Forum > Tematy dowolne > Kupno frytkownicy

Strona 1 z 6 123456>>>
skocz

Ildefons

Wysłane 2012-08-17 15:53

Kolejny pozycjoner sklepu Proline. Wszystkie jego posty to linki do tego sklepu. - NetCop

szmalik

Wysłane 2012-08-17 16:09

@IldefonsTemat niedawno przerabiałem bo kolega chciał kupić....
Jeśli ta Philipsa sam obiera ziemniaki, kroi, zmywa po sobie i kupuje olej to polecam - jeśli nie to szkoda wydawać tyle kasy.

Ta druga TEFALa robi przepyszne frytki na jednej łyżce oleju (taki bajer marketingowy)- sprawdzone - tyle, że mało i strasznie długo na raz!. Zupełnie nie polecam kiedy trzeba zrobić kilka porcji dla kilku osób. Z tym olejem to też wałek - nie do końca z jednej łyżki a poza tym w przeciągu jakiegoś tam czasu zużywasz prawie tyle samo oleju co w "tradycyjnej" frytkownicy. Dlaczego ?. Bo w zwykłej robisz 10 razy na jednym oleju (3 litry w mojej). Wiem wiem - tam wylewasz stary olej ale moje frytki wcale nie śmierdzą starym olejem - wręcz przeciwnie - też wychodzą bardzo smaczne.

Ja mam taką :
[LINK]
Zwykła prosta, robi pyszne frytki i nie śmierdzi w domu. Pokrywę myję w zmywarce.

Ogólnie uważam, że nie warto wydawać dużo kasy na "garnek do frytek".

Asus M2N32-SLI Deluxe, Athlon 64 x2 5600,GEIL 4 x 1GB 800MHz, Sparkle 8800GT coolpipe3, HDD Caviar 320GB + 500GB +1,5TB Sata II,NEC DVD+/-R,Chieftec MEDIUM-Tower,LCD HP w2207, Scythe MUGEN

tyrus

  • tyrus
  • wiadomość Użytkownik
  • Sypie linkami jak z rękawa

  • 5381 wypowiedzi

Wysłane 2012-08-17 18:24

nie wiem czy to ważne .. ale frytki powinno się robić na smalcu,
wtedy są naprawdę smaczne

x

Inferno

Wysłane 2012-08-17 19:24

@tyrus Ale jak ? Smalec zamiast oleju dać do frytkownicy ?

koradon

Wysłane 2012-08-17 19:55

@Inferno a czemu nie, frytura też jest w postaci stałej \"\cfaniak\"

MSI GT72 2QE (SSD+HDD, W8.1->W10) + Dell U2412M, Samsung Galaxy Note 4 N910F,

krymtON

Wysłane 2012-08-17 20:41

@Inferno - kiedyś nawet McDonald's robił frytki na smalcu, ale im zabronili :P

Graty jak każde inne ;)

tyrus

  • tyrus
  • wiadomość Użytkownik
  • Sypie linkami jak z rękawa

  • 5381 wypowiedzi

Wysłane 2012-08-17 21:43

dodaję do smalcu czasem łyżkę masła klarowanego ... mmmm delikatny orzechowy posmak powala

x

Inferno

Wysłane 2012-08-17 22:00

A rozumiem i ten smalec potem się roztopi i będzie z niego taki olej, do tego zanurza się sitko z frytkami i smaży. Ale to chyba dużo smalcu idzie ?

Masło klarowne nie słyszałem, ale pewnie jakieś dodatki o różnym smaku, czy zapachu można dodać i będą mieć inny smak ?

pi_nio

  • pi_nio
  • wiadomość Użytkownik
  • Miły gość

  • 17636 wypowiedzi

Wysłane 2012-08-17 22:02

@tyrus pomijająć smak, ale chyba są zdrowsze?

(.)

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2012-08-17 22:28 , Edytowane 2012-08-17 22:28

Na smalcu są zdrowsze i smaczniejsze i to o wiele. W Macu robili na wołowym. Teraz na truciźnie zwanej fryturą. Czyli oleju palmowym. W Rosji mieli sprawę o ten olej, bo się okazało, że dodają do koktajli.

tyrus

  • tyrus
  • wiadomość Użytkownik
  • Sypie linkami jak z rękawa

  • 5381 wypowiedzi

Wysłane 2012-08-17 22:35

@pi_nio

nie używam .. margaryny .. oleju roślinnego .
Smażę wszystko na smalcu i maśle klarowanym .
Tak ... jest zdrowsze. Smaczniejsze.
Na co dzień mam do czynienia z kuchnią w restauracji czterogwiazdkowego hotelu.
Widzę jak się robi i czasem smakuję różnych potraw.
Temat rzeka.

x

lami

Wysłane 2012-08-17 22:51

Potwierdzam, na smalcu frytki są najlepsze tak jak pączki czy faworki \"\spoko\" \"\serduszka\"

Lubię ten portal i niepowtarzalny klimat jaki tworzymy !!! Lata biegną a ten wpis jest ciągle aktualny.

tyrus

  • tyrus
  • wiadomość Użytkownik
  • Sypie linkami jak z rękawa

  • 5381 wypowiedzi

Wysłane 2012-08-17 23:40 , Edytowane 2012-08-17 23:42

jeszcze jeden trick co do frytek:
powinno się pokrojone, surowe kartofle wsypać ... na 10 minut do mocno osłodzonej wody mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Powstaje wtedy - pyszna ... chrupiąca ... złota skórka i miękki pachnący środeczek mmmmmm

x

maq

  • maq
  • wiadomość Użytkownik

  • 3662 wypowiedzi

Wysłane 2012-08-18 05:42

A w temacie, to nie lepiej kupić książkę kucharską? Jak ja nienawidzę frytek \"\nie_ok\" Przecież to jest ohydne, kartofel umoczony w tłuszczu, bleeee.

Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ***Pamiętaj Franiu, że twój wujku nigdy nie był przeciwko państwu, najwyżej przeciwko głupkom.***

pi_nio

  • pi_nio
  • wiadomość Użytkownik
  • Miły gość

  • 17636 wypowiedzi

Wysłane 2012-08-18 11:16

@maq kwestia gustu, nie sądzisz? a ja nienawidzę kalafiora i co? \"\jezor\"

(.)

Maveriq

Wysłane 2012-08-18 12:28

Ja od paru lat przekonałem się do frytek pieczonych na oleju, a nie w oleju, w normalnym piekarniku... duużo smaczniejsze, a przy okazji zdrowsze. Tzn. mniej niezdrowe :)

Ryzen R5 1500X; SPC Fortis 3; GA-AB350-Gaming 3; 32GB Corsair Vengeance 2400@2700MHz CL14@15; Gigabyte RX560 OC; 128GB Samsung 830 + 1TB WD Blue; Tonsil Fenix II Front + Technics SU600; Corsair CMPSU-520HXEU - 520W; LCD Iiyama XB2483HSU; Microsoft Natural Ergo 4000; Gigabyte M8000x.

@MAKAR@

Wysłane 2012-08-18 14:19

Ja mam frytkownice Tefala dodajesz 1 łyżkę oleju ;) Wiec zdrowsze

I5 4690k+BeQuiet Dark PRO 3//Asus z97 maximus ranger//CORSAIR VENGEANCE 8GB 2x4GB 1600MHz //G//Be Quiet BeQuiet Pure Power L8 CM 730W //640gb+ssd128 v300//NEC 20WGX2 PRO////Roccat KING Size//Razer Lycosa//Razer Mamba//Razer Chimera 5.1//Fractal Define XL R2

TonySoprano

Wysłane 2012-08-18 15:41

Ja tam lubię frytki od Pana McDonalda \"\obcy\"

TonySoprano

Wysłane 2012-08-18 15:41

Ja tam lubię frytki od Pana McDonalda \"\obcy\"

Przemuko

Wysłane 2012-08-18 16:29 , Edytowane 2012-08-18 16:32

@szmalik + autor tematu ....

smierdzi palonym olejem jesli:

frytkownica daje za duza temperature bo jest popsuta lub zle skalibrowana fabrycznie ...

olej jest kiepskiej jakosci lub nie przystosowany do smazenia wysokotemperaturowego, tj. ma niska temperature dymienia .... do frytownic tak naprawde nie nadaja sie oleje wszelkie, gdzie jest duzo wielonienasyconych kwasow tluszczowych gdyz wlasnie one sie najpierw utleniaja, smierdza i sa przede wszystkim trujace po takim utlenieniu ....

do wysokich temperatur nadaja sie w zasadzie oleje/tluszcze gdzie przewazaja nasycone ktasy tluszczowe, takie tluszcze sa najtrwalsze .... i o ile smazenie po raz drugi na fryturze, tj. mieszaninie ojelu palmowego, kokosowego, arachidowego itp. itd. nie jest niczym dziwnym o tyle smazenie na oleju rzepakowym czy slonecznikowym to nieporozumienie .... a smazenie po raz kolejny w raz juz przegrzanym takim oleju to delikatnie piszac, nieodpowiedzialnosc i glupota ....

dobrym olejem do smazenia jest tez olej ryzowy gdyz zaczyna dymic dopiero w 220*C .... utlenia sie tez pozniej i w wyzszej temperaturze niz najpopularniejsze w polsce (bo najtansze) oleje .... mozna uzyc tez oliwy rafinowanej z oliwek (extra virgin sie nie nadaje bo taka forma oliwy nadaje sie tylko do spozycia na surowo) ...

nawet smalec jest lepszy d osmazenia czegokolwiek niz oleje rzepakowy i slonecznikowy


DLATEGO FRYTKI Z MCDONALDA NIE sa wcale zle, najgorsze sa z malych budek i innych miejsc, np. z restauracji ... nawet jesl iw Macu smaza frytki na tym samym oleju przez dluzszy czas to jest to frytura o wysokiej temperaturze dymienia i tyle ....

frytki pieczone w piekarniku .... jesli sam przerabiasz ziemniaki lub kupujesz surowe frytki to ok. ... wiele natomiast takich mrozonych z paczek jest juz wstepnie w oleju spazonych i nie wiele daje samodzielne ich "dopiekanie" w piekarniku ....

Strona 1 z 6 123456>>>
skocz

Kto jest online: 1 użytkowników, 690 gości

maq2 ,