Forum > Software > Lenovo Y700 - temat zbiorczy, czyli się sypie

Strona 1 z 1 1
skocz

szczur3k

Wysłane 2018-03-19 13:29 , Edytowane 2018-03-22 19:10

Nadal borykam się z tym tematem. Odpuściłem usypianie/hibernację kompa, wyłączam go jak jest nieużywany. Zarządzanie energią ustawione na wysoką wydajność, wszelkie ustawienia oszczędzania energii dla interfejsów sieciowych powyłączane. Efekt - "gówno jak mawiają prości ludzie". Net regularnie zwalnia do ze 100 do .5-1.5 mb/s w losowych mam wrażenie momentach. Nie robię w tym momencie nic szczególnego, nie są uruchomione żadne konkretne programy (no, jedynie przeglądarka za każdym razem), nie mam żadnego punktu zaczepienia. Mierzone w spidteście w przeglądarce, mierzone aplikacją ze sklepu Win. W tym czasie reszta urządzeń działa OK. Po restarcie Lenovo również działa OK. Ludzie, pomocy bo mnie przecież szlag trafi i będziecie musieli jechać na pogrzeb \"\brrr\"

A swoją ścieżką, na prawdę nie ma żadnego sensownego sposobu na restart sieci w Windzie bez restartowania całego systemu? Na prawdę?! W mordę, przerobiłem chyba wszelkie możliwe porady z neta, klikane, konsolowe, ze złożeniem barana w ofierze włącznie. Efekt? Winda musi się zrestartować żeby zmiany przyniosły efekt. Nosz qr... Aż mi się przypomina stary kawał "system wykrył że poruszyłeś myszą i musi zostać uruchomiony by zmiany odniosły skutek". Zaczynam się zastanawiać czy to dowcip czy jednak rzeczywistość.

Gentoo

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 35365 wypowiedzi

Wysłane 2018-03-19 16:00

Patentu z baranem nie znałem, ale taniej jednak restartować...

No i jeszcze jedna prawda z Windowsa: format dobry na wszystko :-D próbowałeś?

Gigabyte AB350 Gaming 3, Ryzen 1700, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Samsung 970 Pro 500GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; Canon Pixma MG7550.

kotin

Wysłane 2018-03-19 16:08 , Edytowane 2018-03-19 16:11

Jest jeszcze inny starotestamentowy sposób, nie wymagający barana (?), a zgodny z duchem obyczaju starszych braci w wierze: dobrze sprzedać. Laptop Lenovo Y700 oczywiście, bo jest możliwe że środki zaradcze pomogą, ale równie prawdopodobne jest że (jak Ci już 1084 napisał), część czipów miewa wady.

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4621 wypowiedzi

Wysłane 2018-03-19 19:28

Patrzyłeś jak zachowuje się 'net' na jakimś innym systemie (jakiś z livecd na przykład).

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

elkoos

  • elkoos
  • wiadomość Użytkownik

  • 3684 wypowiedzi

Wysłane 2018-03-19 20:31

Wymienić kartę sieciową. Najczęściej pomaga. Szczególnie jeśli kombinacje ze sterownikami nie pomogły.

ELLIOTT

Wysłane 2018-03-19 21:04 , Edytowane 2018-03-19 21:08

Daj screeny w menadżerze urządzeń co masz ustawione w karcie sieciowej.. 
Przed tym aktualizacja sterownika driver booster.

Pentium G860 +THERMALRIGHT Ultra-120 eXtreme Rev.C FDB | MSI Z77A-G45 | Club 3D 7850 RoyalKing | CRUCIAL Ballistix Sport 2x4096MB 1600MHz DDR3 | OCZ Vertex 4 SSD 2,5 128GB | Samsung 1TB HD103SJ 7200rpm SATA2 32MB | Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) | PIONEER DVD-RW DVR-110D | Powered by ENERMAX LIBERTY 620W | Audio PC: Asus Xonar DX + Edifier S550 http://www.speedtest.net/result/1133722998.png

szczur3k

Wysłane 2018-03-19 22:30 , Edytowane 2018-03-22 19:13

@djluke, biorąc pod uwagę że SSD zdechł śmiercią nagłą i został wymieniony, to jak myślisz? :-P

@kotin, nie ja za niego płaciłem i w związku z tym nie mam możliwości sprzedaży przez zdaje się 5 lat.
@emitar, hmmm, będę musiał odpalić jakiegoś live'a w wolnej chwili.
@elkoos, obie? Bo problem występuje zarówno w przypadku wifi jak i ethernetu
@ELLIOTT, porobię jutro bo już dzisiaj szczerze mówiąc mi się nie chce. Się człowiek ożenił i zdziadział :-D





Gentoo

kotin

Wysłane 2018-03-20 17:30

@szczur3k
Skoro i po kabelku i po Wi Fi, a w dodatku inne komputery w tym miejscu tego nie mają, to trafiłeś na jeden z tych przypadków w których jakiś sterownik / program / drobny? osprzęt się gryzie. Znaczy - od razu format? Czy cierpliwie po kolei...? :angel:

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

skatan

  • skatan
  • wiadomość Użytkownik

  • 1389 wypowiedzi

Wysłane 2018-03-20 17:45

sciagnij ubuntu odpal z pena i zobacz czy problem jest .....
jak nie to "furmat C"

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 35365 wypowiedzi

Wysłane 2018-03-20 21:49

Format C już robił.

Dziwne że jeszcze żadnego linucha nie sprawdził...czyżby zapomniał co i jak? \"\hmmm\"

Gigabyte AB350 Gaming 3, Ryzen 1700, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Samsung 970 Pro 500GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; Canon Pixma MG7550.

szczur3k

Wysłane 2018-03-22 19:08

Aście się czepili z tym formatem :-D Format nic nie da, po wymianie ssd i tak jest na świeżo system postawiony. Ubuntu/Linux niewiele tu da, bo cała akcja zdarza się w przypadkach tak na prawdę losowych.

OK, zrzuty z menedżera urządzeń, najpierw ethernet:










I WIFI:









A teraz najgorsze - nie stawiam Linucha nie dlatego że zapomniałem (dla niedowiarków, postawiłem godzinę temu sambę na openwrt, do Ciebie mówię DJ \"\lol\") a dlatego że poza siecią sypie się kolejna rzecz. Po krótce: przedwczoraj talerzowy hdd zaczął wydawać z siebie dźwięk przypominający parkowanie głowicy (w zasadzie moim zdaniem to jest dokładnie ten dźwięk), ale dysk pracuje dalej. Raz na kilkanaście minut jest "chrup" i system leci dalej. Stwierdziłem, że wypada zabezpieczyć dane bo różnie może być, podłączyłem przzenośny dysk 2.5 cala (a więc zasilany z usb) i dysk poszedł z dymem. No, może nie dokładnie z dymem, eksplorator wylistował zawartość, ale już odmówił wejścia do jakiegokolwiek katalogu oraz odświeżenia zawartości. Czy dysk uszkodził komp czy to zbieg okoliczności nie mam pojęcia. Na ten moment zgrywam dane po sieci na dysk podpięty do routerka (wspomniana samba pod openwrt), i co ciekawe na ten moment (a kopiuje się już ok. pół godziny) problem chrupania nie występuje. Może coś z oszczędzaniem energii jest nie tak? Z jednej strony to wygląda tak jakby jeden program próbował go usypiać a drugi natychmiast go odpalał (w ustawieniach mam ciągłą pracę, ale kij wie co tam lenovo ma w swoim sofcie). Przeleciałem go hdtunem, dysk bez błędów, trzymałem go jakiś czas na monitorze, ale nic niepokojącego nie pokazał. Smart też chyba OK, ale może niech się wypowie ktoś kto się na tym bardziej zna:



Myślę,że ciągłe wyłączanie i włączanie hdd raczej mu się nie przysłuży, ale jeśli problemem nie jest sam dysk co za cholera go ciągle wyłącza?

Co do dysku przenośnego, w samym eksploratorze mienił nazwę z Samsung na Dysk lokalny, każda winda jaką posiadam po podłączeniu chce ten dysk formacić. Testdisk widzi partycję i zawartość, póki co danych nie próbowałem odzyskać, whdtune w zakładce error scan jest cały czerwony. Pod linką listuje zawartość i da się z niego coś zgrać, ale trwa to bardzo długo i w logach masę błedów Buffer I/O error on device sda1, logical block XX, gdzie XX to adresy bloków. Raczej  dyskiem mogę się pożegnać :-(

Gentoo

kotin

Wysłane 2018-03-22 21:50

A teraz najgorsze - nie stawiam Linucha nie dlatego że zapomniałem (dla niedowiarków, postawiłem godzinę temu sambę na openwrt, do Ciebie mówię DJ ) a dlatego że poza siecią sypie się kolejna rzecz.

To ja jestem drugi do namawiania na Linuksa. Bo to już wygląda na bardzo gwałtowne jak na komputer, krótkie spadki napięcia. Trochę jakby płyta przeżyła przepięcie niedawno. Linux by to wykluczył, albo co bardziej prawdopodobne - potwierdził równie niewytłumaczalnym zachowaniem.

i5-2500K / SilentiumPC Grandis / MSI Z77A-G43 / 4x4GB RAM / 4 SSD / Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming / BeQuiet Pure Power BQT-L8-600W / SilentiumPC Gladius M40 / BenQ GW2470HM + iiama 19" ProLite H481S / Win 10 Pro... Lenovo G70-70 i5-4210U/8GB/500 GB SSD (zmieniony).

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 35365 wypowiedzi

Wysłane 2018-03-22 22:10

No, postawiłbyś coś na tym Y700 (wiesz ja Ci nie każę stawiać tam Gentoo!) to byś przynajmniej wszystkie sterowniki Windowsa wykluczył. Bo jest więcej niż prawdopodobne że Lenovo magicznie połączyło podzespoły ze sobą i nie każdy sterownik działa dobrze. No a jak dalej będą cyrki i laptop nie ma roku to gwarancja...a nóż widelec płytę Ci wymienią i nie spieprzą niczego innego przy okazji...

Gigabyte AB350 Gaming 3, Ryzen 1700, 2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15, Club3D Radeon R9 280x, Samsung 970 Pro 500GB, WD Red WD30EZRX, Antec Earthwatts Platinum 550W, SilentiumPC Pax M70, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master i reszta złomu; Windows 10; Samsung C27F591; Canon Pixma MG7550.

szczur3k

Wysłane 2018-03-22 23:40 , Edytowane 2018-03-22 23:41

Jak się zrzucą dane to pewnie coś postawię i potestuję. A nóż mi się spodoba \"\lol\" Ewentualnie jako że z tym przepięciem to w sumie by było możliwe, pierwszy dostał ssd, a teraz idą następne, więc chyba najpierw go zgłoszę na serwis a potem pomyślę jak kwestia neta się nie uspokoi. 

Gentoo

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 4621 wypowiedzi

Wysłane 2018-03-23 12:56

Odpal po prostu jakieś LiveCD.

Y700 (i5-6300HQ 2.3 GHz, 8GB, M6GV 128GB + 1TB, GTX960M)

szczur3k

Wysłane 2018-04-13 14:40 , Edytowane 2018-04-19 12:43

Póki co jest odpowiedź od serwisu. "Wymiana płyty głównej, dysku HDD, karty sieciowej WiFi przez serwis autoryzowany LENOVO". Wróci to zobaczymy jak się będzie sprawował.


Edyta: Lenovo wróciło z nowymi flakami, póki co problemów brak.

Gentoo
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 110 gości