Forum > Tematy dowolne > Ciekawostki i nowości ze świata nauki vol.2

skocz

straszny

Wysłane 2014-10-08 10:33 , Edytowane 2014-10-08 10:34

@Lasica

Dieta wegetariańska nie jest zła. Są jaja, ryby, przetwory mleczne, więc o dobre białko nietrudno. Gorzej,  że wszystko oprócz większości ryb ma kwasy tłuszczowe nasycone, a te z węglowodanami w które jest bogata taka dieta dają niezbyt zdrowe połączenie.


eeee ? A nie pomyliłeś diety jarskiej z wegetariańską ? Ja jestem np jaroszem - nie jjem mięsa ale jjem ryby, jajka i owoce morza. Bo zawsze miałem stresa o to białko ;)

Asus GL752VW (i7-6700HQ 2.6GHz, 32GB RAM, SSD: SanDisk Ultra 960GB, GPU: GTX960M). Apple iPad Pro 12.9 128GB Wifi+LTE. Apple iPhone X 256GB.

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-08 10:43 , Edytowane 2014-10-08 12:22

U ciebie Straszny to są sprawy ideologiczne. Zdrowie na 2 miejscu. Podejrzewam, że zamiłowanie do czworonogów trochę sprawiło, że zasugerowałeś sam sobie nieco ponad miarę zalety nie jedzenia np. świnek i krówek. Z drugiej strony, jedzenie mięsa w nadmiarze, zwłaszcza przetworzonego jest na pewno niezdrowe. Tak jak i picie wody litrami.

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6583 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-08 10:58 , Edytowane 2014-10-08 10:58

@ straszny

Diet wegetariańskich jest tyle odmian, że nie wchodzę w szczegóły. Ja stosuję podział wegetarianie - nie jedzą mięsa, weganie - nie jedzą w ogóle produktów odzwierzęcych. Tak jest prościej :-)

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

Yoshi_80

Wysłane 2014-10-08 11:11

Odwracając sytuację, nie macie wrażenia iż wegetarianie traktują mięsożerców na zasadzie, że oni jedzą tylko mięso i w tym dopatrują się całego zła. A przecież prawda jest zgoła inna, mięso w diecie mięsożerców stanowi mniej niż połowę posiłku ;) . 

spider_co

Wysłane 2014-10-08 11:42 , Edytowane 2014-10-08 11:43

@Lasica Słusznie, tylko po co w takim razie wrzucasz do tej diety ryby?
Co do ryżu masz rację, pisałem z pamięci i po prostu utkwiło mi w głowie połączenie ryżu z mlekiem, które to podnosi w sposób znaczący wartość odżywczą takiego posiłku.

@Yoshi_80 Którzy konkretnie?

Admiror, O paries, te non cecidisse ruinis, qui tot scriptorum taedia sustineas!

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6583 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-08 12:09 , Edytowane 2014-10-08 12:10

@spider_co

Jakie ryby? Nie rozumiem.

Ktoś tu pisał o dużej zachorowalności na dietach śródziemnomorskich. Tłumaczyła to prof. dr. Grażyna Cichosz.

Jak to zwykle bywa, nie dieta jest winna, ale jej wypaczenie, zastąpienia zdrowego i ważnego składnika - tańszym i gorszym.

Wywraca pani wszystko do góry nogami. Ciągle słyszę, że najzdrowsza dla człowieka jest dieta śródziemnomorska, a Grecy czy Włosi nie chorują na miażdżycę i nowotwory, bo jedzą dużo tłustych ryb i oleju. 

- Tajemnicą diety śródziemnomorskiej są optymalne dla zdrowia proporcje kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Oliwa z oliwek zawiera tylko ok. 10 proc. kwasu omega-6, a głównym jej składnikiem (ponad 70 proc.) jest kwas oleinowy. Jest on 10-krotnie bardziej podatny na utlenianie niż tłuszcze zwierzęce, ale też 10-krotnie mniej podatny niż kwas linolowy omega-6, który jest głównym składnikiem olejów roślinnych. 

Oliwa z oliwek - tak. Oleje roślinne - nie!? 

- Smażenie dań z oliwą z oliwek stanowi zdecydowanie mniejsze zagrożenie zdrowotne niż obróbka termiczna na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. 

Charakterystyczne dla diety śródziemnomorskiej jest także wysokie spożycie ryb i tzw. owoców morza, które są najlepszym źródłem biologicznie aktywnych wielonienasyconych kwasów omega-3. Poza tym prawie trzykrotnie większe niż w Polsce spożycie warzyw i owoców zawierających mnóstwo różnorodnych przeciwutleniaczy gwarantuje zachowanie równowagi pro- i antyoksydacyjnej organizmu. Zastąpienie oliwy olejem słonecznikowym eliminuje wszystkie pozytywy diety śródziemnomorskiej. 

Czyli butelkę z olejem muszę wybierać świadomie. 

- Jak najbardziej. Oliwy z oliwek nie można utożsamiać z jakimkolwiek innym olejem roślinnym. Dowodem tego jest tzw. paradoks izraelski. Izraelczycy eksportują drogą oliwę z oliwek, natomiast w swojej diecie stosują znacznie tańszy olej słonecznikowy. Dzięki temu przy niskim poziomie cholesterolu mieszkańcy Izraela mają najwyższy wskaźnik nowotworów. 

Rakotwórcze właściwości oleju słonecznikowego znane są od 1983 roku, czyli prawie od 30 lat. W badaniach na zwierzętach udowodniono, że głównym "winowajcą" rosnącej zachorowalności na nowotwory jest spożywany w nadmiarze kwas linolowy omega-6, główny składnik olejów roślinnych. Potwierdzają to wyniki licznych badań epidemiologicznych z różnych regionów świata.

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

straszny

Wysłane 2014-10-08 12:34 , Edytowane 2014-10-08 12:40

@Lasica
bardzo ciekawy wpis, co tylko utwierdza mnie w mojej jarskiej diecie - ja też jem dużo rzeczy na oliwie z oliwek, serów białych, ryb i owoców morza, sporo warzyw do tego.

Bycia pełnym wegetarianinem bałem się z powodu całkowitego odcięcia od zwierzęcego białka... z drugiej strony ze względów moich czysto moralnych jeść żadnych ssaków nie będę. 

podział raczej jest taki:

jarosze: nie jedzą tylko mięsa ssaków i ptactwa, całą resztę tak
wegetarianie: nie jedzą żadnego mięsa, ale jedzą przetwory typu jajka albo mleko czy sery albo miód,
weganie: nie jedzą nic co ma coś wspólnego ze zwięrzętami lub przy produkcji czegoś zwięrzęta były na siłę używane odpadają więc sery żółte, nie jedzą więc też mleka, ani miodu,
frutarianie: jedzą tylko to co samo spadnie naturalnie z drzew, dopuszcza się niektóre warzywa (jedzą np szpinak i sałatę)


Asus GL752VW (i7-6700HQ 2.6GHz, 32GB RAM, SSD: SanDisk Ultra 960GB, GPU: GTX960M). Apple iPad Pro 12.9 128GB Wifi+LTE. Apple iPhone X 256GB.

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-08 12:38

Popularne oliwy i oleje to produkty rafinowane. Często wyciskane przy użyciu wysokiej temperatury lub chemii. To się nadaje do smarowania ośki w furmance, a nie do spożycia. O tzw. masłach roślinnych to nawet szkoda się wypowiadać, równie dobrze można sobie kupić puszkę towotu i smarować nim chlebek. 

Oliwy i oleje należy spożywać na zimno, i kupować tylko tłoczone mechanicznie i bez rafinacji. Do smażenia nadaje się olej kokosowy, niestety drogi jak diabli. Tańsze jest masło klarowane, które jest świetne do tego celu no i smalec. Frytki na smalcu są o wiele smaczniejsze, mniej tłuste no i zdrowsze. Kiedyś w MD robili je na łoju wołowym. Potem pod naciskiem różnych organizacji wymieniono łój na "zdrowszy" olej palmowy. Teraz powinno się postawić takie organizacje przed sądem za umyślne narażanie życia i zdrowia ludzi.  

Yoshi_80

Wysłane 2014-10-08 14:03 , Edytowane 2014-10-08 14:04

@1084 olej kokosowy nie jest taki drogi, przynajmniej nie u nas. W niemieckim markecie można go kupić za około 60 centów (o ile dobrze pamiętam) za kostkę 0,25kg. Wychodzi taniej niż nasze masło klarowane i dużo taniej niż oliwa z oliwek na której i tak się nie powinno smażyć. Średnio raz na pół roku jeżdżę do niemieckiego kauflandu własnie między innymi kupić ten olej. Poza tym, że jest zdrowy to moim zdaniem największą zaletą oleju kokosowego jest obojętny smak.

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6583 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-08 14:16 , Edytowane 2014-10-08 14:19

Nie mylisz tego czasem z olejem palmowym??? Trochę za tanio.

//EDYTA, rzeczywiście coś takiego jest, ale to rafinowany olej kokosowy ;F

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-08 16:16 , Edytowane 2014-10-08 16:19

Yoshi_80 Zimno tłoczony olej kokosowy bez przeciwutleniaczy (następna trucizna, np. oleje omega 3 w kapsułkach wywołują raka prostaty (a pewnie i inne ale jeszcze nie badali) bo przeciwutleniacz wiąże omega 3 z organizmu !!!)  kosztuje ok. 40zł za litr.  To jest horrendalnie drogo. 

Taki który tłoczono na ciepło wali na kilometr i ma dodatki które zapobiegają utlenianiu, bo po poddaniu pewnej temperaturze olej zmienia swoje własności, więc nadaje się do użycia tylko raz.    


Tani to jest olej nie kokosowy, ale z PALMY KOKOSOWEJ. A to zupełnie inny produkt. 

Olej kokosowy niema obojętnego smaku, wszystko przechodzi kokosem. Olej pachnie i smakuje jak wiórki kokosowe. Dopiero po rafinacji znika smak i zapach. I wtedy smarowidło do furmanek jak znalazł. 

Jest dobry do kurczaka po chińsku, do placków, naleśników itp. zupełnie nie nadaje się do frytek czy kotletów i grzybów. 

Yoshi_80

Wysłane 2014-10-09 07:48

@1084 ale przecież olej kokosowy po to się stosuje do smażenia, że nie ulega on degradacji przy obróbce termicznej. To że jest on rafinowany nie ma żadnego znaczenia, nie musi być tłoczony. Jakby było inaczej to nie byłoby sensu na nim smażyć, logika kolego, logika ;).

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6583 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-09 10:18

Rafinacja to nie tylko obróbka termiczna ale też chemiczna. Ten proces szczególnie właśnie w kontekście oleju kokosowego jest kompletnie bez sensu.

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-09 11:46 , Edytowane 2014-10-09 12:29

Yoshi_80 Olej po obróbce cieplnej nadaje się do utylizacji, nie nadaje się do ponownego użycia. A podczas rafinacji zmienia się jego struktura. Organizm ludzki i zwierzęcy pewnie też mają kłopoty aby poradzić sobie ze zmodyfikowanymi rafinacją cząsteczkami oleju. Zauważ, że do takiego oleju dodaje się przeciwutleniacz. A do tłoczonego na zimno nie. 

Już samo działanie sztucznych przeciwutleniaczy jest prawdopodobnie szkodliwe, bo blokują prawidłowe wchłanianie tłuszczy. 

Jak wygląda taka rafinacja oleju?  Opiszę w skrócie, bo to całkiem ciekawe. 

Najpierw rozdrabnia się surowiec i dopiero potem wyciska. Kiedyś w prasach dzisiaj w ślimacznicach. W zależności od temperatury mamy tłoczenie na zimno i ciepło. Na zimno to też podgrzewanie, gdzieś ok 60 stopni C. (Chociaż we Włoszech używają wyższych temperatur, pewien Chorwat tłumaczył mi to podczas wyciskania własnych oliwek i z wielką dumą chwalił się, że on nie przekracza 60 i oliwę miał 1 klasa, a szło mu jakieś 200 litrów na rok). 

Po wyciśnięciu mamy olej i tzw. makuch, czyli odpad. W tym odpadzie zostaje sporo oleju i szkoda go producentowi, więc wydobywa go poprzez dodanie lekkiej benzyny. A potem oddziela za pomocą destylacji (taki olej z benzyną łatwiej przenika przez struktury roślin, dlatego dodaje się takiej benzyny do oleju którym naciera się np. blaty kuchenne). Do wyciskania dodaje się też czasami enzymy (winiarze wiedzą pewnie o co chodzi, to tak jak Pektopol do owoców). 

Potem oleje poddaje się dalszej obróbce. Najpierw po prostu filtruje a potem odśluzowanie, odkwaszanie, bielenie, odwanianie, polerowanie, wymrażanie.


Odśluzowanie to po prostu dolanie wody. Zanieczyszczenia pęcznieją i osadzają się na dnie. 


Odkwaszanie polega na dodaniu roztworu ługu sodowego. Pozwala to na rozpuszczenie tzw. wolnych kwasów tłuszczowych i zwykle odbarwia trochę olej. 


Bielenie przeprowadza się po prostu węglem aktywnym lub ziemiami bielącymi. 

W celu odwodnienia przez olej przepuszcza się parę wodną. 

Potem już tylko końcowa filtracja tzw. polerowanie i mamy gotowy olej. 

A te wysokooczyszczone jeszcze się wymraża. Potem odwirowuje i już. 

Jeszcze czasami dodaje się do tego przeciwutleniacze. 

Smacznego. 

koradon

Wysłane 2014-10-09 18:07

A takie fajne rzeczy wymyśla Microsoft
[LINK]

MSI GT72 2QE (SSD+HDD, W8.1->W10) + Dell U2412M, Samsung Galaxy Note 4 N910F,

pi_nio

  • pi_nio
  • wiadomość Użytkownik
  • Miły gość

  • 17636 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-09 20:41

tylu inteligentnych (wydawało by się :P) ludzi na forum, a każdy z nich ma IQ na poziomie minimum 130 i każdy w oparciu o jakieś badania naukowe próbuje udowodnić, że jest właśnie tak jak on o tym pisze. ciekawe zjawisko, nie uważacie? nieistotne już kto ma rację, ale jakie są fakty i czy my cokolwiek o nich wiemy? no i jak to sprawdzić? nie ma jakiejś planetarnej, międzynarodowej organizacji, która takie rzeczy bada? wszystko to tylko sponsorowane badania z wynikami ustalanymi od góry? chodzi mi wciąż o żarcie oczywiście...

(.)

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38063 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-09 20:55 , Edytowane 2014-10-12 16:22

@koradon
Pfff...wymyślili wyginające się urządzenie...Apple było pierwsze...

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

koradon

Wysłane 2014-10-09 21:16

@dj
Swoją drogą, na mieście (Kraków) co chwilę widzę taki banner Orange Finanse


Normalnie za każdym razem mam banana na twarzy \"\lol\"

MSI GT72 2QE (SSD+HDD, W8.1->W10) + Dell U2412M, Samsung Galaxy Note 4 N910F,

koradon

Wysłane 2014-10-12 14:33

Prezentacja nowej Tesli Model X
[LINK]

MSI GT72 2QE (SSD+HDD, W8.1->W10) + Dell U2412M, Samsung Galaxy Note 4 N910F,

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38063 wypowiedzi

Wysłane 2014-10-22 14:12

Co prawda operacja miała miejsce w 2012 roku ale...

[LINK]

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 777 gości