Forum > Software > WD Black 2TB dziwne zachowanie

Strona 1 z 1 1
skocz

ghost2000

Wysłane 2017-11-12 22:56 , Edytowane 2017-11-12 22:57

Witam
Zgrywam wszystkie dane puki moge z mojej czarnej serii wd. Od pewnego czasu po podłączeniu dysku coś zaczyna chrobotać jak by głowica nie zawsze zczytywała talerze, tak to wygląda pod programami.
[LINK]
jeszcze crystal
[LINK]

Zastanawiam się nad zerowaniem dysku i jaki program najlepiej użyć do tej czynności? a jak nie zerowanie to co polecacie?
Chyba że już nic z nim nie moge zrobić tylko kosz go ratuje ?:D

z góry dzięki za pomoc 
Pozdrawiam Dawide

i7 8700K , 16gb RAM 3400Mhz, płytka msi z370 GAMNG PRO CARBON AC, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 3x 500gb @ RAID 1.5 TB na programy a na dane mam 4TB HGST NAS + 2 TB WD GREEN + 2 TB WD Black, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

spider_co

Wysłane 2017-11-13 08:44

Zerowanie nic nie da, to tylko usunięcie danych.
C5 to liczba sektorów oznaczonych jako niestabilne i czekających na operację remapowania.
Odpal MHDD i wykonaj operację remapowania.
Po zabootowaniu programu wybierasz dysk, wciskasz F4 (lub wklepujesz polecenie SCAN), po czym z listy wybierasz Remap: ON.

Admiror, O paries, te non cecidisse ruinis, qui tot scriptorum taedia sustineas!

ghost2000

Wysłane 2017-11-14 06:05

Witam
Zrobiłem remapowanie jak polecił kolega SPIDER_co, faktycznie w hddtune zgasł błąd c5, został c6. Z nim już chyba nic nie da się zrobić?
Mam jeszcze pytanko dotyczące remapowania screen poniżej
[LINK]
Podczas remapowania wyskoczyły błędy UNC jest ich 16 czy to oznacza że dysk jest wadliwy?, należy go traktować jako uszkodzony?

i7 8700K , 16gb RAM 3400Mhz, płytka msi z370 GAMNG PRO CARBON AC, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 3x 500gb @ RAID 1.5 TB na programy a na dane mam 4TB HGST NAS + 2 TB WD GREEN + 2 TB WD Black, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

elkoos

  • elkoos
  • wiadomość Użytkownik

  • 3633 wypowiedzi

Wysłane 2017-11-16 13:31

Dysk po remapie zawsze jest wadliwy - to, że masz pulę "zapasowych" sektorów przeznaczonych właśnie pod takie zachowanie, to częściowe rozwiązanie problemu, a nie jego likwidacja. Możesz na nim pracować, o ile musisz, ale danych kluczowych to ja bym nie przechowywał. Do tego, pytanie czy problem będzie postępował w czasie (kolejne sektory).

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-11-16 14:22

Najprawdopodobniej tak, chociaż niekoniecznie. UNC może być też błędem logicznym. Najlepiej zgrać dane i zrobić w MHDD ERASE. Jak nie wyskoczy "catastrofic failure" a ponowny skan F4 nie wykaże żadnych UNC czy sektorów z czasem dostępu powyżej 100 to jest ok. Jeśli natomiast wyskoczy chociaż 1 czerwony to traktuje dysk jako złom. 

ghost2000

Wysłane 2017-11-17 23:29

OK, zgrałem z niego dane, czyli teraz mhdd erase i znowu remap?

i7 8700K , 16gb RAM 3400Mhz, płytka msi z370 GAMNG PRO CARBON AC, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 3x 500gb @ RAID 1.5 TB na programy a na dane mam 4TB HGST NAS + 2 TB WD GREEN + 2 TB WD Black, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 35230 wypowiedzi

Wysłane 2017-11-17 23:35 , Edytowane 2017-11-17 23:35

Erase i test, acz po erase już coś pokaże.
Chociaż jak już zremapował...

Gigabyte AB350 Gaming 3, Ryzen 1700, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Samsung 970 Pro 500GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; Canon Pixma MG7550.

ghost2000

Wysłane 2017-11-18 00:40

Kupiłem już inny dysk HGST 4TB, kończe kopiować na niego dane, a tego może uda sie naprawić, co mi szkodzi ?:)  a nuż sie uda :P 

i7 8700K , 16gb RAM 3400Mhz, płytka msi z370 GAMNG PRO CARBON AC, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 3x 500gb @ RAID 1.5 TB na programy a na dane mam 4TB HGST NAS + 2 TB WD GREEN + 2 TB WD Black, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

ghost2000

Wysłane 2017-11-18 23:39 , Edytowane 2017-11-18 23:43

Panowie tak to wyszło po zerowaniu i ponownym remapie
Co myślicie? Będzie żył?

[LINK]

[LINK]

i7 8700K , 16gb RAM 3400Mhz, płytka msi z370 GAMNG PRO CARBON AC, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 3x 500gb @ RAID 1.5 TB na programy a na dane mam 4TB HGST NAS + 2 TB WD GREEN + 2 TB WD Black, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 35230 wypowiedzi

Wysłane 2017-11-19 01:54

No, zdrowy jest.
Tylko go z buta nie wyłączaj więcej...

Gigabyte AB350 Gaming 3, Ryzen 1700, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Samsung 970 Pro 500GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; Canon Pixma MG7550.

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-11-19 01:54 , Edytowane 2017-11-19 01:56

Tak, jest pora szansa na to, że sobie będzie działał. Pewnie logiczne błędy powstały gdy głowica nie zdążyła zapisać danych poprawnie a elektronika uznała to za błędy UNC. Bywa czasami. 

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 35230 wypowiedzi

Wysłane 2017-11-19 02:08

Od napisania pierwszego posta zdążyłeś go 22x włączyć i wyłączyć plus 18x nagle i niespodziewanie? \"\obcy\"
Mam nadzieję że zrobiłeś to świadomie, bo jeśli nie to może być niefajnie...

Gigabyte AB350 Gaming 3, Ryzen 1700, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Samsung 970 Pro 500GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; Canon Pixma MG7550.

ghost2000

Wysłane 2017-11-19 13:06 , Edytowane 2017-11-19 13:12

A widzisz, już wiem w czym rzecz, dysk wkładam we wnęke w obudowie na załączonym kompie i jak chce go wyciągnąć to nie "używam funkcji bezpiecznego usuwania sprzętu" tylko od razu charat i już leży na półce i to chyba mój błąd

EDIT:
Nawet jak dam funkcję bezpiecznego usuwania sprzętu to i tak przybywa tych nagłych wyłączeń ;/
ktoś ma jakąś rade na to ? czy jedyna to po prostu wyłączyć komputer i wyjąć dysk?

i7 8700K , 16gb RAM 3400Mhz, płytka msi z370 GAMNG PRO CARBON AC, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 3x 500gb @ RAID 1.5 TB na programy a na dane mam 4TB HGST NAS + 2 TB WD GREEN + 2 TB WD Black, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 35230 wypowiedzi

Wysłane 2017-11-19 13:24

Ustaw sobie ten kanał SATA na Hot swap w BIOSie.

Gigabyte AB350 Gaming 3, Ryzen 1700, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Samsung 970 Pro 500GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; Canon Pixma MG7550.

ghost2000

Wysłane 2017-11-19 14:20

mam tak ustawione i alej nic to nie daje;/

i7 8700K , 16gb RAM 3400Mhz, płytka msi z370 GAMNG PRO CARBON AC, grafika GTX 1080, m.2 PATRIOT HELLFIRE 240gb na win, ssd evo 850 3x 500gb @ RAID 1.5 TB na programy a na dane mam 4TB HGST NAS + 2 TB WD GREEN + 2 TB WD Black, reszta puszki jakaś nagrywarka blu-ray, parę chłodnic, pompka cieczy, kawałek węża, trochę miedzi:) i jakos to tam siedzi:)
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 1 użytkowników, 145 gości

straszny ,