Forum > Hardware > Z komputerem problemów kilka

Strona 1 z 1 1
skocz

Cursed

  • Cursed
  • wiadomość Użytkownik

  • 2865 wypowiedzi

Wysłane 2022-05-31 10:54

Wczoraj wróciłem do swojego PC i zamiast widoku otworzonej przeglądarki ujrzałem BIOS, poklikałem i okazało się że płyta główna nie widzi dysku m.2 (systemowego).
Wyciągnąłem więc stary dysk sata z zamiarem zainstalowania windowsa, lecz tu pojawia się drugi problem: wszystko chodzi jak krew z nosa. Po włączeniu PC 2,5 minuty schodzi zanim pojawi się logo płyty głównej, kolejne 4 minuty do pojawienia się okna windowsa.
No ale jakoś to by się dało jeszcze przeboleć gdyby nie 3 problem, tj. internet po załadowaniu się windy jest przez jakieś 15 sekund. Radio internetowe, kablówka i zapasowy komputer chodzą ok, ale główny pc podłączony do routera stwarza jakieś problemy.
Rozwiązywanie problemów znajduje takie kwestie:
Karta sieciowa "Ethernet" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP
Brama domyślna jest niedostępna.

Proszę o pomoc, najlepiej w kolejności 3>2>1.
Jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy to zmiana gniazda m.2 dysku, no ale to mi nie pomoże z internetem co jest teraz priorytetem.

i5-4570S + MSI gtx 770 + MSI B85i Gaming + 2x4GB Corsair + Goodram Iridium pro 240 + HDD 1TB + Corsair HX520W + Samsung F2380M + Pioneer DVR-XD10T + Force M7 Thor + Imperator

MassTA

  • MassTA
  • wiadomość Użytkownik

  • 247 wypowiedzi

Wysłane 2022-05-31 12:22

1) Sprawdź temperatury CPU, może chłodzenie się poluzowało / nie przylega poprawnie i procesor się przegrzewa?
2) Odłącz od komputera wszystkie zbędne peryferia - kabel LAN, urządzenia USB, dyski twarde/napędy (w tym M.2), w dalszej kolejności mysz i klawiaturę. Zobacz czy nadal uruchamia się i chodzi wolno po odłączeniu tych rzeczy.
3) Sprawdź obie kości pamięci na zmianę - czy po wyjęciu jednej z nich problem ustępuje.
4) W BIOS powyłączaj urządzenia zintegrowane na płycie, typu: LAN, karta dźwiękowa, kontrolery SATA itd.

Jak dojdziesz do tego etapu i nie pomogło nic z powyższych to walnięty jest albo procesor, albo płyta główna:

5) Kupujesz najtańszy Celeron/Pentium pod ten socket na Allegro (powinno wyjść jakoś 30-40 PLN) i podmieniasz procesor na płycie - jak pomogło, to walnięty był procesor, jak nie to problemem jest płyta główna.

nickey

  • nickey
  • wiadomość Użytkownik

  • 8350 wypowiedzi

Wysłane 2022-05-31 14:10

Objawy sugerują problem z płytą. MOBO jest bardziej narażone na uszkodzenie niż procesor. Jeśli masz znajomego - pożycz płytę pod taki socket i obserwuj objawy. Jeśli znikną to masz winnego. Druga alternatywa to zakup taniego procesora pod tą podstawkę. Problem zniknie? Uszkodzony CPU.

Potestowanie pamięci RAM też jest dobrym pomysłem, ewentualnie zmień banki pamięci lub zostaw tylko jedną kość. 

AMD Ryzen 5800X |MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | Samsung 970 Evo M.2 500GB + Crucial P1 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe| be quiet! Pure Loop 360mm (BW008) | Gigabyte GeForce RTX 3070 EAGLE OC 8GB GDDR6| HyperX 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Fury RGB|be quiet! Power Zone 750W (BN211)| SilentiumPC Signum SG7V Evo TG ARGB

Cursed

  • Cursed
  • wiadomość Użytkownik

  • 2865 wypowiedzi

Wysłane 2022-05-31 14:37 , Edytowane 2022-05-31 14:40

Otóż nie ;p
Po przeinstalowaniu dysku m.2 do innego slotu  nadal Bios go nie widzi. Zakładam że walnięty jest dysk.
Więc go po prostu odinstalowałem, pc włącza się już normalnie.

Pozostaje problem z internetem.

Edycja: zapomniałem zaktualizować stopkę
cpu to i9-10850k
mb MPG z490 GAMING EDGE WIFI
2x16 GB goodram
m.2 1TB goodram (nie pamiętam modelu)

i5-4570S + MSI gtx 770 + MSI B85i Gaming + 2x4GB Corsair + Goodram Iridium pro 240 + HDD 1TB + Corsair HX520W + Samsung F2380M + Pioneer DVR-XD10T + Force M7 Thor + Imperator

kotin

Wysłane 2022-05-31 15:28 , Edytowane 2022-05-31 15:29

@Cursed
Czemu dysk? Gdybyś podpiął inny m.2 i by działał, to rozumiem. Sam podałeś też że są inne objawy, które do awarii samego dysku nie pasują. Teraz, gdy jesteśmy jeszcze na etapie zgadywania, bardziej przekonują mnie koledzy wyżej. Płyta. :-)

i5-11600 / SilentiumPC Fortis 3 / Asus Prime B560 Plus / 2x8GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER GAMING 6GB OC / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

Cursed

  • Cursed
  • wiadomość Użytkownik

  • 2865 wypowiedzi

Wysłane 2022-05-31 18:05

No dobra, masz mnie, nie wiem. Po prostu wydaje mi się mniej prawdopodobne żeby poszły się kochać oba porty m.2.

Teraz siedzę na internecie przez wifi, jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?
Jak pamiętam to zawsze po instalacji systemu internet łapał automatycznie, ale teraz to już sam nie wiem.

i5-4570S + MSI gtx 770 + MSI B85i Gaming + 2x4GB Corsair + Goodram Iridium pro 240 + HDD 1TB + Corsair HX520W + Samsung F2380M + Pioneer DVR-XD10T + Force M7 Thor + Imperator
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 118 gości