Forum > Tematy dowolne > Owocowo z procentami

Strona 1 z 2 12>>>
skocz

beton

  • beton
  • wiadomość Użytkownik

  • 7572 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-05 13:13

Był kiedys temat dla domorosłych browarników z wymianą ciekawych informacji a ja tej jesieni po raz pierwszy postanowiłem sprobować swoich sił w przetworstwie owoców :-D
Zakupiłem kilka kg Pigwy i z części zżonka zrobiliśmy sko do herbaty. A z resztę postanowiłem wykorzystać do wytworzenia owocowego napoju procentowego popularnie zwanego nalewką :-D.
Po przeczytaniu około 30 przepisó skorzystałem z tego http://przepisowniabarbry.blogspot.co.uk/2013/11/nalewka-z-pigwy_8.htm... [nalewka z pigwy na wódce i spirytusie]
Natomiast w kilku przepisach napisane było (min chyba też w tym moim) żeby owoce zalać spirytusem tak żeby były całkowicie "przykryte"/utopione w "płynie". Tak też zrobiłem. Tyle że po nocy owoce wypłyneły na wierzch. Dolałem więc spirytusu tak aby ja znow zakryć lecz po kilku h znow wypłyneły. 
owoce ze spodu są "żółte?" no wyglądają jak po wsadzeniu do słoika. A te ktore unoszą się na powierzchni zciemniały. I teraz moje pytanie czy to jest OK?  
I tu pytanie do doświadczonych w tej materii. 
Czy nie zaczną się psuć? Czy należy je jakoś ugnieść? Wsadzić do słoika coś? na te owoce? Zmusić je jakoś aby poszły na dno czy jest Ok i tak zostawić? 

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-05 13:46

Nie wolno zalewać spirytusem na początku. Najpierw 40% niewielka ilość i spirytus dopiero jak się zmaceruje. Inaczej zniszczy się mnóstwo aromatu i smaku,  a owoce nie będą oddawał dobrze soku. 

beton

  • beton
  • wiadomość Użytkownik

  • 7572 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-05 14:25

@1084
To już musztarda po obiedzie. Co i jak zrobiłem do tej pory to już tak jest. 
Tzn najpierw wrzuciłem owoce do słoja i zasypałem cukrem. Ale nie tak masakryczną ilością jak w niektorych przepisach że na kilo owocow kilo cukru albo że więcej cukru niż owoców. 
Miałem jakieś 1,4 kg Pigwy (już finalnie po oczyszczeniu gniazd itd) i zasypałem to 0,5 kg cukru. I tak trzymałem 2 doby. Owoce bardzo ładnie puściły sok. Dopiero po 2 dobach do tego słoja z sokiem i owocami wlałem spiryt. Tak żeby wszystkie owoce były przykryte. 
Ale tak jak pisałem po nocce gdy wstałem owoce się podniosły/wypłyneły tzn wiadomo częśc jest pod spodem całkowicie zakryta/zamoczona a tylko te z gory (gornej warstwy) wystają (pływają na powierzchnii). I tak jak pisałem zbrązowiały a te pod spodem całkowicie zatopione w spirycie wyglądają jak dawniej(po wsadzeniu do słoja). 
Dolałem potem wódeczki aby znow całkowicie zatopic owoce ale po kolejnej nocce znow wypłyneły. 

I tu teraz moje pytanie czy to jest OK? Czy jakoś kombinować żeby je zatopić (nie wiem są takie dzbanki do parzenia herbaty z takim jakby sitkie ktore utzrymuje fusy na dnie i zastanawiam się czy cos takiego wepchnać do tego słoja żeby trzymać owoce na dnie czy zostawić to w spokoju?

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-05 14:31

Możesz czymś docisnąć. Kubeczkiem, spodeczkiem, słoiczkiem. No czymś neutralnym, niemetalowym. 

mysiauek

Wysłane 2015-11-05 16:10

jw.
kombinować żeby je zatopić.

Część na zewnątrz po prostu się starzeje i psuje.

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38343 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-05 17:37

Z tego co piszą ludzie to zasypywanie wpierw cukrem to błąd i należy wpierw zalać.
Też wcześniej sypałem cukier - teraz już nie.
Generalnie zalać wódą/spirtem, zostawić na kilka tygodni czasem wstrząsając, zlać nalew, zasypać owoce cukrem, po kilku dniach zlać kolejny nalew, zmieszać z pierwszym, zabutelkować i odstawić na kilka miesięcy. Sprawdza się przy różnych owocach, przy pigwie pewnie też ew. z małymi modyfikacjami.

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, Arctic Liquid Freezer III 360, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider @ ReFS; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

mysiauek

Wysłane 2015-11-05 20:32

Widać różnie się robi. Ją wszystko zasypuje cukrem. Wiśnie da się zasypać nawet parę razy. A potem sok+spirytus.

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-05 23:14

Ja robię bez cukru. W większości owoców jest wystarczająca ilość, by było słodkawe. 

kiniorr

Wysłane 2015-11-19 12:47

Kombinujecie jak konie pod górę! Pigwa to nie maliny. Przepis jest prosty banalnie:

Myjemy, kroimy, pozbywamy się pestek, zasypujemy cukrem. Może nie 1:1 jak się drobno pokroi to mniej. ważne żeby całkowicie przykryć owoce. 2-3 dni odcedzić, dolać spirytus. Ja robię 1:3 wychodzi ok 30% przepis stary jak świat.

Pewnie jest kilka innych... ale ten jest niezawodny. Polecam też aronie + liście wiśni, ale to już inny przepis.

AMD_6000+ HD4850 Msi_K9N2_Platinum, Fortis_3, Dell_U2412M, Sony vaio-nw21mf/s, nexus7 2012, xperia Z

beton

  • beton
  • wiadomość Użytkownik

  • 7572 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-19 18:19

@ kiniorr

Ja robię 1:3 wychodzi ok 30% przepis stary jak świat

W sensie że spiryt rozcieńczasz wodą w proporcji 1:3 czy patrzysz ile puściło/ ile jest soku w słoiku i do tego soku dolewasz 1/3tej ilości spirytu?

Jak widziałeś zrobiłem podobnie. Tylko nie kroiłem bardzo drobno i nie dałem tak dużo cukru a sriryt wódą rozcieńczyłem i też ciut szybciej zalałem. 



CO do aronii to dawaj. Bo zerwałem z 10kg a liście sprawdzę w weekend :-D



BTW

Po jakim czasie degustujecie. Tzn spożywacie? Bo Będę miał gości za 2 tygodnie i nie wiem czy już będzie dobre czy nawet nie proponować bo to za krótko i nic jeszcze się nie wykluje z tego?




djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38343 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-19 18:27

@beton
Przepisy są różne - w jednych zalecają leżakować miesiąc a w innych rok. W jeszcze innych sama produkcja trwa pół roku, także różnie z tym. Ale generalnie "nie zepsuje się", a takie jeszcze żywe może być dobre, ale po czasie najpewniej będzie lepsze.

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, Arctic Liquid Freezer III 360, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider @ ReFS; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

beton

  • beton
  • wiadomość Użytkownik

  • 7572 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-19 19:30

@dj
Ja się nie obawiam że się zepsuje. Tylko się zastanawiam czy już będzie dobre. W sensie czy nie stwierdzę że - oj słabe to,  nie warto było wysiłku i już nie będę robił. A jak bym poczekał 2 tygodnie więcej to było by 2x lepsze. 
Ale jak za miesiąc czy 2 ma być tylko ciut lepsze to nie ma co czekać. 
A jak się już otworzy to wiadomo że może "wyparować" całe od razu.

kiniorr

Wysłane 2015-11-20 08:08 , Edytowane 2015-11-20 08:13

@beton
1:3 chodziło mi o moc jaką się uzyskuje na końcu: 1/3 spirytusu 95%, 2/3 soku z pigwy. 0 wody. wychodzi ~ 31%
można też z wódką 40% wtedy 1:1 z sokiem. masz nalewkę ~20% 

A jeśli chodzi o nalewkę z aronii, to robiłem z kilku przepisów, najlepszy wg mnie,:


~1/2kg owoców aronii, ~100 liści z wiśni, umyć pod zimną wodą, zagotować w 1 litrze wody z 1 saszetką kwasku cytrynowego (50g).Gotować ok 20min. Odcedzić, dodać cukier (ja daję 1 szklankę, ale jak ktoś lubi likiery może więcej). zagotować z cukrem, żeby się tylko rozpuścił. Wystudzić, połączyć ze spirytusem, lub wódką w proporcjach takich, żeby uzyskać moc: dla bab ~20%, dla chłopów >=30% :) Osobiście wlewając do butelek, przepuszczam przez filtr papierowy(do kawy). 


Żona robi jeszcze z kawy, ale dokładnego przepisu nie znam, można wygooglować, też bardzo dobra.

smacznego!, czy raczej na zdrowie...

AMD_6000+ HD4850 Msi_K9N2_Platinum, Fortis_3, Dell_U2412M, Sony vaio-nw21mf/s, nexus7 2012, xperia Z

beton

  • beton
  • wiadomość Użytkownik

  • 7572 wypowiedzi

Wysłane 2016-09-04 22:22

@kiniorr
A aronie zaraz prosto zerwane gotujesz czy najpierw do zamrażalki tak jak przy soku z aronii?

kiniorr

Wysłane 2016-09-05 10:25 , Edytowane 2016-09-05 10:31

Właśnie wczoraj smakowałem aronie :-)
Aronie powinno się zbierać po pierwszych przymrozkach, jak liście opadną. Wtedy są słodsze i potrzeba mniej cukru (soki/wino). A do nalewki mogą być nie mrożone, tu bardziej chodzi o kolor. Aromat bardziej dają liście z wiśni, a tych teraz pod dostatkiem. 

Nie zapomnij o kwasku cytrynowym. Ewentualnie pod koniec gotowania można dodać sok z całej cytryny.

AMD_6000+ HD4850 Msi_K9N2_Platinum, Fortis_3, Dell_U2412M, Sony vaio-nw21mf/s, nexus7 2012, xperia Z

beton

  • beton
  • wiadomość Użytkownik

  • 7572 wypowiedzi

Wysłane 2016-09-05 11:12

No włąśnie w pośpiechu nie zerwałem liści :( chyba aronia poczeka w zamrażalce. Zerwałem za to trochę śliwek? Może z tego coś się urodzi\"\hmmm\"

kiniorr

Wysłane 2016-09-05 12:38 , Edytowane 2016-09-05 12:44

Ze śliwek to marmolada jedynie.

Tak serio, to ze śliwek, gruszek, jabłek, czereśni kiepskie wino. Nalewki chyba też.
Bardziej nadają się wiśnie, aronia, winogrona, tarnina. Z tarniny to mi 8 lat temu wyszło takie wino, że do dziś wspominamy. Mam jeszcze w piwnicy 2 butelki zakorkowane, zalakowane. Zawsze jak mnie namawiają żeby otworzyć to mówię, że jedną otworzę na ślub syna (ma 7lat), a drugą na ślub córki(ma 4lata). 

Jak chcesz zrobić nalewki, to lepiej kawówkę, pigwówkę, cytrynówkę no i oczywiście z aronii

AMD_6000+ HD4850 Msi_K9N2_Platinum, Fortis_3, Dell_U2412M, Sony vaio-nw21mf/s, nexus7 2012, xperia Z

kotin

Wysłane 2016-09-05 13:10

@kiniorr dodam do listy przepalankę którą piłem u kolegi. Żeby się nie rozpisywać link do przepisu praktycznie takiego samego jak smakowałem: http://zbieramliscie.blogspot.com/2014/10/przepalanka-najlepsza-nalewk...

i5-11600 / SilentiumPC Fortis 3 / Asus Prime B560 Plus / RAM 2x16 GB 3600MHz / 4 SSD / Inno3D GeForce RTX 4070 Twin X2 12GB / SB X AE-5 PLUS / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / MSI Optix 2560 x 1080 / Logitech X230 / KOS UR40 ? Win 11 Pro... Macbook Air M3 15" 16 / 256 GB

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38343 wypowiedzi

Wysłane 2016-09-05 13:52

E tam, nalewka z wiśni jest OK! Tylko trochę za mocna mi wyszła \"\lol\" taka na raz, dwa, może trzy :-P

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, Arctic Liquid Freezer III 360, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider @ ReFS; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

kiniorr

Wysłane 2016-09-05 14:28

Kiedyś dostałem książkę "domowy wyrób win, nalewek i miodów"
Jest tam tego masa. 
Zaprawy do wódek, których nazw nawet nie sposób spamiętać. Anyżówki, kminkówki, orzechówki, jałowcówki ...  
zaprawy do wódek gatunkowych z różnych stron świata.

AMD_6000+ HD4850 Msi_K9N2_Platinum, Fortis_3, Dell_U2412M, Sony vaio-nw21mf/s, nexus7 2012, xperia Z
Strona 1 z 2 12>>>
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 193 gości