Forum > Software > problem software'owy?

Strona 1 z 1 1
skocz

frazes

  • frazes
  • wiadomość Użytkownik

  • 191 wypowiedzi

Wysłane 2017-05-18 09:53

witam

konfig xeon L5420, 3gb ram, dysk 500GB, grafika radeon 5450, plyta p31-ds3l, tagan 380w

windows 10 creators update

Od kilku dni malware fighter zglasza ze jest wpiety dysk usb, a nawet zaden pendrive nie jest w porcie.

Od tamtego czasu po wylaczeniu komputeram, zdarza sie ze wlaczenie komputera nic nie daje, miga kontrolka hdd, ale nie ma nic, reset nie pomaga, tylko wylaczenie i wlaczenie zasilacza pomaga.

Czy to jakis wirus, czy zasilacz na ten konfig jest niewlasciwy?

kotin

Wysłane 2017-05-18 10:04

@frazes
Nie wiem, ale: papierowo zasilacz wystarcza w zupełności, ale i Ty wiesz i ja wiem że swoje lata ma.
Trzeba by go pomierzyć, albo cuś, na wszelki wypadek.
(Zasilacz legenda, miałem jego następcę, miał na imię 420, mimo że linię 12V miał taką samą.)


i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 3 SSD + HDD / Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / Benq 24" FP241W + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/128+1000

frazes

  • frazes
  • wiadomość Użytkownik

  • 191 wypowiedzi

Wysłane 2017-05-18 10:23

ale to wciaz ten komputer w ktorym radziliscie mi ze gdzies w kompie jest zwarcie i dlatego kazdy zasilacz ktory sie w nim znajduje pada gdzies tak po roku, wyglada na to ze trzeba kupic nowy, bo serwis swoje kosztuje, a komp wlasciwie to tylko maszyna do netu, ale to zawsze szkoda

nickey

  • nickey
  • wiadomość Użytkownik

  • 7946 wypowiedzi

Wysłane 2017-05-18 11:54

Objawy sugerują problem z zasilaczem ewentualnie płyta główna - stawiam raczej na zasilacz. Nie napisałeś ile ten zasilacz ma lat ale widząc moc - pewnie wiekowy. Sprawdź napięcia lub jeśli sam nie potrafisz - zanieś go do serwisu komputerowego i na miejscu za 10-20 zł sprawdzą ci zasilacz. Możliwe, że napięcia już nie te przez co przekłamuje w windowsie.

i5 2500k 3.3GHz@4.0GHz + Noctua NH-U12 SE2 ||8 GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz||Asrock Z68 Pro3 Gen3 || MSI GeForce GTX 970 Gaming || Asus Xolar DG |Thermaltake ToughPower Gold 650 W| Aerocool RS-9|

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 34120 wypowiedzi

Wysłane 2017-05-18 13:16

Dla mnie to płyta. Możesz przejrzeć te porty czy w którymś się np. piny nie zwarły, ale to raczej nie to.
Najprawdopodobniej to coś z mostkiem, możliwe że przez wygięcie płyty od coolera CPU - wykręć płytę lub zobacz bez tego jak masz możliwość czy nie masz kołyski.

MSI B150M Mortar, i5 6400, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Crucial MX100 256GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech G9x i reszta złomu; Windows 10; Epson WorkForce Pro WP-4025DW.

frazes

  • frazes
  • wiadomość Użytkownik

  • 191 wypowiedzi

Wysłane 2017-05-18 13:28

mozliwe ze to płyta, dałem do serwisu do zmierzenia napięcia zasilacza i napięcia 5V były nieprawidłowe, po wymianie zasilacza nadal jest problem z informacją o wpiętym dysku usb

frazes

  • frazes
  • wiadomość Użytkownik

  • 191 wypowiedzi

Wysłane 2017-05-18 13:29

dj mam alpine 7 wkręconego w płyte na śruby, więc backplate jest

frazes

  • frazes
  • wiadomość Użytkownik

  • 191 wypowiedzi

Wysłane 2017-05-18 13:35

teraz dochodzą trzaski przy słuchaniu youtube, czy to wskazuje na płytę?

frazes

  • frazes
  • wiadomość Użytkownik

  • 191 wypowiedzi

Wysłane 2017-05-18 14:10

może to jednak problem z softem, po wgraniu microkodu do xeona i wymiany q6600 na l5420 niektóre programy diagnostyczne przekłamują temperatury podajac cpu temp 70-80 stopni, kiedy sprawdzając fizykalnie, to procesor jest bardzo chłodny

Krzys81

Wysłane 2017-05-18 14:56 , Edytowane 2017-05-18 14:58

Wyjmij płytę główną z obudowy i uruchom ją i sprawdź czy problem wraca. Obejrzyj dokładnie płytę główną czy nie ma czegoś co powoduje zwarcie lub jest tam uszkodzone. Zasilacz musi prawidłowo podawać napięcia na wyjściach 12V i 5V. Wszystkie styki na wtyczkach są do sprawdzenia od zasilacza. Zwróć też uwagę czy nie masz przypadkiem błędnego połączenia USB na płycie głównej o ile są to pojedyńcze piny niż cała wtyczka. Mogą być też luzy na stykach od zasilania ATX na płycie głównej lub problemy z lutem. 

Swoją drogą ta twoja płyta główna jest jak moja tylko ciut nowocześniejsza. Z tym, że ja od samego początku używam zasilacza 400W co się bardzo mi przydał do rozbudowy PC.

Intel Celeron D 331 (2.66 GHz), Geil DDR2 2x1 GB 800MHz CL5,Gigabyte GA-8I945P Pro (i945P + ICH7R) + Radeon HD6670 1 GB DDR3, Kingston SSD V300 120 GB, Samsung HDD F4EG HD204UI (2x2 TB) + LCD 19" SM 940BW + SSD 850 EVO 250 GB + 2x SSD 850 EVO 500 GB, Akasa PaxPower 400W AK-P400FG BL,Creative GigaWorks ProGamer G500 5.1 + Cam Video IM Skype Edition (VF0220), Asus Xonar DX 7.1 PCI-E, 3R System R101 - obudowa ATX, Ibox - czytnik kart pamięci, LC-Power LC-CFC-1 - kontroler wentylatorów z 5,25" LCD touch-screen + LC-ADA-525-4x25-SWAP - kieszeń 5,25" dla 4xSSD 2,5", A4tech KD-800L + A4Tech V-Track XGame R4. Brennenstuhl Primera-Tec Automatic - listwa zasilająca. Główny system operacyjny to Windows XP SP3 ver. 2008.05.04 instalowany (2013.08.17.) na SSD 120 GB, który działa bezawaryjnie i stabilnie aż do dzisiaj. :) Ciekawostką jest fakt, że główny SSD 120 GB z systemem XP nie ma wyrównanej partycji systemowej od prawie 4 lat oraz SSD (250 GB) dla danych przez dwa lata (obecnie wyrównane jest), a kolejne dwa SSD 500 GB to już mają od samego początku.

frazes

  • frazes
  • wiadomość Użytkownik

  • 191 wypowiedzi

Wysłane 2017-05-18 15:11

sprawdzalem polaczenia usb i jeden port jest podlaczany na sztuki i niepodlaczono mi uziemienia

Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 1 użytkowników, 103 gości

Pioter ,