Forum > Tematy dowolne > Ostrzalka do noży

Strona 2 z 2 <<<12
skocz

Englishman

Wysłane 2015-08-15 13:22

Używam starej (jeszcze kupionej przez rodziców w Rosji/ZSRR :-D) ostrzałki o przekroju owalnym przymocowanym do rękojeści i jakoś nie narzekam. Noże tak ostre, że przetną kartkę bez problemu :-P. Nie potrzebuję ostrzałki za 100 czy więcej zł. bo nie ma to dla mnie sensu :-D. Efekt ostrości jest:-P

Nie potrafię wyobrazić sobie Boga, który nagradza i karze istoty przez siebie samego stworzone, którego zamysły przykrojone są na naszą miarę - krótko mówiąc, Boga, który nie jest niczym innym, jak odbiciem ludzkich słabości./Albert Einstein/ W dziedzinie bitów komputerowych można wszystko oddzielić od siebie. Można przecież sobie odrąbać rękę lub uciąć nogę/Bill Gates/ Alteri vivas oportet,si vis tibi vivere/Seneka/ Normalnie, nienormalny

pi_nio

  • pi_nio
  • wiadomość Użytkownik
  • Miły gość

  • 17636 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-17 11:47

@Englishman: wiesz, to jak z kompami (czyt. ze wszystkim): jednym wystarczą najtańsze maszyny, a inni jak nie wydadzą na proca 1,5 kPLN to są chorzy. ;) no, a obydwa komputery będą działać i robić to samo. ;)

(.)

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-17 16:58

pi_nio  To nie jest dobre porównanie. Gdyby to był np. Japoński kamień wodny za 260zł to pewnie tak by było. W tym przypadku ostrzałką którą posiada Englishman nie naostrzysz dobrze każdego noża. Każde twarde ostrze będzie wymagało katorżniczej męki, a i tak efekty będę marne. 

Autor wyraźnie napisał 

Bo tępe noże w kuchni doprowadzają mnie do szewskiej pasji.
Dotychczas używałem ostrzałki Fiskarsa, tej popularnej plastikowej z dwoma okrągłymi elementami ostrzącymi.



Wniosek jest chyba prosty, autorowi nie wystarcza prosta, tania ostrzałka. A skoro ma wydać już jakąś kasę, to lepiej nabyć produkt którego nie będzie musiał zmienić po zakupie np. nowego noża. 

thor2k

  • thor2k
  • wiadomość Użytkownik

  • 1343 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-17 17:13

Ok. Decyzja zapadła. Będzie Lansky. Zobaczymy co z tego wyniknie.:-)

Englishman

Wysłane 2015-08-18 20:41

Każde twarde ostrze będzie wymagało katorżniczej męki, a i tak efekty będę marne. 

To jeszcze na taki nie trafiłem którego by nie dało się naostrzyć :-D

Nie potrafię wyobrazić sobie Boga, który nagradza i karze istoty przez siebie samego stworzone, którego zamysły przykrojone są na naszą miarę - krótko mówiąc, Boga, który nie jest niczym innym, jak odbiciem ludzkich słabości./Albert Einstein/ W dziedzinie bitów komputerowych można wszystko oddzielić od siebie. Można przecież sobie odrąbać rękę lub uciąć nogę/Bill Gates/ Alteri vivas oportet,si vis tibi vivere/Seneka/ Normalnie, nienormalny

BartekW

Wysłane 2015-08-18 21:29

Bierzesz pan cegłę i ostrzysz ;-).

i3 540 + H55 + 12GB + SSD 128GB -> Windows 8 64 -> upgrade to Windows 10 Pro -> Motorola V3 RIP -> Nokia 102 ;-)

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-18 23:37

Englishman  Dowolny nóż o twardości od 59HRC w górę.  Np.  Laminat z VG10 czy 3G z rdzeniem  SGPS 62HRC. I ostrz sobie stalową ostrzałką,  powodzenia.  

Poza tym ustalimy co oznacza prawidłowo naostrzony nóż. Dla mnie,  to ostrze którym można się ogolić.  Przy czym tasak powinien mieć kąt szerszy niż nóż do filetowania.  Bo podczas walenia nim o deskę szybko straci ostrość,  a ten do filetowania powinien mieć kąt ostry aby łatwiej było np.  oskórować łososia.  

thor2k

  • thor2k
  • wiadomość Użytkownik

  • 1343 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-27 18:58

Ostrzałka przyszła. Oswajam się z nią. ;-)

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-27 19:05 , Edytowane 2015-08-27 19:06

Pamiętaj, że ostrzy się tak jakbyś kroił.  Z góry na dół,  ostrzem w dół.  Najpierw trzeba wyprowadzić profile.  Ok.  100 pociągnięć.  Potem ze 30 średnich i 20 leciutko,  samą wagą noża.  Potem już tylko od czasu do czasu kilka pociągnięć jak się stępi. 

Szeroki rozstaw dobry jest do tasaka. 

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38354 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-27 20:50

@1084
Musisz filmik instruktażowy nagrać :-) i w ogóle zacząćvideorecki robić różnych swoich patentów :-P

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, Arctic Liquid Freezer III 360, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider @ ReFS; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

straszny

Wysłane 2015-08-27 21:03

@djluke

lepiej niech Michał zorganizuje kurs kucharski, jeszcze mam smaka na kurczaka po hindusku ;p

Asus GL752VW (i7-6700HQ 2.6GHz, 32GB RAM, SSD: SanDisk Ultra 960GB, GPU: GTX960M). Apple iPad Pro 12.9 128GB Wifi+LTE. Apple iPhone X 256GB.

pawel5000

Wysłane 2015-08-27 21:32 , Edytowane 2015-08-27 21:32

kurczak po hindusku poezja \"\jupi\"

*Laptop ASUS X515EA-EJ1197 i3-1115G4/16GB/256GB SSD/UHD/15,6" FHD*

thor2k

  • thor2k
  • wiadomość Użytkownik

  • 1343 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-27 21:58

jeszcze mam smaka na kurczaka po hindusku

To może niech autor dorzuci przepis do "Produktów regionalnych" ;-) o ile nie jest opatentowany rzecz jasna.

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38354 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-27 23:41

To ja przy okazji, poza przepisem na tego kuraka, poproszę o przepis na te ogóreczki/papryczki! \"\serduszka\"

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, Arctic Liquid Freezer III 360, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider @ ReFS; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-08-28 10:54

Może jak będę takie Indyjskie robił to po prostu nagram jakiś filmik. Z przepisem jest ten problem, że to w zasadzie autorski wynalazek inspirowany pobytem w Indyjskiej restauracji i lekturą tamtejszych stron internetowych, więc raczej nigdzie przepisu nie znajdziecie. Najwięcej ciekawostek zawsze piszą tubylcy a w dobie tłumaczy można się przedzierać przez obcojęzyczne fora całkiem sprawnie, a nawet przy odrobinie chęci prowadzić dyskusje. :-) 

Elessar

Wysłane 2015-11-20 13:14

Warto dopłacać do tej Lansky TB-2D2C   czy dwa pręty diamentowe wystarczą?? 

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-11-20 15:32

Pytanie podstawowe. Ostrzałka będzie do użytku w kuchni, czy też będziesz wyciągał z czeluści tajnych schowków, super wypasiony nóż, by oddawać się rytuałowi ostrzenia. 

W pierwszym wypadku wystarczy para diamentowych prętów. W drugim, dokup jeszcze oprócz 4 prętów olejek goździkowy, rękawice i mikroskop. :-)


U mnie ostrzałka stoi sobie w kuchni. Jak mam tępy nóż, bo np. nie kroi skórki od pomidora, to przejadę ze 2-3 razy i już. Czasami 5-10 razy. Kilka ostatnich pociągnięć robi się samym ciężarem noża. Tylko utrzymując go w poziomie.  

Strona 2 z 2 <<<12
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 212 gości