Forum > Software > Boot device not found

Strona 1 z 1 1
skocz

SmallChild

Wysłane 2019-04-11 10:29 , Edytowane 2019-04-12 00:50

UPDATE: problem z firmwarem. Dysk do śmieci. Temat do zamknięcia.

Cześć,
wczoraj laptop mi normalnie śmigał. Na noc zostawiłem go włączonego. Był odpięty od zasilacza - pracował tylko na baterii. Rozładował się, a rano pojawił się problem z uruchomieniem Windowsa. Pojawiał się błąd typu "Boot Device Not Found". 
W BIOSie dysk był widoczny (pod taką samą nazwą jak na screenie z CrystalDisk). 
Przełożyłem dysk do drugiego komputera. Eksplorator go nie wyświetla, a systemowe "Zarządzanie dyskami" proponuje inicjalizację nowego dysku. DiskPart md nie znajduje na nim żadnej partycji. 

Podejrzewając błędy MBR przeprowadziłem rebuild MBR w programie EaseUS Partition Master 13.0. 
Operacja przebiegła pomyślnie lecz z błędami: 
https://i.ibb.co/q9VzsR4/nowy-mrb.png
Nie pomogło, w związku z czym w windows RE uruchomiłem bootrec.exe, gdzie wpisałem komendy /FixMbr /FixBoot /RebuildBcd. To nie wyświetliło żadnej lokalizacji z systemem zgodnym z Win7, więc użyłem jeszcze bcdedit/export C:BCD_Backup zgodnie ze stroną supportu microsoftu. 
Po dopisaniu komend z ww. strony /RebuildBcd znalazł jeden dysk, na którym zlokalizowany jest Windows. Niestety to też nie pomogło, z felernego dysku windows dalej nie bootuje. 

Istotnym może być, że niestartujący Windows to 8.1 64-bit, zaś na drugim kompie jest Windows 7 SP1 32-bit. 

Laptop: Fujitsu Lifebook E743 
Dysk: Goodram SSDPR-CX300-120 
GPU: CP620501 

Screen z CrystalDiskInfo:
https://i.ibb.co/hKGp3g0/crystal.png

Dane SMART nie mówią mi wiele, więc będę dozgonnie wdzięczny jak ktoś rzuci na nie okiem. 
Czy macie jakieś propozycje co jeszcze należy wykonać, żeby postawić system na nogi? 
Dziękuję za wszelką pomoc.

UPDATE: problem z firmwarem. Dysk do śmieci. Temat do zamknięcia.

Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 165 gości