko wypada. Najgorsze jednak jest to, że te 120B jest dość niewielką pojemnością i wolałby mieć na systemowym 250GB -do tego szybszy. 
 Czy jest możliwe zainstalowanie systemu na tym Samsungu aby komputer botował się z niego? Próbowałem zrobić i zrobiłem klonowanie dysku ale system go nie widzi, nie startuje z Samsunga, 

ASUS ROG G771 w użyciu... PRZEPRASZAMY ZA USTERKI

disease-kowalski

Wysłane 2021-02-17 18:57

A bios/uefi tego komputera posiada sterownik nvme?
Raczej nie. 
Potrzebujesz na SSD SATA utworzyć partycję efi ze skryptem ładującym sterownik do efi A następnie startującym system z dysku nvme. 

ma ktos stare macintoshe? :) Pogotowie Komputerowe www.savecom.pl

skatan

  • skatan
  • wiadomość Użytkownik

  • 1615 wypowiedzi

Wysłane 2021-02-17 19:58 , Edytowane 2021-02-17 20:09

Niedawno zakupiłem sobie do niego adapter M.2 NVMe NGFF Key M SSD do PCI-e x4 w którym zamontowałem dysk ssd Samsung 970EVO 250GB.

a nie lepiej bylo qpić jakieś szybsze SSD ???
dobrze podpięty ??? bo masz złącza i sata 3 i sata 2  :P  więc jak źle kable masz to chodzi na +- 250MB/s max .... a nie  500+


...............    wróć >>>>>>>  to jest takie wolne xD   dałeś ciała  jednak, trzeba było qpić SSD jakieś 500+

grizli

  • grizli
  • wiadomość Użytkownik

  • 2486 wypowiedzi

Wysłane 2021-02-18 07:10 , Edytowane 2021-02-18 07:32

Adapter kosztowal 15zlociszy a dysk Samsunga leżał sobie w szufladzie. Chcialem go wykorzystać możliwie najlepiej.
Dysk ssd m2 jest wpięty poprzez adapter w szynę PCIx16

ASUS ROG G771 w użyciu... PRZEPRASZAMY ZA USTERKI

kotin

Wysłane 2021-02-18 08:13

Też nic nie rozumiem z tego co napisał @disease-kowalski:silly: ale ma rację. W łatwiejszym przypadku będzie mniej więcej tak:  https://www.dell.com/support/kbdoc/pl-pl/000132410/what-are-pcie-ssds-...

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING 6GB OC / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

BeeDead

Wysłane 2021-02-19 16:51

Jeśli komputer nie posiada w BIOS/UEFI obsługi dysków NVMe to bez dziubania na szybko nic nie zrobisz. Jest kilka metod ( między innym modowanie BIOS'u lub bawienie się z GRUB'em / partycjami EFI). Daruj sobie :)

Ryzen 2600, Noctua NH-U12P, Gigabyte GA-B450-aorus-pro, Radeon 5700XT, 16 GB DDR4, SAMSUNG 970SSD 512GB NVME, WDC Black 5120GB NVME, Silentium PC Supremo M1 550W, 2x LCD Dell U2414H, Noctua FAN's, AKASA ZEN, Logitech Keyboard & Mouse, Win 10 64bit.

Pioneer83

Wysłane 2021-02-20 12:50

Możesz spróbować włożyć dysk w adapterze do innego komputera i w nim zainstalować system, ale skoro po sklonowaniu systemu ten nie startuje u ciebie to raczej niewiele ci da. Bios nie obsługuje dysków NVME i bez "dłubania" w biosie niewiele zdziałasz.\"\wkurzacie\"

grizli

  • grizli
  • wiadomość Użytkownik

  • 2486 wypowiedzi

Wysłane 2021-02-21 21:03

  no szkoda ale dziękuję za podpowiedzi.;-)

ASUS ROG G771 w użyciu... PRZEPRASZAMY ZA USTERKI
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 2 użytkowników, 175 gości

nickey , prezi ,