Forum > Software > Windows 10 zawiesza się przy pierwszym uruchomieniu

Strona 1 z 1 1
skocz

dr_DEATH

Wysłane 2021-04-03 19:11 , Edytowane 2021-04-03 19:12

Witam. Jak w temacie. Kiedy uruchamiam komputer po przerwie ten się zawiesza w trakcie uruchamiania systemu. trzeba go wyłączyć przyciskiem power i uruchomić ponownie. Wciśnięcie resetu powoduje restart ale jest wtedy czarny ekran i komputer czasem piszczy (pc speaeker). Po ponownym uruchomieniu wszystko jest w porządku. Wystarczy go też spałzować na poziomie testu uefi/biosa i też się nie zawiesi.
Podobnie się dzieje jak uśpię go na dłuższy czas (tak z 30min lub dłużej).
Sprawdzałem na różnych zasilaczach i jest to samo. Teraz nie wiem czy to jest wina zmiany karty graficznej na   czy którejś aktualizacji windozy. Zrobiłem pełną reinstalkę i jest to samo Windows 10 w wersji 20H2.
Po za tym komputer stabilny nawet wielogodzinne granie go nie zawiesza.

Jakieś pomysły co może być problemem?

fydEll............Ryzen 5 1600 (płyta-b350), Radeon RX 5600XT, 16GB, Xonar DGX

kotin

Wysłane 2021-04-06 19:38 , Edytowane 2021-04-06 19:41

@dr_DEATH
Prościej było by odpowiedzieć, jakbyś reinstalacji jeszcze nie robił. :silly: \"\przytul\" Niestety nie zmądrzałem przez Święta, ale sprawdź baterię podtrzymującą UEFI. Może Bios gubi ustawienia?

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING 6GB OC / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

BeeDead

Wysłane 2021-04-07 07:28

Zobacz czy wyłączenie szybkiego uruchamiania nie poprawi sytuacji.

Ryzen 2600, Noctua NH-U12P, Gigabyte GA-B450-aorus-pro, Radeon 5700XT, 16 GB DDR4, SAMSUNG 970SSD 512GB NVME, WDC Black 5120GB NVME, Silentium PC Supremo M1 550W, 2x LCD Dell U2414H, Noctua FAN's, AKASA ZEN, Logitech Keyboard & Mouse, Win 10 64bit.

dr_DEATH

Wysłane 2021-04-07 16:11 , Edytowane 2021-04-07 16:15

@BeeDead mam wyłączone więc to nie to.
@kotin bateria ma 3v, po za tym wywalił by błąd że ma wyzerowane ustawienia.

fydEll............Ryzen 5 1600 (płyta-b350), Radeon RX 5600XT, 16GB, Xonar DGX

kotin

Wysłane 2021-04-07 19:06

Poszukaj najnowszych sterowników. Poczytaj (rozwiń też odpowiedzi), czasem "czary" pomagają: ;-)
https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-power-win...

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING 6GB OC / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 1 użytkowników, 138 gości

djluke ,