@Lasica
w sól drogową zamiast spożywczej też ciężko uwierzyć, a jednak był to fakt.
dlaczego? Zawsze jest zdrowy rozsądek, który podpowiada nam żeby zastanowić się jak wygląda proces technologiczny.
Czy zmiana soli jest prosta i niezauważalna w procesie technologicznym? Pewnie że tak. Czy wyraźna zmiana sposobu wytwarzania piwa jest prosta i wszystkie firmy jak jeden mąż są w stanie zachować ją w tajemnicy przed kontrolami, odchodzącymi pracownikami itd? Tajne urządzenia, ukryte linie produkcyjne? Pewnie że nie.
O kontrolach jakości piwa można poczytać sobie na stronie państwowego kontrolera - IJHAR-S.czytam te raporty.. polskie piwowarstwo wypada w nich bardzo dobrze! Zreszta był on właśnie powodem powstania wielu hoaxów i bzdur - linkowano go jako potwierdzenie choć ani słowa w nim nie ma potwierdzającego.
To taki "fake-proof for hoax". Z nadzieją że gimbusy nie przeczytają i zalinkują hoaxy dalej. Sam raport jak raport.
@spider_co
przecież proces nadal jest ten sam tylko bez udziału przemysłowego szybszego nasycenia dwutlenkiem węgla (robi się to naturalnie). I tak musisz uzyskać ekstrakt brzeczki a potem fermentację, więc dlaczego piszesz że NIE z capslockiem ? W detalach produkcji są różne sposoby uzyskiwania piwa, jedne wcale nie muszą być gorsze od drugich.