Forum > Tematy dowolne > Owocowo z procentami

Strona 2 z 2 <<<12
skocz

beton

  • beton
  • wiadomość Użytkownik

  • 7572 wypowiedzi

Wysłane 2016-09-05 15:45

@ kiniorr
Kawy nie tykam nawet kijem \"\lol\"
Pigwówka w zeszłym roku mi wyszła. Ale mało zrobiłem :-(
Za tydzien zerwę te liście wiśni i aronia będzie. Pigwówkę też zrobię. A te śliwki... no śliwowica niby zacny trunek, ale ko wiem może po prostu placek będzie. 

kruser

  • kruser
  • wiadomość Użytkownik

  • 3758 wypowiedzi

Wysłane 2016-09-05 19:49

Mocne % wam się zachciewa no to \"\piwo\"
Tylko ten hejt na wina ze śliwek to mi się nie podoba\"\ziew\" W tym roku do balonu poszły śliwki a do drugiego maliny i coś tam ładnie bulka. Co wyjdzie okaże się za rok.

Byłoby cudownie gdyby dobór opinii polegał na racjonalnej analizie faktów i statystyk przy szerokim spojrzeniu i w oderwaniu od własnych uprzedzeń i błędów rozumowania. Z świadomością własnych ograniczeń, o których dobrze wiemy, że mogą wpływać na te opinie. Tylko, że przytłaczająca większość z nas postępuje dokładnie odwrotnie. SciFun

AmeriKKKa

Wysłane 2016-09-05 19:56

Panowie ma ktoś sprawdzony przepis na nalewkę z mandarynek? Pasowałaby na święta :D

When I was a kid I used to pray every night for a new bicycle. Then I realised God doesn’t work that way, so I stole one and prayed for forgiveness.

beton

  • beton
  • wiadomość Użytkownik

  • 7572 wypowiedzi

Wysłane 2016-09-06 00:12

Teraz robiona to cbyba dopiero na Wielkanocne. Nalewki zwykle muszą dojrzeć.

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38342 wypowiedzi

Wysłane 2016-09-06 01:23 , Edytowane 2016-09-06 01:23

@kruser
Oj z malin winko jest mega! Wchodzi jak złoto takie słodziutkie! Ale co zdradliwe to masakra...

PS. siostra chciała sobie zakonserwować malinki z cukrem ale nie poszło i tak oto zostałem z około 1-2kg malin, lekko już podfermentowanych. Co radzicie dalej z nimi zrobić? Na wino za mało, nalewka wyjdzie jak już cukier był a wszystko to pewnie nierówno sfermentowane? Można jeszcze dosypać bez szkody?

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, Arctic Liquid Freezer III 360, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider @ ReFS; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

kiniorr

Wysłane 2016-09-07 07:41

@ djluke Zasada jest taka, że wino robi się zawsze WYTRAWNE. tzn cały cukier musi zostać przerobiony na procenty.To jest 1 zasada robienia wina. 
Jak chcesz słodkie/półsłodkie to dosładzasz dopiero po zakończonej fermentacji, jak już jesteś pewien, że wszystkie drożdże obumarły.
Jak zlejemy do butelek wino, w którym są jeszcze drożdże to będą strzelać korkami. 

AMD_6000+ HD4850 Msi_K9N2_Platinum, Fortis_3, Dell_U2412M, Sony vaio-nw21mf/s, nexus7 2012, xperia Z
Strona 2 z 2 <<<12
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 240 gości