Forum > Hardware > MSI MAG Z490 Tomahawk nie chce z i3 10105F

Strona 1 z 1 1
skocz

wasabi

  • wasabi
  • wiadomość Użytkownik

  • 201 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-24 17:13

Skladam nowy PC dla corki.
Plyta MSI MAG Z490 Tomahawk LGA1200
Procek i3 10105F uzywany.

Startuje i swieci na pol sekundy, wylacza sie i tak w petle.
Zazwyczaj to objawy zdechlego procka.

Wyjalem procek i odpalilem: smiga jak zloto, wszystkie RGB (RAM, wentylatory, M.2) mryga i pulsuje.
Dziala jakby miala procek. Odpalilem tylko raz, bo niby plycie szkodzi, jak jest bez CPU (?)

Pojechalem do sklepu i kupilem nowesie, taki sam procek, pachnacy jeszcze fabryka.

To samo.

Czary, czy plyta do wymiany?







i7-7820X • Asus TUF X299 MARK 1 • DDR4 80GB 2666 Vengeance • GiBy 8GB GTX 1070 WF2 OC • M.2 500GB Sams 970 EVO+ • M.2 250GB Sams 960 EVO • Lepa Aquachanger 120 • Tt Smart RGB 600W • Tt The Tower 900 • Win11 • Synology DS415play 6TB

nickey

  • nickey
  • wiadomość Użytkownik

  • 8372 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-24 20:07

Co to znaczy wyjąłeś procek i śmiga jak złoto? Bez procesora? 

Płyta ta wspiera ten procesor, może kwestia wgrania nowszego biosu? Drugie pytanie - co to za płyta? Używka kupiona z olx lub allegro czy płyta która działała i na niej modernizujesz zestaw? Zasilacz sprawdzony tj. nówka czy używka pamiętająca dawne czasy?

AMD Ryzen 5800X |MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | Samsung 970 Evo M.2 500GB + Crucial P1 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe| be quiet! Pure Loop 360mm (BW008) | Gigabyte GeForce RTX 3070 EAGLE OC 8GB GDDR6| HyperX 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Fury RGB|be quiet! Power Zone 750W (BN211)| SilentiumPC Signum SG7V Evo TG ARGB

wasabi

  • wasabi
  • wiadomość Użytkownik

  • 201 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-25 08:17

Tak. Bez procesora plyta daje oznaki zycia. Nawet RAM led pulsuje swoim normalnym cyklem.
Wszystko swieci, wentylatory kreca . No taki zombie normalnie...

W tej sytuacji wgranie nowego biosu bedzie trudne.

Plyta uzywana, kupiona od sprawdzonego sprzedawcy, taki nasz tutejszy OLX.
Zasilacz nowy, TT 450W 80+ Bronze. 
Nawet wyszukalem taki co ma 2x 4+4-Pin-12V bo plyta ma zasilanie CPU 8+4



i7-7820X • Asus TUF X299 MARK 1 • DDR4 80GB 2666 Vengeance • GiBy 8GB GTX 1070 WF2 OC • M.2 500GB Sams 970 EVO+ • M.2 250GB Sams 960 EVO • Lepa Aquachanger 120 • Tt Smart RGB 600W • Tt The Tower 900 • Win11 • Synology DS415play 6TB

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 37572 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-25 12:39

Jaka grafika?

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3 i reszta złomu; Windows 11 Insider; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

wasabi

  • wasabi
  • wiadomość Użytkownik

  • 201 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-25 13:56

Na razie bez zewnetrznej karty graficznej. 

i7-7820X • Asus TUF X299 MARK 1 • DDR4 80GB 2666 Vengeance • GiBy 8GB GTX 1070 WF2 OC • M.2 500GB Sams 970 EVO+ • M.2 250GB Sams 960 EVO • Lepa Aquachanger 120 • Tt Smart RGB 600W • Tt The Tower 900 • Win11 • Synology DS415play 6TB

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 37572 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-25 15:24 , Edytowane 2022-09-25 15:24

To jak ma bez karty wstać?

Znaczy no...wiem że powinien tylko piszczeć, ale np. spotkałem się ostatnio z tym, że Gigabyte Z590 z grafiką niezgodną z UEFI piszczy i trzeba mu włączyć CSM by działał (oczywiście na zgodnej grafice). Może MSI się restartuje?

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3 i reszta złomu; Windows 11 Insider; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

wasabi

  • wasabi
  • wiadomość Użytkownik

  • 201 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-25 16:42

Dalem mu karte, ale nic sie nie zmienilo.
A nie powinien wstac na swojej wbudowanej karcie?

i7-7820X • Asus TUF X299 MARK 1 • DDR4 80GB 2666 Vengeance • GiBy 8GB GTX 1070 WF2 OC • M.2 500GB Sams 970 EVO+ • M.2 250GB Sams 960 EVO • Lepa Aquachanger 120 • Tt Smart RGB 600W • Tt The Tower 900 • Win11 • Synology DS415play 6TB

Natan

  • Natan
  • wiadomość Użytkownik

  • 2504 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-25 21:02 , Edytowane 2022-09-25 21:06

nie:

intel 

Litera F oznacza procesor, który nie posiada wbudowanej karty graficznej. Taki procesor musi zostać sparowany z niezależną kartą graficzną.

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 37572 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-25 22:25 , Edytowane 2022-09-25 22:39

Jeśli mu dałeś coś sprzed epoki UEFI czyli nie wiem NV GT 600 czy odpowiednik wiekowy od AMD to może się stawiać.
I tak jak wyżej - F nie mają iGPU.

A co pokazują diody?

Onboard LEDs
EZ Debug LED
These LEDs indicate the debug status of the motherboard.
CPU - indicates CPU is not detected or fail.
DRAM - indicates DRAM is not detected or fail.
VGA - indicates GPU is not detected or fail.
BOOT - indicates the booting device is not detected or fail.

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3 i reszta złomu; Windows 11 Insider; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

wasabi

  • wasabi
  • wiadomość Użytkownik

  • 201 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-25 22:42 , Edytowane 2022-09-25 23:47

Tak niestety zrobilem. Znalazlem w szufladzie jakiegos dinozaura...

Dioda od CPU na sekunde sie zapala, potem reset i petla.

Mam jeszcze w jednym komputerze QUADRO K4000.
Zaraz podepne.

.... Quadro tez nie pomoglo
.... Zamontowalem tez GTX 1070 i nic sie nie ruszylo

i7-7820X • Asus TUF X299 MARK 1 • DDR4 80GB 2666 Vengeance • GiBy 8GB GTX 1070 WF2 OC • M.2 500GB Sams 970 EVO+ • M.2 250GB Sams 960 EVO • Lepa Aquachanger 120 • Tt Smart RGB 600W • Tt The Tower 900 • Win11 • Synology DS415play 6TB

VesslaN

Wysłane 2022-09-26 06:38 , Edytowane 2022-09-26 08:07

Witaj.
1. Odkręcić MoBo i sprawdź czy masz w dobrym miejscu dystanse pod śrubki mocujące do boku obudowy powkręcane. Dystans w złym miejscu może dotykać lutu na płycie i robić zwarcie.

2.Reset biosu zworką.

3.Pokombinuj z podłączeniem zasilania CPU na płycie głównej ( nie ładuj od razu 4+8 ) - ja u wujka na z590 mam włączone tylko 8 pin , tak samo spróbuj poprzekładać pamięci w bankach.

4. Spróbuj włożyć w miarę nową kartę graficzną (nie 1070). Jak uda Ci się odpalić to włącz opcję o której @djluke napisał.
Obsługa CSM -> Włącz

Pozdrawiam.

ASUS Tuf Gaming b550 | AMD Ryzen 5 5600X [1,1V - 4400 MHz] + be quiet! DARK ROCK 4 | 2x8GB G.SKILL Aegis 16-18-18-35 3000 MHz | PowerColor RX 6700 XT Red Devil | SAMSUNG 980 M.2 NVMe 500GB + KIOXIA exceria M.2 NVMe 1T | WD Red 1TB WD10EFRX 64MB cache SATA/600 | Corsair RM 750x | CORSAIR carbidge 300R | acer NITRO VG252QPbmiipx

Futrzaczek

Wysłane 2022-09-26 08:25

Pewnie piny w gnieździe procesora pogięte. Zobaczyć - jak gniazdo nie spalone to do złotnika i za 50 dyszek naprostuje. Jak piny się zwarły i zrobiły spięcie to czeka cię zakup nowego mobasa.

wasabi

  • wasabi
  • wiadomość Użytkownik

  • 201 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-26 10:16 , Edytowane 2022-09-26 10:44

Witaj VesslaN

1. Sprawdzilem dystanse i sruby - jest OK

2. Zrobilem resety obydwu biosow

3. To juz wczesniej probowalem (tylko 8 pin) Pamieci w bankach przekladalem.

4. nowszej od 1070 nie mam.

Poza tym odlaczylem wszystko, co bylo niepotrzebne do startu: USB, USB3.0, Audio, M.2, itd...
Spawdzilem rowniez prze lupe piny na MB czy nie sa pogiete. Nie sa na 100%

Wymienilem RAM bo sie okazuje, ze procek obsluguje do max 2666 a bylo wsadzone 3000.

Tez nie pomoglo.

Na YT wrzucilem kilkusekundowy filmik, jak smiga zombie bez procka:  YouTube








i7-7820X • Asus TUF X299 MARK 1 • DDR4 80GB 2666 Vengeance • GiBy 8GB GTX 1070 WF2 OC • M.2 500GB Sams 970 EVO+ • M.2 250GB Sams 960 EVO • Lepa Aquachanger 120 • Tt Smart RGB 600W • Tt The Tower 900 • Win11 • Synology DS415play 6TB

VesslaN

Wysłane 2022-09-26 10:42

A piny w gnieździe procesora są okej ... Jak zasugerował kolega wyżej?

ASUS Tuf Gaming b550 | AMD Ryzen 5 5600X [1,1V - 4400 MHz] + be quiet! DARK ROCK 4 | 2x8GB G.SKILL Aegis 16-18-18-35 3000 MHz | PowerColor RX 6700 XT Red Devil | SAMSUNG 980 M.2 NVMe 500GB + KIOXIA exceria M.2 NVMe 1T | WD Red 1TB WD10EFRX 64MB cache SATA/600 | Corsair RM 750x | CORSAIR carbidge 300R | acer NITRO VG252QPbmiipx

wasabi

  • wasabi
  • wiadomość Użytkownik

  • 201 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-26 10:49 , Edytowane 2022-09-26 10:49

Spawdzilem rowniez przez lupe i foto makro,  piny na MB czy nie sa pogiete. Nie sa na 100%

i7-7820X • Asus TUF X299 MARK 1 • DDR4 80GB 2666 Vengeance • GiBy 8GB GTX 1070 WF2 OC • M.2 500GB Sams 970 EVO+ • M.2 250GB Sams 960 EVO • Lepa Aquachanger 120 • Tt Smart RGB 600W • Tt The Tower 900 • Win11 • Synology DS415play 6TB

Futrzaczek

Wysłane 2022-09-26 12:04

Może bios uceglił płytę :

https://forum-en.msi.com/index.php?threads/warning-z490-boards-problem...

wasabi

  • wasabi
  • wiadomość Użytkownik

  • 201 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-26 16:33 , Edytowane 2022-09-26 17:01

Bardzo mozliwe, ze ja uceglil. Ten model byl podatny na awarie, po wgraniu nowego biosu, na początku maja 2021. Tak pisali.

Pojechalem znowu do sklepu oddalem ten nowy, dodatkowy i3 a kupilem:

MoBo: Asus PRIME Z590-P 
i CPU: Pentium G6400 (aby ostatni raz sprawdzic, czy procek z wbudowana grafika ruszy)

Nie ruszyl.

Poddalem sie i wymontowalem MSI. Szkoda, ladna byla, taka amerykanska. 

MSI wroci najprawdopodobniej do sprzedawcy.

Zamontowalem wszystko na nowo i odpalil na dotyk, do biosu.

Tu szczescie sie konczy...
Mam Win10 oraz Win11 nagrane na Pendrivach i niestety dalej nie rusza z instalacja.
Zapetla sie do biosu.

Dziecko mi miauczy, ze chce kompa a ja jestem na skraju zalamania nerwowego.

RUSZYL!!!


i7-7820X • Asus TUF X299 MARK 1 • DDR4 80GB 2666 Vengeance • GiBy 8GB GTX 1070 WF2 OC • M.2 500GB Sams 970 EVO+ • M.2 250GB Sams 960 EVO • Lepa Aquachanger 120 • Tt Smart RGB 600W • Tt The Tower 900 • Win11 • Synology DS415play 6TB

djluke

  • djluke
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 37572 wypowiedzi

Wysłane 2022-09-26 17:35 , Edytowane 2022-09-26 17:35

Do Win11 potrzebujesz włączyć Intel PPT noo i tryb UEFI oczywiście (wyłączyć CSM/legacy).

Może te MSI jakieś felerne/nadwrażliwe są?

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 16GB Patriot Viper 4 3733MHz CL17, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Gigabyte Aorus 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3 i reszta złomu; Windows 11 Insider; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.
Strona 1 z 1 1
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 161 gości