Forum > Tematy dowolne > Markowe alkohole

Strona 2 z 5 <<<12345>>>
skocz

award

  • award
  • wiadomość Użytkownik

  • 854 wypowiedzi

Wysłane 2017-01-31 21:02

Przyjemny temat!
Moja mała klasyfikacja:
Rum- HAVANA CLUB ANEJO 7 ANOS (dobra cena była kiedyś w tesco 0,7l za 59,99zł)
Whisky- Old Smuggler (bardzo udana propozycja i chyba najlepsza cena jest na promo w Auchan za 34,99zł)
Brandy- Niemieckie Chantre ( sympatyczna relacja cena jakość)
Wina:
a)każdy pijalny szczep Primitivo 
b)Pinot Noir/Negro
c)Roja?
d)regiony Francji i...st. Emilion i st.Lussac i te regiony są prawie zawsze udane 
e)Greyrock z żabki ;)

Phenom II 720 4 rdzenie, GA-MA770T-UD3P, 2x2GB DDR3 od Kingstona, Galaxy 9800GT LOW POWER, 19" NEC i 37" Full HD od Toshiby ^^,a to wszystko full stable na Logic'u 400W ;]

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6579 wypowiedzi

Wysłane 2017-01-31 21:34

Kurde ja jakoś do win się nie mogę przekonać. Jedyne jakie mi smakuje to Porto. Słodkie mocne i ciężkie. Raz na jakiś czas sobie kupię butelkę w Biedronce.

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

thor2k

  • thor2k
  • wiadomość Użytkownik

  • 1343 wypowiedzi

Wysłane 2017-01-31 22:04

Głos na Tokaj 5 putonów.  Szóstki (6 putonów)  nigdy nie piłem.
Gdyby ktoś wybierał się na Węgry a miał dobre źródło i możliwość kupić do jedną czy dwie buteleczki chętnie odkupię

Ogólnie jako, że wiek już taki że z ilości na jakość trzeba było przejść \"\upsa\" to kupuję od czasu do czasu coś droższego.
Raz że człowiek się oszukuje, że to zdrowsze niż byle procenty :-P dwa że mniej pije bo portfel bardziej cierpi \"\brrr\"

A teraz do rzeczy.
Czysta klasyka, rosyjska Bieługa
[LINK]
Na myszach, odrobina egzotyki
[LINK]
i coś bardziej klasycznego
[LINK]

Z roku na rok coraz bardziej rozsmakowuję się też w nalewce z pigwy.

award

  • award
  • wiadomość Użytkownik

  • 854 wypowiedzi

Wysłane 2017-01-31 22:11

@Lasica: jak lubisz Porto, to musisz wypróbować wino Marsala !

Phenom II 720 4 rdzenie, GA-MA770T-UD3P, 2x2GB DDR3 od Kingstona, Galaxy 9800GT LOW POWER, 19" NEC i 37" Full HD od Toshiby ^^,a to wszystko full stable na Logic'u 400W ;]

cichy

  • cichy
  • wiadomość Użytkownik

  • 3450 wypowiedzi

Wysłane 2017-01-31 22:52

Na urodziny miałem do porównania Jacka Danielsa i Jim Beama i jednak Jack wygrywa. Ma mniej tych gryzących, alkoholowych aromatów. Wychodzi jak się pije czyste. Niestety jakiś matoł z marketingu wymyślił w JD plastikową końcówkę do nalewania przez co nie da się pociągnąć z gwinta co jest przecież rockandrolowym rytuałem ;)
Kiedyś piłem limitowanego Jacka za kilka stówek - kolega kupił na łapówkę ale nie wyszło i namówiłem go żeby otworzył. Smak czułem następnego dnia mimo ostrej imprezy. Zresztą to jest potęga bourbonów i pochodnych - kapitalny smak i aromat, który utrzymuje się bardzo długi czas i nie odrzuca choćby człowiek przesadził. Nawet tanie klony to mają np Western Gold z Lidla. Zasługa kukurydzy i chronionej nazwy, która wymusza leżakowanie w dębowych beczkach.

Prawdopodobnie to skrajny pogląd, ale nie będę się wykłócał.

Panzer

  • Panzer
  • wiadomość Użytkownik

  • 5181 wypowiedzi

Wysłane 2017-01-31 23:11 , Edytowane 2017-01-31 23:14

A propos szkockiej whisky to warto sobie poczytać o jej smaku w zależności od regionu, w którym powstaje. Jest kilka głównych typów. W dużym uproszczeniu:


Bardziej szczegółowo.

MacBook Air M1 16GB/1TB | iPhone 15 Plus 512GB | iPad Pro 11 512GB |  TV 4K 128GB | Xbox Series X | Kindle Oasis 32GB | HomePod Mini x8

cichy

  • cichy
  • wiadomość Użytkownik

  • 3450 wypowiedzi

Wysłane 2017-01-31 23:39

A co do sposobu picia whisk(e)y to polecam taką metodę - do szklanki lejemy porcyjkę, do tego łyżeczkę wody, wstrząsamy, wąchamy i pijemy. Można przepijać czymś ale nie mieszać ! Szkoda. Woda uaktywnia estry i aromat się ożywia.

Prawdopodobnie to skrajny pogląd, ale nie będę się wykłócał.

straszny

Wysłane 2017-02-01 00:16 , Edytowane 2017-02-01 00:33

@cichy
ja mam tak z sokiem pomarańczowym i odtłuszczonym bardzo zimnym mlekiem - nie wiem czemu, ale jedno i drugie niesamowicie pasuje mi do whiske-y (oczywiscie nie razem :D)... czuje smak zbliżony do oryginału ale destylat jest rozcieńczony i w przyjemnej takiej hmm "otoczce" smaku i aromatu.

od czasu do czasu mogę pić czystą whiskey z lodem, ale to naprawde od czasu do czasu.

@Panzer 
genialna mapka, dzięki, na pewno skorzystam ....

o ulubionym winie napisze jutro, dzisiaj za dużo na głowie w firmie mam przez noc 

Asus GL752VW (i7-6700HQ 2.6GHz, 32GB RAM, SSD: SanDisk Ultra 960GB, GPU: GTX960M). Apple iPad Pro 12.9 128GB Wifi+LTE. Apple iPhone X 256GB.

Panzer

  • Panzer
  • wiadomość Użytkownik

  • 5181 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 08:30 , Edytowane 2017-02-01 13:57

Najstarsza whisky w (ponoć) największej kolekcji na świecie.



MacBook Air M1 16GB/1TB | iPhone 15 Plus 512GB | iPad Pro 11 512GB |  TV 4K 128GB | Xbox Series X | Kindle Oasis 32GB | HomePod Mini x8

emitar

  • emitar
  • wiadomość Użytkownik

  • 5188 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 10:53 , Edytowane 2017-02-01 10:53

@spider_co
Odnośnie zamarzania wódki. Może się mylę, ale przecież jest tam 60% wody to jak ma nie zamarznąć?

Y540 (i7-9750HF, 16GB, SK Hynix 512GB, GTX1660Ti)

cichy

  • cichy
  • wiadomość Użytkownik

  • 3450 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 11:09

Zamarznie sama woda, w butelce będzie lód i spiryt. W ten sposób produkuje się np Eisbocki - wymraża się wodę z piwa i powstaje np piwo 50 % alc.

Prawdopodobnie to skrajny pogląd, ale nie będę się wykłócał.

spider_co

Wysłane 2017-02-01 11:10 , Edytowane 2017-02-01 11:22

@emitar
Oczywiście, że jest woda, ale punkt zamarzania jest ściśle związany z zawartością etanolu. Dla wódki powinno to być w okolicach -30 stopni C.



Skoro zamarza w wyższej, to znaczy, że producent robi nas w jajo i zawartość procentów może być niższa, lub jest na tyle kiepskiej jakości, że się łatwo rozsegregowuje na wodę i alkohol.
W dobrym alkoholu nie zdarzają mi się takie sytuacje (trunek tylko zgęstnieje, stanie się "oleisty"), jakie przytrafiają się, kupując czasami naszą wódkę.

Admiror, O paries, te non cecidisse ruinis, qui tot scriptorum taedia sustineas!

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 12:28

Zaraz, zaraz wódka nie musi mieć 40, może mieć mniej lub więcej. Oprócz tego jest tolerancja, jest temperatura w zamrażalce która zależy od wielu czynników. Poza tym zamarzanie nie świadczy o złej jakości tylko o ilości etanolu. 
Tak naprawdę o jakości trunku świadczy te 60% wody z dodatkami a nie etanol. 

spider_co

Wysłane 2017-02-01 12:37 , Edytowane 2017-02-01 12:40

@1084
Rany, czy naprawdę trzeba w wielu rozmowach tłumaczyć najprostsze sprawy, jak małym dzieciom?
Mówimy o TYM SAMYM gatunku, przechowywanym W TYCH SAMYCH warunkach. I stąd mój wniosek: nasi producenci nie potrafią (albo nie chcą) zachować identycznej jakości swojego produktu, gdy kupuję PORÓWNYWALNE produkty z zagranicy (wskazałem chociażby litewskie odpowiedniki marki Stumbras), to ten PROBLEM NIE WYSTĘPUJE. \"\ziew\"

Admiror, O paries, te non cecidisse ruinis, qui tot scriptorum taedia sustineas!

djluke

  • djluke
  • wiadomość Moderator
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 38051 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 13:41

@1084

wódka nie musi mieć 40, może mieć mniej

No, może mieć 38. Ale to raczej pomijalna różnica w tym względzie.

Asus TUF Gaming X570 Plus, Ryzen 5800X, BeQuiet Dark Rock 4 Pro, 32GB Kingston Fury 3600MHz CL16, PowerColor RX 6700 XT Red Devil 12GB, SSD Samsung 980 Pro 1TB, WD WD80EZAZ, Seasonic Focus Plus Gold 650W, Fractal Design Define R6 USB-C, Razer BlackWidow Ultimate, Logitech MX Master 3; Windows 11 Insider; Samsung C32HG70; HP Color Laserjet Pro M281fdn.

1084

  • 1084
  • wiadomość Użytkownik
  • Znawca sprzętu komputerowegoMiły gość

  • 18808 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 15:13 , Edytowane 2017-02-01 15:16

spider_co  

Mówimy o TYM SAMYM gatunku, przechowywanym W TYCH SAMYCH warunkach.


Chodzi mi o to, że temperatura w zamrażalce nie jest stała. U mnie oscyluje o ok. 6-7 C w zależności od temp. otoczenia i tego co wsadzę do środka. O ile duża zamrażarka nie jest tak podatna o tyle już ta w lodówce o wiele bardziej. Wsadzenie kilku butelek alkoholu i napojów powoduje zwiększenie temp. 
Aby mieć pewność, trzeba by zmierzyć termometrem przy jakiej zamarza i ile czasu to zajmuje, bo tak to może być sugestia. 
Z drugiej strony w moim sklepie w większości butelek czuć ducha Wkry. :-)

djluke  Jak pomijalna, zobacz na wykres. To już 2-3 stopnie mniej. No to tak jak na zewnątrz, 0 woda stała a -2 i skrobiesz szybki nie. :-) 

mee

  • mee
  • wiadomość Użytkownik

  • 1311 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 16:48 , Edytowane 2017-02-01 16:48

@Panzer

Z tego co wiem to, że kupiliśmy 30 lat temu przykładowo 7 letnia whisky nie oznacza ze teraz jest 37 letnia tylko dalej pozostaje 7 lat. Liczy się czas leżakowania w beczce.
Więc ta niby najstarsza to tylko "muzealnie" bo jakościowo na pewno nie.

Netman

  • Netman
  • wiadomość Użytkownik

  • 6787 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 17:54 , Edytowane 2017-02-01 18:46

@mee
Może i muzea, ale można kupić nawet 75 letnie. 
https://thewhiskeywash.com/bourbon/50-of-the-most-expensive-whiskies-i...

Czy też całkowite unikaty.
http://moneynation.com/most-expensive-whiskey/

\"\lol\"

i7 6700k, G.Skill 16GB 3000Mhz, Asus GTX970 DirectCu II Strix, SSD Samsung 256GB, Gigabyte GA-Z170-HD3P, Xonar XD, Dell U2715h ۻۻ Galaxy Tab S ۻۻ Galaxy S8 ۻۻ

Lasica

  • Lasica
  • wiadomość Użytkownik

  • 6579 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 20:59

@Netman

No ale ten wiek to chyba oznacza właśnie czas leżakowania w beczce. Destylat w butelce już nic nie zyskuje na wartości.

ZX Spectrum + Commodore 64 + ZX Spectrum 2+ + Amiga 600 + Microsoft Surface Pro GO2/X + Asus ROG Strix G513QY + Steam Deck

Netman

  • Netman
  • wiadomość Użytkownik

  • 6787 wypowiedzi

Wysłane 2017-02-01 21:04 , Edytowane 2017-02-01 22:18

@Losica
Dokładnie tak, ale często zyskuje na wartości (pieniężnej) jeśli jest to unikalna, bardzo rzadka butelka z zakończonej produkcji. 

i7 6700k, G.Skill 16GB 3000Mhz, Asus GTX970 DirectCu II Strix, SSD Samsung 256GB, Gigabyte GA-Z170-HD3P, Xonar XD, Dell U2715h ۻۻ Galaxy Tab S ۻۻ Galaxy S8 ۻۻ
Strona 2 z 5 <<<12345>>>
skocz

Kto jest online: 0 użytkowników, 148 gości