Forum > Software > Udostępnianie plików i drukarek Win7 => Win10 - coś nie działa

Strona 1 z 1 1
skocz

szczur3k

Wysłane 2020-05-18 16:10

Na siódemce udostępnione foldery i drukarki, inne siódemki widzą udostępnione zasoby w otoczeniu sieciowym, dyszki nie. Po odpaleniu w eksploratorze plików z palca, wpisując \ip.kompa wszystko widać. Jakiś pomysł jak zmusić dychę (a może udostępniającą 7?) do wyświetlania wszystkiego poprawnie w otoczeniu sieciowym? Udostępnianie 10 => 7 działa, 7 => 10 leży.

Gentoo

Han

  • Han
  • wiadomość Użytkownik

  • 2145 wypowiedzi

Wysłane 2020-05-18 18:37

A masz włączone "Odnajdowanie sieci" ("Network discovery") w 10 ? (https://www.isunshare.com/windows-10/turn-on-or-off-network-discovery-in-windows-10.html) Bo jak nie to nigdy Ci nic nie wykryje ;-)

EKWB Rad XT 360 + Magicool Ultra 360 + EKWB Supremacy EVO + EK-FC Radeon Vega - Acetal/Nickel + Alphacool Coolplex 25 + EKWB D5 PWM G2 + Alphacool Eisdecke D5 | Core i7 8700K@5.0GHz (Conductonaut pod czapką) | Asus ROG Z370-F | 2x8GB DDR4 G.Skill Trident Z 3400 | Gigabyte 5700XT@2100/1830 | Plextor M8PeG 1TB | Crucial MX100 512GB | Seasonic Focus+ 850W Platinum | Custom Desk PC + 6xEnermax Twister Pressure 120mm@750RPM + 5xGelid Silent 14 PWM | LG 27GL850-B

szczur3k

Wysłane 2020-05-18 22:46

@Han, w takim wypadku nie wykrywałby też udostępnionych zasobów w innych 10tkach, on nie widzi tylko z siódemek, i to też co dziwne część kompów z tym systemem jest widoczna a część nie.

Gentoo

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 36416 wypowiedzi

Wysłane 2020-05-18 22:54

Wszystko w tej samej podsieci?
To jakaś domena, AD czy zwykła sieć z ruterem?
Na każdej 7 konto z hasłem do zdalnego dostępu?

Na 10-tkach po instalacji widzę wszystkie drukarki w domu - niezależnie na której maszynie. Usuwam i gra, ale po pierwszym odpaleniu mam wszystko - bez absolutnie żadnych zabiegów w tym kierunku.
Musisz mieć tam te Śiódemki...?

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 3700X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, Gigabyte RX 5700 XT Gaming OC 8GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

cgc

  • cgc
  • wiadomość Użytkownik

  • 171 wypowiedzi

Wysłane 2020-05-18 23:49 , Edytowane 2020-05-18 23:52

Spróbuj w dziesiątkach włączyć w składnikach opcjonalnych klienta protokołu SMB 1.0/CIFS, nie zalecane ale cóż...
Jak już musisz je tam trzymać to masz te wszystkie siódemki chociaż poaktualizowane?

Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 93 gości