Forum > Tematy dowolne > Sok z granatu, gdzie najlepszy - profilaktyka nowotworowa

Strona 1 z 1 1
skocz

MrRazoR

Wysłane 2015-09-08 23:14

Witam drodzy użytkownicy,

Na tym forum zawsze mogłem znaleźć pomoc w najróżniejszych kwestiach, więc teraz spróbuję swojego szczęścia z pytaniem o sok z granatu.

Szukam soku które ma jak najlepsze właściwości w profilaktyce przy zwalczaniu raka. Znalazłem artykuł na ten temat który mówi, że najlepszy jest sok wyprodukowany  metodą przemyślową.

Wszystkie soki jakie udało mi się znaleźć w Polsce w sprzedaży (bez dodatku konserwantów i dodatku cukru) są to soki wyprodukowane z soku zagęszczonego
http://allegro.pl/bio-sok-z-granatow-100-1l-usun-wolne-rodniki-i564496...

co w praktyce oznacza, że część soku jest odparowywana z wody w temperaturze 50-70 stopni C (pozwala to ograniczyć koszty magazynowania i transportu), a następnie ponownie 'nawadniania' i naturalnie aromatyzowana. Obawiam się, że w tym procesie mogą one tracić znaczną część swoich właściwości i stawać się bezwartościowe.

Innym sokiem na jaki się natknąłem jest ponad czterokrotnie droższy 'skoncentrowany 100% sok granatów'
http://www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl/podnoszace-odpornosc/554-bi...

który jak mi się wydaje jest zwykłym koncentratem uzyskiwanym w taki sam sposób w jaki się uzyskuje sok zagęszczony, czyli przed odparowywanie w temeperaturze 50-70 stopni C. Czyli prawdopodobnie jest to jedno i to samo.


Teraz powstaje pytanie co jest lepsze, wycisnąć podobny sok samemu, kupić sok z soku zagęszczonego, czy kupić koncentrat soku, a może jest jeszcze jakaś inna opcja?

Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedzi i wskazówki,

Pozdrawiam,
Paweł

characters remaining: ∞

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-09-08 23:20 , Edytowane 2015-09-08 23:33

Wycisnąć samemu.  Kurkuma i kapsaicyna mają też udowodnione działanie.  Zwłaszcza razem.  Polecam kuchnie indyjską i dietę bogatą w produkty proste i świeże.  Oleje i oliwy tylko mechanicznie wyciskanie,  nie rafinowane.  Masło prawdziwe, jak najmniej węglowodanów,  zwłaszcza cukru.  Od czasu do czasu pozwolić się dziabnąć osie jak jest sezon i brak uczulenia. Jakiś stan zapalny w rodzaju przeziębienia od czasu do czasu jak najbardziej zalecany.  Omega 3 tylko związane w rybach,  awokado czy oleju lnianym. O ile niema w nim przeciwutleniaczy. Kapsułki i olej z przeciwutleniaczem mają  odwrotne  działanie. 

pi_nio

  • pi_nio
  • wiadomość Użytkownik
  • Miły gość

  • 17636 wypowiedzi

Wysłane 2015-09-08 23:57

osobiście sam wyciskam. nie wchodzi w rachubę? wystarczy mieć coś takiego: [LINK]

(.)

GodFather

Wysłane 2015-09-09 09:05

A co z olejem kokosowym? Warto po taki sięgać?

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6667 wypowiedzi

Wysłane 2015-09-09 09:07 , Edytowane 2015-09-09 09:17

Do smażenia można, ale nierafinowany. Omega 3 również z orzechów jak najbardziej wskazane. Mięso wybierać nie przesadnie tłuste, bo to w tłuszczu gromadzą się toksyny, no chyba, że z jakiegoś pewnego chowu. Postawić na tłuszcze mleczne, masło, śmietanę.

Sok wyciskany, a tak naprawdę to polecam całe owoce jeść bo soki często są pozbawione wielu witamin, minerałów, błonnika, pektyny.

Z warzyw postaw na pomidory bogate w lipoken. Co ważne lipokenu jest więcej i lepiej się przyswaja z pomidorów przetworzonych termicznie. Warto więc postawić na koncentraty i soki pomidorowe, ketchup jakiś niskosłodzony, a jeszcze lepiej zrobiony własnoręcznie.

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Asus ROG Ally

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-09-09 12:52

Olej kokosowy bez przeciwutleniaczy. Jest zwykle napisane na etykiecie. Jest świetny do naleśników, placków, wyrobu własnej pasty kakaowej do smarowania. Można też dodawać do potraw kuchni Chińskiej czy Wietnamskiej. 

MrRazoR

Wysłane 2015-09-09 13:12

Dziękuję wszystkim za cenne rady.

Czy macie jakąś opinię na temat witaminy B17 (amigdalina) pozyskaną z pestek moreli?

@pi_nio jak Ci się udaje wycisnąć sok z granatu tą wyciskarką, nie ma dużych strat na tym?

characters remaining: ∞

pi_nio

  • pi_nio
  • wiadomość Użytkownik
  • Miły gość

  • 17636 wypowiedzi

Wysłane 2015-09-09 14:16

zdefiniuj "dużych". ;) przeważnie wyciskam taką podobną tylko trochę większą - przekrawasz granat na pół i opierasz się nim o stół z wyciskarką. ;D to czego nie wycisnę wyciskarką dociskam w ręku - przeważnie zostają resztki. jak mi się chce i robię jakiś mieszany sok typu granaty + winogrona to mam jeszcze taką: [LINK] straty mniejsze, ale roboty więcej. ;)

(.)

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2015-09-09 14:22 , Edytowane 2015-09-09 14:23

Czy macie jakąś opinię na temat witaminy B17 (amigdalina) pozyskaną z pestek moreli?


Jest trująca.  W małych ilościach, jak zjesz jedną czy dwie pestki to nie zaszkodzi. Ale leczenie się tym w dużych ilościach jest niebezpieczne.  Właściwie jaka tam witamina. Chodzi o kwas pruski, czyli cyjanowodór. Cyjanek jest używany w Chinach powszechnie do łagodzenia objawów niektórych odmian raka i pozwala na wydłużenie czasu życia pacjenta bez przykrych konsekwencji. W Europie się tego nie stosuje. W każdym razie, na pewno raka pestki nie wyleczą. Można jeść ich niewielkie ilości. Kilka dziennie nie powinno nikomu zaszkodzić. 


A co do granatu, to czemu wyciskać sok? Granaty się nacina, rozrywa i puka mocno obuchem noża. Pestki wylatują do nadstawionej miski. Mają masę błonnika. Proponuję jeść w całości. Przy okazji masz w nich swoją"Amigdalinę". Jak się pogryzie, to się wchłonie. 

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6667 wypowiedzi

Wysłane 2015-09-09 14:46

Raka nie wyleczą ani pestki, ani olej lniany, ani sok z granatu. Te wszystkie składniki, mogą jedynie pomóc z terapii, ale wierzyć w cuda, że sok z granatu wyleczy raka, to bym nie wierzył.

Sok może być lepszy od surowego owocu, bo że możliwe, że po jakiejś obróbce więcej się uwolni antyoksydantów, jak to jest w przypadku np. wyżej wspomnianych pomidorów.

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Asus ROG Ally
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 228 gości