Forum > Kącik Linuksa i Androida > Ubuntu bez GRUB

Strona 1 z 1 1
skocz

unreality

Wysłane 2019-05-12 19:21 , Edytowane 2019-05-12 19:21

Witam
Problem wygląda tak że wczoraj doinstalowałem do istniejącego już na dysku Windowsa 10, na osobnej partycji Linuxa Ubuntu. W trakcie instalacji wyskoczył monit że potrzebna jest partycja na GRUB. Nie chciałem zbytnio mieszać w strukturze partycji więc pominąłem. Ubuntu został zainstalowany jednak GRUB już nie. Włącza się tylko Win10 bez możliwości wyboru systemu. Dysk jest na strukturze GPT, w BIOSie było ustawione Legacy Support. Jak doinstalować GRUBa do tego.
Załączam screen struktury partycji. Na czerwono zaznaczone partycje Linuxa, na zielono partycja którą przed chwilą stworzyłem celem wrzucenia tam GRUBa.

kotin

Wysłane 2019-05-12 23:30

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/ubuntu-obok-windows-10-kilka-...
Najważniejsze jest od miejsca "Nie można uruchomić Ubuntu". 

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 35697 wypowiedzi

Wysłane 2019-05-13 00:24

Tu coś jest [LINK]
Albo tu, ale na pustym dysku [LINK] więc wyżej lepsze chyba.
I jeszcze raz to samo [LINK]
A tutaj po naszemu [LINK]

Gigabyte AB350 Gaming 3, Ryzen 1700, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Samsung 970 Pro 500GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; Canon Pixma MG7550.
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 2 użytkowników, 97 gości

Lasica , toms443 ,