Forum > Hardware > Głośniki Edifier R1700BT 2.0

Strona 1 z 1 1
skocz

Dawidson2

Wysłane 2023-12-11 13:04 , Edytowane 2023-12-11 13:06

Mam od niedawna te głośniki, jako główne komputerowe. 
I teraz jedna kwestia w nich mnie drażni, to jak działa pokrętło głośności na boku! 
Dokładnie zwiększę lub jak potrzebuję zmniejsze nim głośność i to działa spoko. Ale jak wyłączę PC-a i przykładowo na drugi dzień go odpalę to głośność którą ustawiłem tym pokrętłem wraca do ustawień fabrycznych(przy "twardym" odcięciu zasilania listwą zasilającą). 

Wiem że rozwiązaniem tego problemu jest podpięcie głośników pod gniazdko ścienne na stałe bez ich wyłączania(no ale ludzie, nie po to mam listwę kupioną).
Też mogę zmienić głośność w systemie i sofcie którego używam, aby dostosować ją do fabrycznego nastawu głośników(tak też zrobiłem) tylko po co mi to pokrętło jak ono się resetuje?

Czy to jest normalny objaw w głośnikach? Bo może ja mam jakieś dziwne wymagania dotyczące tego tematu, a w każdych głośnikach na rynku to tak działa???

Może ktoś tu na forum też ma Edifiery i u niego też tak działają, lub nie?

Natan

Wysłane 2023-12-11 15:23

Nie wszystkie Edifier'y, być może ten konkretny model. 
Zapewnie to kwestia analogowość kontra cyfryzacja.

Czy akceptowalnym rozwiązaniem byłoby ustawienie dźwięku na komputerze tak, żeby miał docelową głośność przy standardowym ustawieniu głośników? (na razie nic lepszego mi do głowy nie przyszło)

Cursed

  • Cursed
  • wiadomość Użytkownik

  • 3011 wypowiedzi

Wysłane 2023-12-12 07:55

Nie wiem na ile to normalny objaw w dzisiejszych głośnikach, ale w tych co mam już ładnych parę lat robię dokładnie tak jak Natan poleca. Nawet już nie pamiętam czy ustawienie na głośnikach się resetuje, po prostu zawsze zostawiam domyślne ustawienie.
Właściwie mam pilota do tych głośników, nie używam ;p

i9-10850k + MSI rtx 2070 Armor + MPG z490 GAMING EDGE WIFI + 2x16GB IRDM PRO Goodram + 1TB PX500 gen2 Goodram + BeQuiet! Dark Power 850W + Meshify S2 + AOC AG325QZN/EU + Pioneer DVR-XD10T + SPC Gear Lix Plus + Imperator + Win10

Dawidson2

Wysłane 2023-12-12 12:09 , Edytowane 2023-12-14 22:09

Tak też zrobiłem, 70% głośności w systemie i w sofcie 2/3 lub w połowie skali. 
Na takich nastawach jak odpalam piec to głośniki grają w sam raz.


Edit
Napisałem do Edifier Polska z opisem "problemu" podobnie jak w 1 poście.
Taką dostałem odpowiedź:     

Nie jest to prawidłowe zachowanie produktu.
Proszę o przekazanie głośników na serwis.

Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 428 gości