Forum > Hardware > Problem z HDMI w VG27AQL3A

Strona 1 z 1 1
skocz

n3o2k7

  • n3o2k7
  • wiadomość Użytkownik

  • 2414 wypowiedzi

Wysłane 2023-11-21 14:37

Witam,

Zakupiłem monitor ASUS TUF Gaming VG27AQL3A i nie działa HDMI, działa jedynie DP.
Testowane na laptopie i PC, w systemie monitor jest niby wykrywany, można ustawić rozdzielczość, odświeżanie ale na samym monitorze przy automatycznym wykrywaniu sygnału nic nie pokazuje, a wybierając wyjście pod które podpięty jest kabel wyskakuje brak sygnału.
Testowałem na 2 różnych kablach, a nawet z przejściówką HDMI - D-SUB(tutaj pokazuje na monitorze, że wykryło coś ale nadal brak sygnału, w systemie za to nie może wykryć co to jest, pewnie przez to, że przez HUB).


Czy możliwe, że to wina kabla? Oba kable testowałem na dwóch innych monitorach i działają bezpośrednio jak i przez Huba.
Niektóre kable HDMI mają zgrubienia, czy to coś zmienia?

Sony Xperia Z1 | TROLOLO |

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38115 wypowiedzi

Wysłane 2023-11-21 21:23

Widać uszkodzony. Zdarza się.

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, Arctic Liquid Freezer III 360, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider @ ReFS; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

n3o2k7

  • n3o2k7
  • wiadomość Użytkownik

  • 2414 wypowiedzi

Wysłane 2023-11-21 22:51

Myślałem, że jak jest problem z HDMI to też powinien być problem z DP ale... ehh, że teraz każdy nowy sprzęt musi mieć jakąś wadę...

Sony Xperia Z1 | TROLOLO |

Han

  • Han
  • wiadomość Użytkownik

  • 2234 wypowiedzi

Wysłane 2023-11-22 07:08 , Edytowane 2023-11-22 07:08

ehh, że teraz każdy nowy sprzęt musi mieć jakąś wadę...

Ależ piękne uogólnienie bez żadnego dobrego argumentu/poświadczenia (poza tym jednostkowym przypadkiem)

EKWB Rad XT 360 + Magicool Ultra 360 + EKWB Supremacy EVO + Alphacool Coolplex 25 + EKWB D5 PWM G2 + Alphacool Eisdecke D5 | Ryzen 7 7800X3D | Asrock B650E PG Riptide | 2x16GB Goodram IRDM DDR5 6400CL32 | PowerColor 6900XT Liquid Devil@2730/16000 | Corsair MP600Pro Hydro 2TB | Plextor M8PeG 1TB | Seasonic Focus+ 850W Platinum | Custom Desk PC + 6x Phanteks T30 120mm@0-850RPM + 5xGelid Silent 14 PWM | LG 27GL850-B

n3o2k7

  • n3o2k7
  • wiadomość Użytkownik

  • 2414 wypowiedzi

Wysłane 2023-11-22 18:38 , Edytowane 2023-11-22 20:51

Sprawdziłem na innym kablu, lepszej klasy... no i działa, uff. :)


Ależ piękne uogólnienie

Niestety takie mam doświadczenia, jakiś czas temu, zamawiałem RAMy i tylko 1 z 2 kości działała... no może mam pecha jakiegoś...

Siostrze po tygodniu od kupna telefonu zaczął świrować dotyk, sam klikać itp. oddała na gwarancję i wymiana płyty głównej...
Dużo przypadków się znajdzie.

Ku potomności(Monitor ASUS TUF Gaming VG27AQL3A 27" 2560x1440px IPS 180Hz 1 ms), zawsze warto sprawdzić na innym kablu(kabel jest bez tego zgrubienia), dziwne trochę, że HDMI nie jest kompatybilne wstecznie, może ma mniej pinów?

Sony Xperia Z1 | TROLOLO |
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 1 użytkowników, 505 gości

kruser ,