Forum > Software > Windows 10 i problem po ostatniej aktualizacji

Strona 1 z 1 1
skocz

ghost2000

Wysłane 2017-04-19 01:45

Witam
Zainstalowała mi sie ostatnia łatka od "10" i zauważyłem problem który mnie drażni, chodzi o to że po aktualizacji jak jestem na pulpicie, nie mam nic załączone i np chce odpalić przeglądarke internetową, klikam myszką jak zawsze na ikonke i .... 10s przerwy i dopiero ŁASKAWIE  się otworzy. no cholera nie mam kompa sprzed 15 lat. Dodam że problem dotyczy wszystkiego co chciałbym otworzyć program do muzyki, mój komputer, foldery różnorakie, film, cokolwiek bym nie otworzył freez na 10s i dopiero dziła, przed aktualizacja tak nie było. Ktoś coś?, jakieś pomysły co wyłączyć?,  komu "worek" okopać za taki uczynek?

i7 4790k , 16gb RAM 2400Mhz, płytka msi z97 Mpower max ac, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 2x 500gb @ RAID 1TB Programy + DANE 2TB WD GREEN i 4TB HGST NAS, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

kowgli

  • kowgli
  • wiadomość Użytkownik

  • 4210 wypowiedzi

Wysłane 2017-04-19 09:45

Pierwsza rzecz - zobacz w menadżerze zadań co się dzieje gdy klikasz w ikonę. Oczywiście posortuj malejąco, kolejno po różnych parametrach, tak aby zidentyfikować odpowiedni proces.

Zupełnie w ciemno stawiam na antywirusa, który nie jest kompatybilny z najnowszą aktualizacją.

Z ciekawości - samo ci się zainstalowało przez Windows Update, czy wymusiłeś instalację przez Update Assistant?

ghost2000

Wysłane 2017-04-19 09:56

Tak aktualizacja sama sie zainstalowała bez mojej ingerencji, jedyne co musiałem to uruchomić ponownie komputer jak zresztą sam chciał "żeby aktualizacja weszła w życie" i od tamtej pory kicha z uruchamianiem aplikacji. Jeśli chodzi o menedżer zadań to sie naklikałem ctrl + alt + delete żeby sie odpalił ;/ masakra.



screen powyżej pokazuje oczekiwanie na odpalenie mozilli

i7 4790k , 16gb RAM 2400Mhz, płytka msi z97 Mpower max ac, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 2x 500gb @ RAID 1TB Programy + DANE 2TB WD GREEN i 4TB HGST NAS, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 34576 wypowiedzi

Wysłane 2017-04-19 10:28

@ghost2000
Bo przez Ctrl+Shift+Esc się odpala...
I przez te 10s nic tam nie idzie do 100%?

MSI B150M Mortar, i5 6400, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Crucial MX100 256GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech G9x i reszta złomu; Windows 10; Epson WorkForce Pro WP-4025DW.

ghost2000

Wysłane 2017-04-19 10:32 , Edytowane 2017-04-19 10:32

o super, nie znałem tego szybszego skrótu, mimo to trzeba poczekac koło 10s żeby odpaliło menedżer, Jak zaczyna odpalać mozilla albo inna apka to skacze na 3,3% użycie procka, po czym aplikacja odpala jak burza

i7 4790k , 16gb RAM 2400Mhz, płytka msi z97 Mpower max ac, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 2x 500gb @ RAID 1TB Programy + DANE 2TB WD GREEN i 4TB HGST NAS, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

kowgli

  • kowgli
  • wiadomość Użytkownik

  • 4210 wypowiedzi

Wysłane 2017-04-19 11:54 , Edytowane 2017-04-19 11:55

Na początek wywal Avasta i zobacz czy pomoże. Swoją drogą to chyba jeden z najbardziej dziurawych AV na rynku, równie dobrze możesz używać wbudowanego Defendera.

2. Na zakładce wydajność zobacz jakie jest taktowanie CPU. Sprawdź, czy pomoże ustawienie planu zasilania "wysoka wydajność", jeśli masz "zrównoważony".

ghost2000

Wysłane 2017-04-19 12:07 , Edytowane 2017-04-19 12:18

Avast jest w wersji internet security i jak dotychczas nie miałem z nim problemów a używam go już 5 lat żadnych wirusów itp... ok wyłącze osłone i zobacze czy działa


EDIT:
zmiana planu na wysoka wydajność niewiele pomogła, może troszkę, wyłączenie avasta też nic nie dało. Ale zauważyłem że po tej aktualizacji windows defender jest uruchomiony i aktywny a przed nie był i wywalał błędy że na komputerze jest zainstalowane inne oprogramowanie antywirusowe, zastanawiam sie czy nie przeinstalować avasta? Poniżej screen z wydajności w menedżerze

i7 4790k , 16gb RAM 2400Mhz, płytka msi z97 Mpower max ac, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 2x 500gb @ RAID 1TB Programy + DANE 2TB WD GREEN i 4TB HGST NAS, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

kowgli

  • kowgli
  • wiadomość Użytkownik

  • 4210 wypowiedzi

Wysłane 2017-04-19 12:31 , Edytowane 2017-04-19 12:33

Już to chyba pisałem ale odinstaluj Avasta, a nie go wyłącz. To, że nie masz wirusów nie świadczy pozytywnie o Avascie, tylko o tobie jako świadomym użytkowniku. Z powietrza przecież wirusy się nie biorą, tylko z dziwnych załączników, "wtyczek" do odtwarzania wideo na dziwnych stronach, czy z piratów pobranych z internetu.

ghost2000

Wysłane 2017-04-19 12:39 , Edytowane 2017-04-19 13:13

dobra wywalam avasta

EDIT:
ODINSTALOWANIE Avasta nie przyniosło żadnych skutków, zainstalowałem na nowo,  odpiąłem kompa od internetu i ku mojemu zdziwieniu wszystko szybko się załącza, oczywiście mozilla wywala komunikat że jestem offline ale przeglądarka odpala sie w mgnieniu oka. Usługi takie jak ONEDRIVE są wyłączone tak że napewno nie spowalniają

EDIT2:
Przeinstalowałem sterowniki od chipsetu płyty + karty sieciowe + steronik od grafiki i sterowniki SATA, Narazie działa szybko, wszystko sie uruchamia w mgnieniu oka.
Dzięki za podpowiedzi

i7 4790k , 16gb RAM 2400Mhz, płytka msi z97 Mpower max ac, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 2x 500gb @ RAID 1TB Programy + DANE 2TB WD GREEN i 4TB HGST NAS, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 2 użytkowników, 81 gości

maq2 , skatan ,