Forum > Mobilne > zte mf289f (mf286d) webui sie zawiesza

Strona 1 z 1 1
skocz

burky

  • burky
  • wiadomość Użytkownik

  • 485 wypowiedzi

Wysłane 2024-01-26 15:47 , Edytowane 2024-01-26 15:56

dzien dobry,
mam nietypowy probelm. w  obu wymienionych routerach po podlaczeniu routera do switcha i wejsciu do webui - nagle webui sie freezuje i juz nie moge sie do niego dostac. po restarcie routera znowu tak samo. czyli generalnie kiedy router jest wpiety do switcha to nie mam szans skonfigurowac routera - dosyc uciazliwe. 
jedyna opcja to odlaczyc przewod switcha i zresetowac router i wtedy sie do niego dostac przez jego wifi badz bezposrednio podlaczony przewod.

jak wyglada siec? 

router z tematu -> switch TL-SG1016PE -> kilka urzadzn koncowych  oraz 3x AP tp link omada eap610

odkrylem ze prawdopodobnie to moje AP powoduja taki probelm... ale dlaczego? nie mam pojecia czy moge cos dokonfigurowac na switchu? cos w ap?

chetnie wyslucham wszystkich porad.

pozdr

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 37989 wypowiedzi

Wysłane 2024-01-26 23:16 , Edytowane 2024-01-26 23:18

Przede wszystkim co jest lub ma być głównym routerem w tej sieci i jak masz te Omady podpięte?

Może być sytuacja, że po podpięciu do sieci ZTE dostaje nowe IP od Omady i masz brak połączenia na obecnym/byłym - stąd freez.

Jeśli głównym routerem ma być ZTE to wyłącz routing w Omadzie (przełącz go w tryb bridge czy coś).
Jeśli głównym routerem ma być Omada to  po podpięciu ZTE sprawdź jakie dostaje IP (przez Omadę, Fing itp.).

Ten switch jest zarządzalny.

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

burky

  • burky
  • wiadomość Użytkownik

  • 485 wypowiedzi

Wysłane 2024-01-27 08:30

hej,
dzieki za odpowiedz. AP omady nie robia nic wiecej niz tylko bycie AP. nie maja swojego DHCP ani zadnej innej funkcji routera - nie mam nic do wylaczenia.

glownym routerem ma byc zte. z poprzednim routerem (huawei b525) wszystko dzialalo ok. 

jak jest podlaczone?

zte do siwtcha do losowego portu bez poe. AP sa podlaczone do portow z poe. 

ciekawe odkrycie: dopiero jak podalcze wiecej niz jeden AP to sie zaczynaja problemy. 

Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 295 gości