@ kiniorr
Kawy nie tykam nawet kijem
Pigwówka w zeszłym roku mi wyszła. Ale mało zrobiłem
Za tydzien zerwę te liście wiśni i aronia będzie. Pigwówkę też zrobię. A te śliwki... no śliwowica niby zacny trunek, ale ko wiem może po prostu placek będzie.
Forum > Tematy dowolne > Owocowo z procentami
Wysłane 2016-09-05 19:49
Mocne % wam się zachciewa no to
Tylko ten hejt na wina ze śliwek to mi się nie podoba W tym roku do balonu poszły śliwki a do drugiego maliny i coś tam ładnie bulka. Co wyjdzie okaże się za rok.
Wysłane 2016-09-06 01:23 , Edytowane 2016-09-06 01:23
@kruser
Oj z malin winko jest mega! Wchodzi jak złoto takie słodziutkie! Ale co zdradliwe to masakra...
PS. siostra chciała sobie zakonserwować malinki z cukrem ale nie poszło i tak oto zostałem z około 1-2kg malin, lekko już podfermentowanych. Co radzicie dalej z nimi zrobić? Na wino za mało, nalewka wyjdzie jak już cukier był a wszystko to pewnie nierówno sfermentowane? Można jeszcze dosypać bez szkody?
Wysłane 2016-09-07 07:41
@ djluke Zasada jest taka, że wino robi się zawsze WYTRAWNE. tzn cały cukier musi zostać przerobiony na procenty.To jest 1 zasada robienia wina.
Jak chcesz słodkie/półsłodkie to dosładzasz dopiero po zakończonej fermentacji, jak już jesteś pewien, że wszystkie drożdże obumarły.
Jak zlejemy do butelek wino, w którym są jeszcze drożdże to będą strzelać korkami.
Kto jest online: 0 użytkowników, 240 gości