2005-05-29 14:35
Autor: Sławomir Kwasowski (SlawoyAMD)

WD Media Center 250GB

Strona 1 - Mały wstęp do dużego dysku ...

Lubicie filmy lub jesteście miłośnikami fotografii w wysokiej rozdzielczości, a może kolekcjonujecie na dysku muzykę lub bawicie się amatorskim montażem filmowym ... ? Jeśli na któreś z tych pytań padnie odpowiedź TAK, to oznacza że wciąż brak wam miejsca na dysku. Choć dzisiejsze dyski są bardzo pojemnymi urządzeniami to z czasem przekonujemy się że trzeba wyrzucić kilka filmów by upchać coś z nowych tytułów. Poza tym dyski dużych nominałów mają jedną wadę .... czym więcej danych na nich zapiszemy, tym dłużej trwa otwieranie systemu. Dla tych co mają dyski małe ale marzą o kolekcji filmów, jak i dla posiadaczy dysków dużych, którym wciąż brak miejsca na wirujących talerzach, firma Western Digital wyszła naprzeciw z produktem Media Center External Hard Drive 250GigaBytes. To prawdziwy magazyn danych, ale nie tylko ....
Dzięki firmie Tabasco (współpraca z Western Digital i nVidia w Polsce) mogę przetestować to prawdziwe przenośne centrum medialne.

ZA PUDŁO CHWYĆ ....

Rozpakowuję paczkę pocztową z ciężką zawartością i moim oczom (nieco czerwonym od wczorajszego spaceru po Świnoujskiej promenadzie, gdzie otworzono strasznie dużo "przystanków" w postaci stoisk krajowych (i nie tylko) browarów) ukazuje się sporych rozmiarów pudełko. Widać na nim ślady użytkowania, co świadczy o przejściu testów w rękach innych recenzentów. Widać testowali nie tylko zawartość, ale i wytrzymałość samego opakowania.
Już z frontu pudła dowiadujemy się o obsłudze USB 2.0 i Fire Wire. Właściwie wszystkie podstawowe opisy udało się producentowi zmieścić na kartonie.

Otwieram kartonowe wieko i zaglądam do środka. Kable i zasilacz w pierwszym planie, pod nimi widać już zarys urządzenia otoczonego ochronnymi „wytłoczkami” utrzymującego dysk neutralnie po środku pudełka. Trzeba przyznać że jest to świetne rozwiązanie do transportu pocztowego.

Dodatki, które znalazłem w komplecie ...

To sporo gadżetów, ale po kolei :
-zasilacz 5V / 2.2A
-kabel zasilający (identyczny jak do zasilaczy komputerowych)
-kabel USB
-woreczek z czterema „nóżkami” wpinanymi z ożebrowania obudowy dysku
-dwie „stopki” do montażu na boku dysku
-ramka do mocowania „na stałe” do danego miejsca

Na zdjęciu z dodatkami, umieszczonym na pudle, wynika że w zestawie powinien znajdować się jeszcze kabel Fire Wire , CD ze sterownikami oraz instrukcja obsługi .... niestety tych drobiazgów nie otrzymałem w komplecie. Być może poprzedni testujący zapomnieli je spakować.

Strona 1 z 7 12345...7>>>