Kolejny pozycjoner sklepu Proline. Wszystkie jego posty to linki do tego sklepu. - NetCop
Forum > Tematy dowolne > Kupno frytkownicy
Wysłane 2012-08-17 16:09
@IldefonsTemat niedawno przerabiałem bo kolega chciał kupić....
Jeśli ta Philipsa sam obiera ziemniaki, kroi, zmywa po sobie i kupuje olej to polecam - jeśli nie to szkoda wydawać tyle kasy.
Ta druga TEFALa robi przepyszne frytki na jednej łyżce oleju (taki bajer marketingowy)- sprawdzone - tyle, że mało i strasznie długo na raz!. Zupełnie nie polecam kiedy trzeba zrobić kilka porcji dla kilku osób. Z tym olejem to też wałek - nie do końca z jednej łyżki a poza tym w przeciągu jakiegoś tam czasu zużywasz prawie tyle samo oleju co w "tradycyjnej" frytkownicy. Dlaczego ?. Bo w zwykłej robisz 10 razy na jednym oleju (3 litry w mojej). Wiem wiem - tam wylewasz stary olej ale moje frytki wcale nie śmierdzą starym olejem - wręcz przeciwnie - też wychodzą bardzo smaczne.
Ja mam taką :
[LINK]
Zwykła prosta, robi pyszne frytki i nie śmierdzi w domu. Pokrywę myję w zmywarce.
Ogólnie uważam, że nie warto wydawać dużo kasy na "garnek do frytek".
Wysłane 2012-08-17 22:35
@pi_nio
nie używam .. margaryny .. oleju roślinnego .
Smażę wszystko na smalcu i maśle klarowanym .
Tak ... jest zdrowsze. Smaczniejsze.
Na co dzień mam do czynienia z kuchnią w restauracji czterogwiazdkowego hotelu.
Widzę jak się robi i czasem smakuję różnych potraw.
Temat rzeka.
Wysłane 2012-08-18 05:42
A w temacie, to nie lepiej kupić książkę kucharską? Jak ja nienawidzę frytek Przecież to jest ohydne, kartofel umoczony w tłuszczu, bleeee.
Wysłane 2012-08-18 12:28
Ja od paru lat przekonałem się do frytek pieczonych na oleju, a nie w oleju, w normalnym piekarniku... duużo smaczniejsze, a przy okazji zdrowsze. Tzn. mniej niezdrowe :)
Wysłane 2012-08-18 14:19
Ja mam frytkownice Tefala dodajesz 1 łyżkę oleju ;) Wiec zdrowsze
Wysłane 2012-08-18 16:29 , Edytowane 2012-08-18 16:32
@szmalik + autor tematu ....
smierdzi palonym olejem jesli:
frytkownica daje za duza temperature bo jest popsuta lub zle skalibrowana fabrycznie ...
olej jest kiepskiej jakosci lub nie przystosowany do smazenia wysokotemperaturowego, tj. ma niska temperature dymienia .... do frytownic tak naprawde nie nadaja sie oleje wszelkie, gdzie jest duzo wielonienasyconych kwasow tluszczowych gdyz wlasnie one sie najpierw utleniaja, smierdza i sa przede wszystkim trujace po takim utlenieniu ....
do wysokich temperatur nadaja sie w zasadzie oleje/tluszcze gdzie przewazaja nasycone ktasy tluszczowe, takie tluszcze sa najtrwalsze .... i o ile smazenie po raz drugi na fryturze, tj. mieszaninie ojelu palmowego, kokosowego, arachidowego itp. itd. nie jest niczym dziwnym o tyle smazenie na oleju rzepakowym czy slonecznikowym to nieporozumienie .... a smazenie po raz kolejny w raz juz przegrzanym takim oleju to delikatnie piszac, nieodpowiedzialnosc i glupota ....
dobrym olejem do smazenia jest tez olej ryzowy gdyz zaczyna dymic dopiero w 220*C .... utlenia sie tez pozniej i w wyzszej temperaturze niz najpopularniejsze w polsce (bo najtansze) oleje .... mozna uzyc tez oliwy rafinowanej z oliwek (extra virgin sie nie nadaje bo taka forma oliwy nadaje sie tylko do spozycia na surowo) ...
nawet smalec jest lepszy d osmazenia czegokolwiek niz oleje rzepakowy i slonecznikowy
DLATEGO FRYTKI Z MCDONALDA NIE sa wcale zle, najgorsze sa z malych budek i innych miejsc, np. z restauracji ... nawet jesl iw Macu smaza frytki na tym samym oleju przez dluzszy czas to jest to frytura o wysokiej temperaturze dymienia i tyle ....
frytki pieczone w piekarniku .... jesli sam przerabiasz ziemniaki lub kupujesz surowe frytki to ok. ... wiele natomiast takich mrozonych z paczek jest juz wstepnie w oleju spazonych i nie wiele daje samodzielne ich "dopiekanie" w piekarniku ....
Kto jest online: 0 użytkowników, 152 gości