Forum > Mobilne > Jaka pasta "termo" dla notebookowych CPU/GPU ?

Strona 1 z 1 1
skocz

Yesusik

Wysłane 2014-07-09 10:18 , Edytowane 2014-07-09 10:24

Będę zmieniał procka w moim firmowym lapku, a że termoprzewodnik nie był w nim wymieniany od nowości (4 lata = sic!), to wypadałoby przy okazji nałożyć świeżego gluta... problem z tym, że ostatni raz takową tubkę miałem w ręce z dekadę temu, za czasów pierwszych desktopowych Duronów i kompletnie nie orientuję się, które teraz produkty warte są uwagi.

Jeżeli to coś pomoże, to podaję iż pacjentem będzie DELL Precision M4500 i operowany będzie "mózg", czyli i7-740QM o TDP wynoszącym 45W, a przy okazji nałożymy osłonkę na "serce", czyli Quadro FX 880M z TDP=35W.

Nie ukrywam, że wykosztowałem się trochę na nowego CPU, więc nie chciałbym wydawać kolejnego majątku na kilka gramów substancji... myślę, że 30~40 złotych, to i tak przesada, ale jeżeli tyle będzie trzeba dać, za coś rozsądnego, to jakoś to przełknę! (patrząc na ceny w sklepie w którym najczęściej się zaopatruję = [LINK] , to raczej większość kosztuje ~19 PLN, a tylko część ~29 PLN;)


Z góry dzięki za wszelkie porady!!!
\"\piwo\"

よろしく

pi_nio

  • pi_nio
  • wiadomość Użytkownik
  • Miły gość

  • 17636 wypowiedzi

Wysłane 2014-07-09 12:35

w sumie to jak kupisz cokolwiek to i tak będzie ok, ale jak chcesz super to Arctic Silver 5, V AS5 - 3,5g. jak za droga lub za dużo to serio - weź cokolwiek. ;)

(.)

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38334 wypowiedzi

Wysłane 2014-07-09 13:55

A nie IC Diamond 7 albo Gelid? \"\hmmm\"
Chyba że źle zapamiętałem z testów...

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, Arctic Liquid Freezer III 360, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider @ ReFS; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

Yesusik

Wysłane 2014-07-09 14:38 , Edytowane 2014-07-09 15:15

Dzięki Pany!

Zapomniałem tylko podkreślić, że bardziej mi chodzi o trwałość, niż o jakość w przekazywaniu ciepła... wspomniałem o parametrach latopa by ukazać, że nie będzie to miało styczności z jakimś ekstremum - chodzi o coś takiego, kto zna doświadczenia, że za pół roku nie zmieni mi się to w oleisty żel, co spłynie na boki, albo w krakersa, co skruszy mi się na wiór.
:blush:

A w krótkotrwałych testach to ketchup i majonez wygrywają, więc... ;)
:-D

よろしく
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 186 gości